Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Színtípusok/hajszínek

A színtanácsadás természetes színeink (szemünk, hajunk, bőrünk, ajkunk, szemöldökünk) összhangjára épül. A hajszínek, éppúgy, mint a bőrszínek számtalan árnyalatot öltenek. Típusokba sorolásuk a legjellemzőbb színtulajdonságok alapján történik, vagyis egy hajszín lehet:

  • hideg, vagy meleg

  • telített, vagy telítetlen

  • sötét, vagy világos

A fodrászatban használt hajfestékeket fantázianevekkel látják el, de ebből nem érdemes kiindulni. Sokkal fontosabb az a nemzetközi számozási rendszer, mely alapján könnyebb megtalálni a megfelelő árnyalatot.

A számrendszer első száma (1-11.) tulajdonképpen a színmélységet jelzi. 1= fekete, 11= platina szőke. A második szám a színárnyalatot, színezetet jelöli, vagyis azt a főszínt, amely az adott hajfestéket jellemzi. A harmadik szám a színkeverékek kiegészítő színére utal.

 

Színtípusok szerint

a nyár típus hajszínei

a tél típus hajszínei

a tavasz típus hajszínei

az ősz típus hajszínei

a tavasz típus hajszínei

Először is nézzük, hogy a négy alap színtípust mely hajszínek jellemezik leginkább. (Természetesen itt csak néhány jellemző színt sorolok fel, de a lehetséges árnyalatok száma (majdnem) végtelen.

A tavasz típus hajszínei

A tavasz típusba tartozók általában világos hajszínnel rendelkeznek. Ez lehet szőke, vörös, vagy világosbarna. Előfordul, különösen az élénk tavasz színtípus esetében, hogy a haj középbarna, vagy sötétbarna.

A tavasz színtípus hajszínei általában aranylóak, melegek, de egészen semleges árnyalatok is előfordulnak. Az aranyszőke, a mézszőke, a lenszőke, az eperszőke, a rézvörös, vagy az aranybarna hajszínek jellemzik ezt a színtípust.

Hajfesték színek: (színmélység: 6-11, főszín: 3-6)

6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 7.3, 7.4, 7.45, 7.5, 7.6, 7.66, 8.3, 8.4, 8.5, 8.6, 9.3, 9.4, 9.5, 9.6, 10.3, 11.3


A nyár típus hajszínei

A nyár színtípus jellemző hajszínskálája a világosszőkétől a világos hamvasbarnáig terjed. Bárhol is helyezkedjen el azonban a világos-sötét skálán, sohasem telített és aranyló a fénye, inkább hamvas, szürkés, kicsit tompa.

Hajfesték színek: (színmélység:6-11, főszín: 0-2, 7)

6.0, 6.1, 6.2, 7.0, 7.1, 7.2, 8.0, 8.1, 8.2, 8.21, 9.0, 9.1, 9.2, 10.0, 10.1, 10.2


Az ősz típus hajszínei

Az ősz színtípusba tartozóknak jellemzően aranybarna, mély részvörös, sötétbarna, gesztenyebarna hajszínnel rendelkeznek. A hajszínek inkább sötétebb, mélyebb tónusúak, általában nem olyan ragyogóak, mint a tavasz típusba tartozók hajszínei. A lágy ősz színtípusban előfordul eperszőke, vagy karamell színű haj is.

Hajfesték színek: (színmélység: 2-8, főszín: 3-6)

2.3, 2.4, 2.5, 3.3, 3.4, 3.5, 4.3, 4.4, 4.5, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 6.4, 6.4, 6.5, 6.6, 7.3, 7.4, 7.5, 8.3, 8.4, 8.5,


A tél színtípus hajszínei

A tél hajszíne lehet világító platinaszőke éppúgy, mint hollófekete. Jellemzőbbek azért a sötét hajszínek, a szürkésfekete, a kékesfekete, vagy a hamvas sötétbarna. Idehaza nem ritka a világosabb hamvasbarna hajú tél típus sem, de a bőrszín és a szemszín megkülönbözteti a nyár típustól.

Hajfesték színek: (színmélység: 1-6, 9-11, főszín: 0-2, 7)

1.0, 1.1, 2.0, 2.1, 3.0, 3.1, 4.0, 4.1, 4.2, 5.0, 5.1, 5.26.0, 5.65, 6.0, 6.1, 6.2, 9.0, 9.1, 9.2, 10.0, 10.1, 10.2, 11.0, 11.1, 11.11, 11.2, 11.21


Mikor változtassunk hajszínt és hogyan?


A természetes színek kiemelése, vagy megváltoztatása ősidők óta foglalkoztatja az embereket, a smink és a hajfestés már az ókorban (Egyiptom) ismert szépségápolási praktika volt.

A hajfestés manapság, a XXI. században is igen elterjedt, ami azt mutatja, hogy hajszínünkkel gyakran elégedetlenek vagyunk, vagy legalábbis időnként szükségét érezzük a hajszínünk megváltoztatásának.

Bár a stílustanácsadók egy része azt vallja, hogy mindenkinek a saját hajszíne áll a legjobban és magam is az esetek döntő többségében azt látom, hogy az eredeti hajszínt nem szükséges megváltoztatni, mégis azt gondolom, hogy előfordul, hogy a hajfestés jó megoldás a természetes adottságok kiemelésére.

Mikor javaslom a hajfestést?

1. Ha egy kis kontrasztra van szükség

Egyes színtípusoknál (pl. lágy nyár, lágy ősz, világos nyár, világos tavasz) előfordul, hogy a haj és a bőr színe szinte egybeolvad, egyneművé válnak a természetes színek, így érdemes egy kis erőt vinni a megjelenésbe. Ilyenkor a megfelelő hajszín körültekintő kiválasztásával (és egy kis sminkkel) sokat javíthatunk az összhatáson.

A közhiedelemmel ellentétben a nyarak számára sokszor nem a haj szőkítése,
inkább egy-két árnyalattal sötétebbre színezése a jó megoldás.

A világos tavasz típusoknál a hajszín lehet fakó, a bőr pedig semleges.
Első ránézésre nem is tudjuk eldönteni, hogy hideg, vagy meleg színtípussal állunk szemben.
Ha színkendős elemzés a meleg színtípus irányába dönti el a kérdést, a természetes színek óvatos
élénkítése sokat javíthat a megjelenésen.


2. Ha az ősz haj nem áll jól

Az őszülő haj a hideg - különösen a tél -  színtípusba tartozóknak nagyon jól áll. A meleg színtípusokkal más a helyzet, ezeknél előnytelen fakó hatást eredményezhet. Mindazonáltal, tíz hölgyből nyolc nem tud és nem is akar megbarátkozni az ősz hajszálakkal. Az ősz hajat érdemes az eredeti hajszínhez közelítő árnyalatra festeni.

Sokszor látom, hogy eredetileg sötét hajú hölgyek szőkére festetik őszülő, vagy teljesen ősz hajukat, mondván, hogy a sötét haj öregít, de az esetek többségében nem lesz természetes a végeredmény.

Íme, egy meleg színtípusú modell, őszülő hajjal. Fáradt, disszonáns színhangzat és sápadt arc az eredmény. Ugye mennyivel jobb egy szép, meleg, az eredeti hajszínhez közelítő árnyalat?

3. Ha megújulást, változást szeretnél

Mindannyiunk életében vannak hullámvölgyek, vagy hosszabb langymeleg időszakok, amiből nem tudunk kitörni. Ilyenkor a kívülről befelé építkezés remek módszer. Stílusváltással, színeink átgondolásával pozitív belső folyamatot indíthatunk be. Amikor nem vagyunk harmóniában önmagunkkal, szinte mindig felmerül a hajszín megváltoztatásának lehetősége is. Bevallom, ilyen szituációban sohasem szoktam lebeszélni a vendégeimet a hajszínváltásról. Inkább segítek kitalálni, hogy milyen árnyalat lenne a legalkalmasabb. Természetesen nem az új hajszín, vagy az új stílus fog változást előidézni az életünkban, hanem az a lelki folyamat, amelyet a külsőnk megváltoztatása indít be.

Hogyan válasszunk hajszínt?

Kétségtelen, hogy a hajszínváltás terén nem egyforma a mozgástér a különféle színtípusoknál. A legbátrabban az élénkebb színtípusok (élénk tél, élénk tavasz, meleg tavasz, meleg ősz) válogathatnak a hajszínekből. A legnehezebb helyzetben a lágy színtípusok vannak, itt igen keskeny az a színskála, amelyen belül válogathatunk. Igaz ugyanakkor, hogy sokszor néhány árnyalatnyi eltérés is látványos eredményt hoz.

Tavasz típusok

A tavasz típusok hajszíne mindig meleg, közepesen telített, vagy telített és többségében világos. A meleg színtípusoknál gyakran előfordul, hogy az idő múlásával a haj színe megfakul és nehezebben fedezhető fel annak meleg színtulajdonsága. Bármilyen is az eredeti hajszínük, bátran világosíthatják a hajukat, de semmiképpen nem hamvasszőke, platinaszőke árnyalatokkal. A hamvas melír sem jó irány.

A vörös árnyalatok is szóba jöhetnek, de az élénk, világos vörösek között keresgéljünk. A mély vörös árnyalatokat hagyjuk meg az ősz típusoknak. Különösen a meleg tavasz típusba tartozók nyúlhatnak jó eredménnyel a vörös hajfestékekhez.

Az élénk tavasz színtípusra szokták azt mondani, hogy nekik minden hajszín jól állhat, de azt hiszem, hogy az eredeti hajszín befolyásolja, hogy milyen irányba és meddig érdemes elmenni.

A világos tavasz színtípusba tartozók ne válasszanak az eredeti hajszínüknél sokkal sötétebb hajfestéket.

Nyár típusok

Az a tapasztalatom, hogy a nyár típusoknak akad a legtöbb gondjuk a hajszínükkel, ugyanis az ő hajuk se nem élénk, se nem meleg, se nem sötét, így kissé jellegtelennek tűnhet. Igaz, a világos nyarak sokszor nagyon szép szalmaszőke hajjal születnek és ha szerencséjük van, később sem sötétedik, vagy fakul. Ha mégis, bátran vissza lehet festeni akár a gyerekkori "tejfölszőke" árnyalatot is.

Az összes színtípus közül a lágy nyárnak kell a legóvatosabban bánni a hajfestéssel. Itt valóban csak egy-két árnyalattal érdemes elmozdulni az eredeti hajszíntől, ami viszont, semleges, visszafogott színtulajdonságai miatt így is látványos eredményt hozhat.

A nyarak jellemzően világosítani szeretnék a hajukat. A hideg és a lágy nyaraknak azonban sokszor a mérsékelten sötétebb hajszínek lényegesen jobb megoldást jelentenek.

Ősz típusok

Az ősz típusok hajszíne lehet élénk és lehet fakó, lehet meleg és lehet semleges. Az egészen világos hajszín ritka, vagy ha mégis előfordul inkább fakó homok színű, de nem hamvas. Sokkal gyakoribbak a közép és sötét melegbarna árnyalatok, valamint a vöröses árnyalatok, melyek nem mindig élénkek, sokszor inkább erőtlenek.

A lágy ősz hajszínei a legfalóbbak, legtelítetlenebbek és gyakran világosak. Ezzel szemben a meleg ősz színtípus hajszínei élénkek, sokszor mélyvörösek, vagy gesztenyebarnák. A sötét ősz hajszíne jellemzően sötétbarna.

Az ősz típusoknak, ha nagyon fáradt a hajszínük, érdemes kicsit élénkebb, melegebb árnyalatokat kipróbálni. Aki pedig unja a vörös haját, a meleg barnákkal kísérletezhet. Egy szép gesztenyebarna, vagy mélyvörös hajjal rendelkező ősz típus ritkán vágyik hajfestésre. Azonban amikor őszülni kezd, ígyekszik az eredeti hajszínét reprodukálni.

Tél típusok

A tél színtípus hajszínpalettája igen széles a platinaszőkétől a hollófeketéig. A sötét tél könnyen felismerhető a koromfekete, hollófekete, kékesfekete hajszínről. Általában szépen őszülnek és remekül áll nekik mind a "mákos", mind a hófehér ősz hajszín is. Az a tapasztalatom, hogy a sötét, karakteres fekete hajjal rendelkező hölgyek sem vágynak más hajszínre amíg nem kezdenek el őszülni, de még az ősz hajat is legtöbben közülük vállalják fel.

Azok a sötét telek viszont, akik nem szeretik az őszülő tincseiket, gyakorta esnek abba a hibába, hogy nem az eredeti fekete hajukat festetik vissza, inkább világosabb barna, vagy szőke hajszínt választanak, mondván, hogy a világosabb hajszín fiatalít. Ez azonban téves elképzelés.

Az élénk telek bátran elkalandozhatnak a hideg szőke és a lilásvörös hajszínek felé is, sőt az is előfordul, hogy még az élénk rézvörös tincsekkel is jól mutatnak.

A legóvatosabbnak a hideg teleknek kell lenniük, nekik olykor egy hollófekete, vagy egy kékesfekete hajszín már túl sötét, ellenben a hamvasítás jó irány lehet.

Szeretnéd megismerni a színtípusodat és a hozzád illő hajszíneket? Gyere el színtanácsadásra és segítek megtalálni a hozzád illő hajszín árnyalatokat, hajformákat is.

***


google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8