Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Az évszak típusok meghatározása - 4 alap színtípus

Tapasztalatból tudom, hogy a színtípusok meghatározása és értelmezése nem egyszerű feladat, nem véletlen, hogy színkendős tanácsadás nélkül valamire való tanácsadó nem mond végleges véleményt. Ebben az írásban a téma iránt érdeklődők számára összefoglalom, hogy milyen elméleti alapokon nyugszik a színtanácsadás. Nem bíztatlak benneteket azzal, hogy a bejegyzés végére tudni fogjátok a színtípusotokat, bár előfordulhat, hogy a karakteres színtulajdonsággal rendelkezők már most magukra ismernek.

A természet adta színek

Minden embernek más-más természetes színei vannak. Mégis, bizonyos színtulajdonságok alapján, 4 alaptípusba sorolhatók. A négy típuson belül a színek olyan színtulajdonságokkal rendelkeznek, melyek harmonikus összképet hozna létre és ezen színtulajdonságok alapján jól elkülöníthetőek a másik három színtípustól.

 A későbbiekben látni fogjuk, hogy ez az különbözőség néha igen csekély és azt is megtapasztaljuk majd, hogy az egyes színtípusokon belül nem is olyan nagy az egység. Ezért nem benned van a hiba, ha az alábbiakat olvasva kérdések merülnek fel benned, de ígérem, hogy a későbbiekben világos lesz az is, ami most még nem az...

Ebben a bejegyzésben az alaptípusokkal ismerkedünk, most még nem tekintünk a színelmélet mélyebb rétegeibe. Először is ismerkedjünk meg azokkal a színtulajdonságokkal, amelyek alapján a 4 alaptípust elkülöníthetjük egymástól!

1. Hideg - meleg színek

Ha szemügyre vesszük az embereket, hamar feltűnhet, hogy egyesek természetes színei (bőrük, hajuk, szemük, szájuk színe) összességében inkább hideg (szürkés, hamvas, ezüstös) hatást keltenek, míg másoknál inkább a meleg (vöröses, sárgás, aranyló) tónusok dominálnak.

2. Sötét és világos színek

Az is könnyen megfigyelhető, hogy egyesek színei inkább világosak, másoké sötétek.

3. Telítettség

Megfigyeléseinket kiegészíthetjük a színek egy harmadik tulajdonságával, vagyis azzal, hogy milyen telítettek és mennyire kontrasztosak az emberek természetes színei. Vannak olyan színekkel rendelkező embertársaink, akikre azonnal felfigyelünk, telített, vagy élénk, erőteljes színeik miatt. Mások színei viszont pasztellek, visszafogottak, erőtlenebbek.

Tél

Nyár

Ősz

Tavasz

hideg
meleg
sötét
világos
telített
telítetlen

 

E három színtulajdonság alapján jól elkülöníthető a négy alaptípus és remekül meghatározható az a hasonló színtulajdonságokkal rendelkező színcsoport, mely harmóniában van a természetes színeinkkel, kiemeli, erősíti színtulajdonságainkat. De nézzük meg, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban!

Tél

Nyár

Ősz

Tavasz

Hajszínek

világosszőke platina világos aranyszőke
szőke hamvasszőke eperszőke aranyszőke
világosbarna szürkésbarna tóp (szürkésbarna) mézbarna aranybarna
sötétbarna sötétbarna középbarna gesztenyebarna sötét melegbarna
vörös bronzvörös rézvörös
sötétvörös mahagóni
fekete kékesfekete feketésbarna
ősz ezüst ezüst szürkésbézs vanília

Nézzük a hajszíneket! Mint látható, a hideg színtípusoknál kevésbé változatos, mindig ezüstös, hamvas, soha nincs benne aranyló árnyalat. A Tél típusnál nagyobb a mozgás a sötét-világos skálán, míg a nyár ritkán lép ki a szőke tartománytból és soha nem éri el a feketét. A meleg színtípusoknál, különösen az Ősz típusnál nagy a változatosság, ám ezek a hajszínek mindíg melegek, aranylóak, vagy vöröses árnyalatúak.

Tél

Nyár

Ősz

Tavasz

Szemszínek

kék ibolyakék viágoskék kékeszöld vízkék
zöld menta szürkészöld olívazöld menta
türkiz kékeszöld pávakék pávakék kékeszöld
szürke szürkésbarna szürkéskék kékesszürke
barna mogyoróbarna mogyoróbarna aranybarna aranybarna
sötétbarna sötétbarna zöldesbarna sötétbarna
fekete fekete feketésbarna

A szemszínek mind a négy alaptípusnál igen változatosak és a hideg-meleg skálán is sokszor nehéz különbséget tenni közöttük. Annál inkább a telítettség tekintetében. A tél, legyen az akár világos, akár sötét szemszínű, mindig feltűnő a tekintete, mert a szemfehérje világító fehér. Ha világos a szemszíne, mindíg élénk, telített színű.

A nyár típus szeme inkább opálos, a szemfehérje nem hófehér, inkább elmosódott törtfehér. Az írisz sem a világos, sem a sötét szemszíneknél nem képez erős kontrasztot a szemfehérjével. Gyakori, hogy az írisz több színből áll és sokszor sötétebb karimája van.

Az ősz színtípusoknak változatos és élénk a tekintetük, míg a tavasz típusok között nagyon ritka a sötétebb szemszín. Sok esetben tetten érhető a meleg ragyogás, különösen a barna és a zöld szemszíneknél. Vannak olyan pasztell tavasz típusok, akiknek minden színe rendkívül semleges, esetleg a bőrszín adhat némi támpontot a színtípus beazonosításához. Ezeknél a tavasz típusoknál előfordul a szürke és a hideg kék szemszín is.

Tél

Nyár

Ősz

Tavasz

Bőrszínek

porcelán semleges semleges
elefántcsont semleges semleges semleges semleges
világos bézs hideg hideg meleg meleg
bézs semleges semleges semleges
rózsaszín hideg hideg
barack meleg meleg
olíva hideg hideg meleg

A bőrszínek a hideg-meleg és a sötét-világos skálán is megkülönböztethetők. Az egyszerűség kedvéért itt és most csak a mi égövünkben jellemző bőrszíneket jelenítettem meg, (természetesen ezeknél sötétebb bőrszínek is akadnak szép számmal), így leginkább a hideg és a meleg bőrszíneket tudjuk megkülönböztetni. Elmondhatjuk tehát, hogy a tél és a nyár színtípusok bőrszíne semleges, vagy hideg, míg a tavasz és az ősz színtípusoké semleges, vagy meleg. A tél és a tavasz színtípusban találunk nagyon világos bőrszíneket, de a télnél nem ritka az átlagosnál sötétebb bőrtónus sem. Sötétebb bőrszíneket az ősz típusban is találunk, de ezek mindíg melegebb az árnyalatuk. A nyarak bőrszíne nem olyan változatos, sem nagyon világos, sem nagyon sötét bőrszín nem jellemző erre a típusra és zömében a hideg-meleg skálán is inkább semlegesek.

Most, hogy már látjuk, hogyan is állnak össze a színtípusok tulajdonságai egy-egy jellemző csoporttá, nézzük meg, hogy milyen színek illenek ezekhez!

Tél - hideg, sötét, telített

A tél típus színei szikrázóak, energikusak, mind telítettek, élénkek.
Jellemzően sötétek, ugyanakkor nagyon világos színeket is találunk
a színpalettáján, hiszen a sötét-világos kontraszt is igen erős.
Színei mind hidegek (még a tiszta sárga és a tiszta piros is ide sorolható).

TUDJ MEG TÖBBET A TÉL SZÍNTÍPUSRÓL

Nyár - hideg, világos, telítetlen

A nyár színei visszafogottak, kevésbé telítettek és zömében világosak.
A tél színeihez képest úgy fest, mintha szürkés fátyol borulna a színekre.
A tónuskülönbség is visszafogottabb, a nagyon világos és a nagyon sötét
színek sem jelennek meg a nyár palettáján. Természetesen a nyár színei között sem találunk meleg színeket.

TUDJ MEG TÖBBET A NYÁR SZÍNTÍPUSRÓL

Ősz - meleg, sötét, telítetlen

Az ősz típus színei melegek és ragyogóak ugyan, de kissé telítetlenebbek a
tavaszénál. A mélyebb, rezes árnyalatok jellemzőek és a föld színek is
zömében ebben a színtípusban találhatóak. A kontrasztok nem jelentősek,
inkább gyengék, vagy közepesek.

TUDJ MEG TÖBBET A ŐSZ SZÍNTÍPUSRÓL

Tavasz - Meleg, világos, telített

A tavasz színei ragyogóak, üdék, egyszerre élénkek és világosak.
Mintha a tavaszi napsütésen keresztül néznénk ezt a palettát!
A hideg színeknek itt sincs helye, de a sötét színeket is szinte
teljesen száműzték erről a palettáról. A színek kombinciói gyakran
gyenge kontrasztértékkel, de rendkívüli telítettséggel rendelkeznek,
ezért vibrálóak és energiadúsak.

TUDJ MEG TÖBBET A TAVASZ SZÍNTÍPUSRÓL

ISMERKEDJ MEG A 12 SZÍNTÍPUS ELMÉLETTEL IS! 

SZERETNÉD MEGTUDNI, HOGY MILYEN SZÍNTÍPUSBA TARTOZOL? ISMERKEDJ MEG A SZÍNTANÁCSADÁSSAL!

***

google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8