Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Színtípusok és a smink

A színtípusok elemzésénél a legnagyobb hangsúlyt természetesen az arc kapja, hiszen a megfelelő ruhaszínek leginkább az arc üdeségét, természetes színeit igyekeznek kiemelni. Az összhatás tekintetében a megfelelő smink kiválasztása is nagyon fontos. Ebben az összeállításban a különböző színtípusokhoz illő sminkekkel foglalkozom. 

Természetesen nem kizárólag az ajánlott sminkek állnak jól az adott színtípusnak, ezek csupán lehetséges jó megoldások, melyek mellett számos más variáció is elképzelhető és alkalmazható. Néhány általános szabály:

  • Az alapozó színe egyezzen meg a bőr színével - ezt az állkapocs és a nyak találkozásánál, a fül előtti területen érdemes tesztelni. Gyakran előfordul, hogy az arc kicsit sötétebb színű, mint a nyak, hiszen az arcunkat jobban éri a nap. Ebben az esetben a nyak színe a mérvadó.

  • A szemhéjpúder színe bármely a színpalettánkon szereplő árnyalat lehet. Érdemes azonban figyelembe venni a szem formáját és elhelyezkedését is, amikor színt választunk. A mélyen ülő, kicsi szemeknél pl. ne használjunk túl sötét színeket, a kifejezetten domború, nagy szemeknél viszont a nagyon világos színek lehetnek előnytelenek.

  • A rúzs színét is a színpalettánkról válasszuk ki. Figyeljünk azonban arra, hogy a szem és a száj egyszerre ne legyen hangsúlyos, ha a szemünket jobban kiemeljük, akkor a a száj sminkje legyen visszafogott és fordítva.

Légy kreatív és próbálj ki új színeket is! 


 A nyár színtípus sminkje

A nyár típusok közös jellemzője, hogy hideg és alapvetően világos színek találhatók a palettájukon. A bőr hűvös, rózsaszínes árnyalatú, a száj színe rózsaszínű, lilásrózsaszínű. A szem színe igen változatos.  A világos nyár szeme alapvetően világos, és fakó (kék, zöld, szürke), a lágy nyáré szintén nem élénk, de sötétebb is lehet, nem ritka a barna szemszín sem ebben a színtípusban. A hideg nyár színtípusba tartozók szemszíne szintén lehet kék, zöld, vagy szürke, ám általában élénkebb, erőteljesebb, mint az előző két színtípusnál. A nyár színtípus egyik jellemzője, hogy a szem fehérje nem világos, inkább opálos, így nem képez élénk kontrasztot a szemfehérje és a szivárványhártya. Másik jellegzetesség, hogy a szivárványhártya nem egységes színű, külső és belső pereme akár sárgás, vagy barnás is lehet.

A nyár sminkjénél leginkább arra kell vigyázni,
hogy ne nyomjuk el az arc visszafogott, természetes színeit.

Alapozó színek:

Az alapozó a bőr színének megfelelő hideg rózsaszínes, hideg biege, vagy szürkésrózsaszín. Néhány példa:

A szemhéj alapszínei:

A szemhéjpúderek pasztellek és hidegek, kissé szürkések. A barna szeműek használhatnak hideg barna (szürkésbarna, vagy rózsabarna) színeket is. Az árnyékoló színek sem túl sötétek, különösen a világos nyár esetében érdemes kerülni a nagyon sötét tónusokat. Az árnyalatok alapvetően világosak, sötét csak elvétve szerepelnek a palettán.

Szemceruza színek:

A szemceruzák zömében szintén nem élénkek, egyedül a hideg nyár kísérletezhet a szemszínéhez illő, kicsit erőteljesebb színekkel (kékekkel, zöldekkel, lilákkal). A szürke szemceruzák mindegyik nyár színtípus számára megfelelőek.

Rúzs és pirosító színek:

A rúzsok és a pirosítók alapvetően rózsaszínek, a lágy nyarak a barnába hajló rózsaszínekket részesítsék előnyben, a hideg nyarak az élénkebbeket, a világos nyarak pedig a világosabbakat. A mályva, a szeder, a bonbon, vagy a gyöngyház remek választás minden nyár típus számára.


A tél színtípus sminkje

A tél színtípusba tarozók hideg színei élénkebbek és telítettebbek a nyarak színeinél. Jellemzőek az erős kontrasztok (pl. világos bőr, sötét haj). A szem színe a feketétől a világító kékig sokféle lehet, de mindig élénk, üde a tekintet, mert a szemfehérje tiszta és világos. Az élénk tél színtípusba tartozókra különösen igaz, hogy ragyog a szemük, legyen az akár kék, zöld, szürke, vagy mogyoróbarna. A sötét tél színtípusba tartozóknál ezzel szemben a ragyogó fekete szem a jellemző, ami különösen vonzóvá teszi a tekintetet, hiszen a szívárványhártya sötét színe egybeolvad a pupillával. A száj színe sokféle lehet a halvány rózsaszíntől a liláspirosig.

A tél típusba tartozóknak jól áll a határozottabb, erősebb smink,
de itt is érvényes az a szabály, hogy a szem és a száj ne legyen egyformán hangsúlyos.

Alapozó színek:

A tél típusba tartozóknak szintén hideg a bőrtónusuk, gyakran nagyon világos. A különböző hideg bézs árnyalatok, az elefántcsont szín, a hideg rózsaszínes tónusok a jellemzőek.

A szemhéj alapszínei:

A szemhéjpúderek szintén hidegek, de itt a színek élénkebb és sötétebb árnyalatai is jelen vannak, különösen az árnyékolásnál használhatunk sötétebb, élénkebb szemhéj púdereket, melyek még kifejezőbbé teszik az élénk tekintetet.

Szemceruza színek:

A szemceruzák színei élénkek, vagy sötétek. A fekete, a különféle kékek, lilák és türkizek is megtalálhatók a palettán.

Rúzs és pirosító színek:

A rúzsok és a pirosítók hideg, lilás, vagy rózsaszínes árnyalatúak, de a tiszta piros is szerepel a tél sminkpalettáján. A rubinvörös, a pink, vagy például az eperszín is remekül áll a tél típusok ajkán.


Az ősz színtípus sminkje

Az ősz színei sötétek, mint a télé, telítetlenek, mint a nyáré, de jellemzően melegek és mély tónusúak. A bőr sárgás, vagy olíva színű, de nem élénk, aranyló, mint a tavasz típusba tartozók bőrszíne. A szem színe bármilyen lehet, de mindig fellelhető benne egy kis melegség. A száj színe jellemzően barack, vagy korall színű. A haj színe harmonizál a bőr és a szem meleg tónusaival, vagyis vöröses, aranyló fényű.

Az ősz színpalettája meleg, mély árnyalatokat tartalmaz.
Ezeket a színeket használhatjuk a smink elkészítésekor is.

Alapozó színek:

Az ősz színtípus alapozói a bőrszínnek megfelelő semleges, vagy meleg tónusúak, olíva, meleg bézs, vagy bronzos árnyalatúak.

A szemhéj alapszínei:

A szemjéjpúder színei melegek és visszafogottak. Lehetnek világosabb, vagy sötétebb árnyalatúak is a szem színétől és formájától függően.

Szemceruza színek:

A szemceruzák zömében barnák, vagy zöldek, de a sötétebb kékeszöldek is jól mutathatnak az ősz színtípusok sminkjében. A mohazöld és az olívazöld minden ősz típus számára ajánlható.

Rúzs és pirosító színek:

A rúzsok és a pirosítók színei is melegek és nem túlságosan élénkek. A terrakottától a barackrózsaszínig sokféle árnyalat közül lehet válogatni. A rézvörös, a dióbarna, a szantálfa, vagy például a paradicsompiros is megfelelő lehet.

 


A tavasz színtípus sminkje

Az élénk tavasz üde, feltűnő színei sok esetben akár smink nélkül is érvényesülhetnek, más tavasz típusoknál azonban a gyakran rózsaszínű száj mindenképpen kíván egy kis meleg árnyalatot. Az arc ragyogó, aranyló tónusú, vagy semleges, a szem élénk és világos, a haj szintén meleg fényű. A világos tavasz szőke szempillái és szemöldöke is smink után kiált, de soha ne színezzük sötétre. A tavasz sminkszíneiből hiányoznak a sötét színek.

A tavasz típusúaknak remekül állnak az élénkebb szemhéjpúderek,
melyek együtt ragyognak a bőr  és a szem színével.

Alapozó színek:

A tavasz színtípus alapozói a bőrszínnek megfelelő semleges, vagy meleg tónusúak, ugyanúgy, mint az ősz típusoknál, de általában ragyogóbbak és világosabbak.

A szemhéj alapszínei:

A szemhéj púder színeivel remekül lehet játszani a tavasz esetében. A világos, élénk és meleg színek soha ne legyenek olyan sötétek, mint az ősz sötétebb sminkszínei.

Szemceruza színek:

A szemceruzák is élénkek és melegek. A szem színétől függően lehetnek zöldek, kékek, türkizek, vagy világosbarnák.

Rúzs és pirosító színek:

A tavasz típusok számára  éppúgy, mint az őszök esetében, érdemes  meleg rúzs- és alapozószíneket keresni. A tavasz színeihez a kicsit élénkebb és világosabb árnyalatok illenek, így a tulipánpiros, a korall, a barack, vagy a pipacspiros is jó választás.

A képek forrása: K&S Stúdió.

A képek a honlap tulajdonát képezik, azok bárminemű felhasználása tilos.

***


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8