K&S Stúdió

Színtípusok/hajszínek

A színtanácsadás természetes színeink (szemünk, hajunk, bőrünk, ajkunk, szemöldökünk) összhangjára épül. Ebben a menüpontban a hajszín típusokat igyekszem összefoglalni. A hajszínek, éppúgy, mint a bőrszínek számtalan árnyalatot öltenek. Típusokba sorolásuk itt is a legjellemzőbb színtulajdonságok alapján történi, vagyis egy hajszín lehet:

  • hideg, vagy meleg
  • telített, vagy telítetlen
  • világos, vagy sötét
  • vagy semleges, közepes színtulajdonságú

 

hideg hajszínek

meleg hajszínek

Először is nézzük, hogy a négy alap színtípust mely hajszínek jellemezik leginkább. (Természetesen itt csak néhány jellemző színt sorolok fel, de a lehetséges árnyalatok száma (majdnem) végtelen.

A tavasz típus hajszínei

A tavasz típusba tartozók általában világos hajszínnel rendelkeznek. Ez lehet szőke, vörös, vagy világosbarna. Előfordul, különösen az élénk tavasz színtípus esetében, hogy a haj középbarna, vagy sötétbarna.

A tavasz színtípus hajszínei általában aranylóak, melegek, de egészen semleges árnyalatok is előfordulnak. Az aranyszőke, a mézszőke, a lenszőke, az eperszőke, a rézvörös, vagy az aranybarna hajszínek jellemzik ezt a színtípust.

aranyszőke mézszőke lenszőke rézvörös aranybarna

A nyár típus hajszínei

A nyár színtípus jellemző hajszínskálája a platinaszőkétől a középbarnáig terjed. Bárhol is helyezkedjen el azonban a világos-sötét skálán, sohasem telített és aranyló a fénye, inkább hamvas, szürkés, kicsit tompa.

platinaszőke hamvasszőke szürkésbarna mályvaszőke hamvasbarna

Az ősz típus hajszínei

Az ősz színtípusba tartozóknak jellemzően aranybarna, mély részvörös, sötétbarna, gesztenyebarna hajszínnel rendelkeznek. A hajszínek inkább sötétebb, mélyebb tónusúak, általában nem olyan ragyogóak, mint a tavasz típusba tartozók hajszínei. A lágy ősz színtípusban előfordul eperszőke, vagy karamell színű haj is.

karamell aranybarna rézvörös gesztenyebarna sötétbarna

A tél színtípus hajszínei

A tél hajszíne lehet világító platinaszőke éppúgy, mint hollófekete. Jellemzőbbek azért a sötét hajszínek, a szürkésfekete, a kékesfekete, vagy a hamvas sötétbarna.

platinaszőke galambszürke szürkésbarna hideg sötétbarna kékesfekete

Mikor változtassunk hajszínt és hogyan?


A természetes színek kiemelése, vagy megváltoztatása ősidők óta foglalkoztatja az embereket, a smink és a hajfestés már az ókorban (Egyiptom) ismert szépségápolási praktika volt.

A hajfestés manapság, a XXI. században is igen elterjedt, ami azt mutatja, hogy hajszínünkkel gyakran elégedetlenek vagyunk, vagy legalábbis időnként szükségét érezzük a hajszínünk megváltoztatásának.

Bár a stílustanácsadók egy része azt vallja, hogy mindenkinek a saját hajszíne áll a legjobban és magam is az esetek döntő többségében azt látom, hogy az eredeti hajszínt nem szükséges megváltoztatni, mégis azt gondolom, hogy előfordul, hogy a hajfestés jó megoldás a természetes adottságok kiemelésére.

Mikor javaslom a hajfestést?

1. Egyes színtípusoknál (pl. lágy nyár, lágy ősz, világos nyár, világos tavasz) előfordul, hogy a haj és a bőr színe szinte egybeolvad, egyneművé válnak a természetes színek, így érdemes egy kis erőt vinni a megjelenésbe. Ilyenkor a megfelelő hajszín körültekintő kiválasztásával (és egy kis sminkkel) sokat javíthatunk az összhatáson.

A közhiedelemmel ellentétben a nyarak számára sokszor nem a haj szőkítése,
inkább egy-két árnyalattal sötétebbre színezése a jó megoldás.

A világos tavasz típusoknál a hajszín lehet fakó, a bőr pedig semleges.
Első ránézésre nem is tudjuk eldönteni, hogy hideg, vagy meleg színtípussal állunk szemben.
Ha színkendős elemzés a meleg színtípus irányába dönti el a kérdést, a természetes színek óvatos
élénkítése sokat javíthat a megjelenésen.


2. Az őszülő haj a hideg - különösen a tél -  színtípusba tartozóknak nagyon jól áll. A meleg színtípusokkal más a helyzet, ezeknél előnytelen fakó hatást eredményezhet. Mindazonáltal, tíz hölgyből nyolc nem tud és nem is akar megbarátkozni az ősz hajszálakkal. Az ősz hajat érdemes az eredeti hajszínhez közelítő árnyalatra festeni.

Sokszor látom, hogy eredetileg sötét hajú hölgyek szőkére festetik őszülő, vagy teljesen ősz hajukat, mondván, hogy a sötét haj öregít, de az esetek többségében nem lesz természetes a végeredmény.

Íme, egy meleg színtípusú modell, őszülő hajjal. Fáradt, disszonáns színhangzat és sápadt arc az eredmény. Ugye mennyivel jobb egy szép, meleg, az eredeti hajszínhez közelítő árnyalat?


3. Mindannyiunk életében vannak hullámvölgyek, vagy hosszabb langymeleg időszakok, amiből nem tudunk kitörni. Ilyenkor a kívülről befelé építkezés remek módszer. Stílusváltással, színeink átgondolásával pozitív belső folyamatot indíthatunk be. Amikor nem vagyunk harmóniában önmagunkkal, szinte mindig felmerül a hajszín megváltoztatásának lehetősége is. Bevallom, ilyen szituációban sohasem szoktam lebeszélni a vendégeimet a hajszínváltásról. Inkább segítek kitalálni, hogy milyen árnyalat lenne a legalkalmasabb. Természetesen nem az új hajszín, vagy az új stílus fog változást előidézni az életünkban, hanem az a lelki folyamat, amelyet a külsőnk megváltoztatása indít be.

Hogyan válasszunk hajszínt?

Kétségtelen, hogy a hajszínváltás terén nem egyforma a mozgástér a különféle színtípusoknál. A legbátrabban az élénkebb színtípusok (élénk tél, élénk tavasz, meleg tavasz, meleg ősz) válogathatnak a hajszínekből. A legnehezebb helyzetben a lágy színtípusok vannak, itt igen keskeny az a színskála, amelyen belül válogathatunk. Igaz ugyanakkor, hogy sokszor néhány árnyalatnyi eltérés is látványos eredményt hoz.

Tavasz típusok

A tavasz típusok hajszíne mindig meleg, közepesen telített, vagy telített és többségében világos. A meleg színtípusoknál gyakran előfordul, hogy az idő múlásával a haj színe megfakul és nehezebben fedezhető fel annak meleg színtulajdonsága. Bármilyen is az eredeti hajszínük, bátran világosíthatják a hajukat, de semmiképpen nem hamvasszőke, platinaszőke árnyalatokkal. A hamvas melír sem jó irány.

A vörös árnyalatok is szóba jöhetnek, de az élénk, világos vörösek között keresgéljünk. A mély vörös árnyalatokat hagyjuk meg az ősz típusoknak. Különösen a meleg tavasz típusba tartozók nyúlhatnak jó eredménnyel a vörös hajfestékekhez.

Az élénk tavasz színtípusra szokták azt mondani, hogy nekik minden hajszín jól állhat, de azt hiszem, hogy az eredeti hajszín befolyásolja, hogy milyen irányba és meddig érdemes elmenni.

A világos tavasz színtípusba tartozók ne válasszanak az eredeti hajszínüknél sokkal sötétebb hajfestéket.

Nyár típusok

Az a tapasztalatom, hogy a nyár típusoknak akad a legtöbb gondjuk a hajszínükkel, ugyanis az ő hajuk se nem élénk, se nem meleg, se nem sötét, így kissé jellegtelennek tűnhet. Igaz, a világos nyarak sokszor nagyon szép szalmaszőke hajjal születnek és ha szerencséjük van, később sem sötétedik, vagy fakul. Ha mégis, bátran vissza lehet festeni akár a gyerekkori "tejfölszőke" árnyalatot is.

Az összes színtípus közül a lágy nyárnak kell a legóvatosabban bánni a hajfestéssel. Itt valóban csak egy-két árnyalattal érdemes elmozdulni az eredeti hajszíntől, ami viszont, semleges, visszafogott színtulajdonságai miatt így is látványos eredményt hozhat.

A nyarak jellemzően világosítani szeretnék a hajukat. A hideg és a lágy nyaraknak azonban sokszor a mérsékelten sötétebb hajszínek lényegesen jobb megoldást jelentenek.

Ősz típusok

Az ősz típusok hajszíne lehet élénk és lehet fakó, lehet meleg és lehet semleges. Az egészen világos hajszín ritka, vagy ha mégis előfordul inkább fakó homok színű, de nem hamvas. Sokkal gyakoribbak a közép és sötét melegbarna árnyalatok, valamint a vöröses árnyalatok, melyek nem mindig élénkek, sokszor inkább erőtlenek.

A lágy ősz hajszínei a legfalóbbak, legtelítetlenebbek és gyakran világosak. Ezzel szemben a meleg ősz színtípus hajszínei élénkek, sokszor mélyvörösek, vagy gesztenyebarnák. A sötét ősz hajszíne jellemzően sötétbarna.

Az ősz típusoknak, ha nagyon fáradt a hajszínük, érdemes kicsit élénkebb, melegebb árnyalatokat kipróbálni. Aki pedig unja a vörös haját, a meleg barnákkal kísérletezhet. Egy szép gesztenyebarna, vagy mélyvörös hajjal rendelkező ősz típus ritkán vágyik hajfestésre. Azonban amikor őszülni kezd, ígyekszik az eredeti hajszínét reprodukálni.

Tél típusok

A tél színtípus hajszínpalettája igen széles a platinaszőkétől a hollófeketéig. A sötét tél könnyen felismerhető a koromfekete, hollófekete, kékesfekete hajszínről. Általában szépen őszülnek és remekül áll nekik mind a "mákos", mind a hófehér ősz hajszín is. Az a tapasztalatom, hogy a sötét, karakteres fekete hajjal rendelkező hölgyek sem vágynak más hajszínre amíg nem kezdenek el őszülni, de még az ősz hajat is legtöbben közülük vállalják fel.

Azok a sötét telek viszont, akik nem szeretik az őszülő tincseiket, gyakorta esnek abba a hibába, hogy nem az eredeti fekete hajukat festetik vissza, inkább világosabb barna, vagy szőke hajszínt választanak, mondván, hogy a világosabb hajszín fiatalít. Ez azonban téves elképzelés.

Az élénk telek bátran elkalandozhatnak a hideg szőke és a lilásvörös hajszínek felé is, sőt az is előfordul, hogy még az élénk rézvörös tincsekkel is jól mutatnak (például Liptai Klaudia).

A legóvatosabbnak a hideg teleknek kell lenniük, nekik olykor egy hollófekete, vagy egy kékesfekete hajszín már túl sötét, ellenben a hamvasítás jó irány lehet.

***


Vásárlás rizikó nélkül!

Referenciák

Vendégeim visszajelzéseiből:

"A tanácsaid nagyon hasznosak lesznek, tisztában vagyok vele, hogy türelemre és időre van szükség, hogy  kialakuljon egy új alapruhatár, amiben majd jól érzem magam, de sikerült megmutatnod merre induljak el. Gratulálok a munkádhoz, szakmailag nagyon felkészült vagy, sok ismerősömnek meséltem mar Rólad, mert tényleg nagyon meg vagyok elégedve. Éva"

"Régóta olvasgatok stílus blogokat és számomra te vagy a leghitelesebb, legkifinomultabb, ezért is mentem el hozzád. Nem csalódtam! Külön élmény volt, hogy nem csupán a külsőmet, de a "lelkemet", a személyiségemet is igyekeztél megismerni. Úgy érzem, hogy a segítségeddel sikerülni fog új életet kezdenem. Hálával: Barbara"

"A múlt heti óra után másképp nézem a boltok kínálatát, vettem is egy pink felsőt. Hárman is szóvá tették, hogy mi ez a váltás, és ketten meg is dicsérték, hogy milyen jól áll :) Tényleg nagyon sokat javítanak rajtam a színek, köszönöm :)" Eszter

"Örülök, hogy találkoztunk, nagyon hasznosak voltak  a tanácsaid, amit igyekszem beépíteni. Az első élményem egy ruhaüzletben volt. Az új szempontrendszer, amit tőled kaptam, teljesen más irányba vitt el, ami számomra új és izgalmas kalandozásnak ígérkezett. Igyekszem ezek mentén átalakítani/felépíteni a ruhatáramat. Köszönöm a segítséget!" Margit

"Élmény volt ott lenni Nálad és azóta minden nap alkalmazom a tanultakat. Rengeteg inspirációt kaptam Tőled!" Zsuzsi

"Örülök, hogy eljutottam Hozzád és részt vettem a tanfolyamon!" Krisztina

"Köszönöm a rengeteg munkát! Nagyon izgi volt!" Zsanett

"Köszönöm a tanácsadást, nagyon hasznos volt. Jó érzés, hogy tudom mit kell keresnem az üzletekben." Ibolya

"A nyugodt, intelligens, kedves személyiséged és a sugárzó emberszereteted nagyon inspirálólag hatott rám. Köszönöm a pozitív gondolatokat!" Szera

"Kedves Ágnes! Nem tudom mit csinált az én urammal, de miután kilépett Öntől egy órán keresztül beszélt színekről, stílusokról és olyan szavakat használt, amiket soha nem gondoltam, hogy valaha is kimond. Közölte velem, hogy mostantól 5 színen kívül többet is meg tud majd különböztetni, kidobhatom az összes barna ingét, mert az nem áll jól neki, felvesz majd pirosat és jelentsem be a szabóhoz. 2 percre van tőlünk itt Győrben egy szabó, eddig a be nem megy kategória volt. Kérdeztem tőle, hogy egy kicsit se unta? Bevallotta, hogy azért néha elvesztette a fonalat, de ahogy Ön körbe írta a rövid lábát, meg a rövid nyakát, az külön élmény volt és tanult Öntől. Neki feltesznek egy háromszorosan összetett mondatot és képes rá igennel vagy nemmel felelni, miközben átgondolta az összes lehetséges variációt. Szerintem az Ön hatására hamarosan megvesz olyan ruhadarabot, amit azelőtt sose. Hatalmas köszönettel, Hajnalka"