Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A színtípusok meghatározása 6 típus alapján

Egy újabb színbesorolási módszerrel ismerkedünk meg, de ha még nem ismered a 4 és a 12 színtípusos elméletet, érdemes azzal kezdeni! A 6 színtípusos elmélet nem jobb, de nem is rosszabb, mint a többi színtípus elmélet, csupán más csoportosítási elvekre épít. 

A 4-es színbesorolás mindhárom  alapvető színtulajdonság figyelembe vételével alakítja ki a színcsoportokat.

 1. TAVASZ: meleg, világos, telített
 2. NYÁR: hideg, világos, telítetlen
 3. ŐSZ: meleg, sötét, telítetlen
 4. TÉL: hideg, sötét, telített

A 12-es színbesorolás a 4-es besorolást tovább bontja a 4 alap színtípuson belül kiemelve egy-egy domináns színtulajdonságot.

 1. VILÁGOS TAVASZ: világos (telített, meleg)
 2. MELEG TAVASZ: meleg (telített, világos)
 3. ÉLÉNK TAVASZ: telített (világos, meleg)
 4. VILÁGOS NYÁR: világos (hideg, telítetlen)
 5. HIDEG NYÁR: hideg (világos, telítetlen)
 6. LÁGY NYÁR: telítetlen (hideg, világos)
 7. SÖTÉT ŐSZ: sötét (meleg, telítetlen)
 8. MELEG ŐSZ: meleg (telítetlen, sötét)
 9. LÁGY ŐSZ: telítetlen (sötét, meleg)
 10. SÖTÉT TÉL: sötét (telített, hideg)
 11. HIDEG TÉL: hideg (telített, sötét)
 12. ÉLÉNK TÉL: telített (hideg, sötét)

A hatos színbesorolás 

A 6-os besorolás csupán 1, a legjellemzőbb színtulajdonságra épül, a 12-es színbesorolásból 2-2 színtípus kerül egy kategóriába.

 1. SÖTÉT
 2. VILÁGOS
 3. TELÍTETT (ÉLÉNK)
 4. TELÍTETLEN (LÁGY)
 5. HIDEG
 6. MELEG

Ez az elmélet tehát figyelmen kívül hagyja a másodlagos színtulajdonságokat, így azokat a színeket kell megtalálnunk, amelyek az egy kategórián belül találhatók számára egyaránt alkalmazhatók. Az elv az, hogy a másodlagos színtulajdonságok esetében mindig a középutat kell keresnünk. Íme néhány példa:

A SÖTÉT színtípusnál a hideg-meleg skálán elhelyezhetjük például az acélkéket és a sötét smaragdot.
Az ÉLÉNK színtípus esetében a narancs és a ciklámen helyezkedik el például a hideg-meleg skála két végén.

A HIDEG színtípusnál a telített-telítetlen skálán kell megtalálnunk a középutat minden hideg szín esetében.

Mindhárom esetben a középértéket kell keresnünk.

Ezt a módszert alkalmazva minden színtulajdonságnál megtalálhatjuk a köztes megoldásokat. A HIDEG és a MELEG színtípus esetében a telítettségi skálán kell a középértéket belőnim, míg a többinél leginkább a hideg-meleg skálán érdemes a középértékeket keresni. Az így kialakuló különleges színpaletták harmonikusak és szépen kiemelik az adott típus elsődleges színtulajdonságát. Ugyanakkor jelentősen leszűkíti a használható színárnyalatokat.

  Íme a 6 színpaletta néhány jellemző árnyalata:

VILÁGOS SZÍNTÍPUS

SÖTÉT SZÍNTÍPUS

LÁGY SZÍNTÍPUS

ÉLÉNK SZÍNTÍPUS

HIDEG SZÍNTÍPUS

MELEG SZÍNTÍPUS

Azt gondolom, hogy a 6 színpalettára épülő színanalízis kevésbé pontos a 12 színtípusos megközelítésnél, hiszen minél több szempontot, azaz színtulajdonságot veszünk figyelembe, annál pontosabban tudjuk meghatározni azoknak az árnyalatoknak a sorát, amelyek egy bizonyos színtípus számára megfelelőek és harmonikusak. 

A színtípusok többféle megközelítése azonban egyáltalán nem haszontalan, mert segít megérteni a színek rendszerét és fejleszti a színérzéket. Különösen hasznos azokban az esetekben, amikor az egyéni különbségek miatt valaki két "szomszédos" színtípus határán helyezkedik el.

Természetesen nem ez a jellemző, de időnként felbukkannak a színtanácsadásaimon olyan egyéni színtulajdonságokkal rendelkező vendégek, akik ott billegnek például (ez a leggyakoribb) a hideg tél és a hideg nyár határán, vagy a meleg ősz és a meleg tavasz határán, esetleg a világos tavasz és a világos nyár között félúton. Már olyan hölggyel is találkoztam, akinek a semleges és légies természetes színei a lágy nyár és a lágy ősz közötti szűk mezsgyén mozogtak. Ezért is tartottam fontosnak szót ejteni a 6 színtípusos besorolásról is, annak ellenére, hogy magam csak ezekben a különleges esetekben nyúlok ehhez a módszerhez és leginkább a 12-es besorolást alkalmazom, vagy a 16-os besorolást, de ez utóbbiról majd egy későbbi cikkben írok... :)

***

 

 

google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8