Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

A körte alkat változatai

A körte alkatról már sokszor írtam, de nem lehet elégszer. Most arra a tévhitre szeretnék rávilágítani, hogy minden körte alkatnak ugyanazok a szabásvonalak állnak jól. Ez súlyos tévedés! Tulajdonképpen ahány körte alkat, annyi féle, így aztán érdemes kicsit alaposabban megvizsgálni a testedet a tükör előtt…

A körte alkat jellemzői

A körte alkatok egy adottságukban biztosan egyformák: a test közepe táján, azaz a csípő-fenék környékén kisebb-nagyobb arányeltolódás van jelen, amitől a test alsó része hangsúlyosabb. Gyakori, hogy nem is a csípő a test legszélesebb pontja, hanem a combtő, ami miatt a körte alkatoknak gyakran rövidebbnek tűnik a lába. Az arányeltolódást fokozhatja, ha a comb és/vagy az alsó lábszár vastagabb, vagy a váll és/vagy a mell kisebb az átlagosnál.

„Nagy a fenekem” „Széles a csípőm”

A csípő és a fenék minden körte alkatú hölgynél kritikus pont. A teendőnk ezzel annyi, hogy eltereljük a szemet a testnek erről a tájékáról és arányosítjuk a test többi részéhez. Vagyis:

  • nem viselünk a csípőn túlságosan szűk holmit
  • nem vágjuk el a testet optikailag a csípő környékén, azaz nem helyezünk erre a részre övet, nem viselünk olyan felsőrészt, kabátot, amely éppen eddig ér, stb.
  • nem viselünk ezen a része túldíszített ruhadarabokat
  • kerüljük a vastag, merev anyagféleségeket a testnek ezen a részén
  • kerüljük a lábat rövidebbnek mutató szabásvonalakat (például csípő fazonú nadrág/ szoknya, vagy hosszú felsőrész, amely optikailag elvágja a combot).
  • nem szerencsés a bokanadrág, a combközépig érő miniszoknya és a nagyon lapos talpú cipő sem

A képen azt láthatjátok, hogy a sárga ruha, bár csinos, azonnal a csípőre tereli a figyelmet. A narancssárga ruha viszont a térd felé fokozatosan bővül, nem feszül a csípőre, így eltereli a szemet a csípőről.

körte alkat

A sárga ruha ezen kívül a mellet és a vállat a maga valójában mutatja meg, így a két testfél között mutatkozó méretbeli különbség látványos. A narancssárga ruha nyakban záródó, ami a vállat szélesebbnek mutatja, valamint a mellen redőzött, ezért azt dúsabbnak mutatja. Összességében a látvány csökkenti a két testfél közötti aránybeli különbséget.

A különféle körte alkatúak útjai azonban gyakran elválnak egymástól, hiszen a széles csípő arányosítása függ attól, hogy a test többi része milyen. A másodlagos alkattípus sokféle lehet:

  • széles váll/kis mell (A+V)
  • nagy mell/keskeny váll (A+V)
  • nagy derék-csípő arány (A+X)
  • vastag derék ( A+H)
  • pocak (A+O)
  • vékony és/vagy hosszú lábak (A+I)
  • és ezek különféle kombinációi

körte alkat változatai

 

Ezekben az esetekben kicsit több dologra kell odafigyelni, mint a „tiszta” körte alkatnál. Nézzünk három példát:

A körte alkat sokszor egyben homokóra (X) is. Mivel a derék-csípő arány igen nagy (25-30 cm), nem könnyű a csípőt „elrejteni” miközben a derekat sem takarjuk el. Ennél az alkatnál előfordul, hogy nagyobbak a mellek, ami arányosabbá teszi a testet, de még mindig az alsó testfél az erősebb, azaz az alkat alapjellege a körte (különösen, ha a váll keskenyebb).

A körte alkatúak jelentős részének a dereka vastagabb, azaz kicsi a csípő-derék arány, ami alapvetően az egyenes (H) alkatúak jellemzője, mivel azonban a test egészét nézve az alsó testfél az erősebb és a csípő a legszélesebb pont, a testforma alapjellege körte (A).

Ha a körte alkatú testhez hangsúlyos pocak társul, akkor a körte (A) és az alma (O) alkat egyszerre érvényesül. Ez is igen gyakori, ha a körte alkatú hölgyek felszednek néhány kilót.

körte alkat

Az átlagos A testalkatnál a mellet lehet kicsit "dúsítani", erre alkalmas lehet egy húzott szabásvonal a mell táján, de pl. a mell részen elhelyezett zsebek is megfelelőek. Az A testalkatúak számára a lefelé enyhén bővülő szoknyafazon a legjobb választás. Ha hosszú és keskeny a derék, azt érdemes övekkel, karcsúsítással hangsúlyozni.

Az A+H alkat esetében is igaz, hogy amennyiben a derék-csípő arány kicsi, akkor a derekat kevésbé érdemes hangsúlyozni. A felsőrészek lehetnek kicsit lezserebbek, vagy aszimmetrikusak. A szoknya rész szabása lehet egyenes, vagy A vonalú.

Az A+X testalkatnál a derékvonal lehet hangsúlyos, ugyanakkor a felsőtestet kicsit az alsótesthez kell arányosítani, azaz a vállat picit lehet szélesebbnek mutatni. Ehhez a testalkathoz általában nagyobb mellek társulnak. A szoknya szabásvonala A.

Az A+O testalkatnál a pocak elfedése is feladat. Kerülhet kicsit magasabbra a derékvonal és lágy anyagokat érdemes használni. Ugyanakkor ne vigyük túlzásba a szoknya bőségét, ne viseljünk "kismama ruhát".

A szoknya hosszának kiválasztásakor vegyük figyelembe a láb formáját! Az "átlagos" körte alkatúaknak nagyrészt rövidebb és picit teltebb a combjuk és az alsó lábszáruk, de hosszú, vékony lábú körte alkatok is léteznek. Ezen belül lehet hosszú csak az alsó lábszár, de az egész láb is. Ezek a részletek is fontosak az összhatás szempontjából, így nem elhanyagolhatóak.

Ha vastagabb és rövidebb a láb, érdemes kerülni a láb szélesebb részeit hangsúlyozó szoknyahosszakat és a bokánál záródó cipőket, csizmákat, szandálokat. Ha hosszú, vékony lábak társulnak a körte alkathoz, akkor jöhet a mini és a midi ruhahossz is. Egyébként ezt az alkatot nevezik cselló alkatnak is.

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az új blogbejegyzésekről, kedvezményekről és VIP rendezvényekről és szívesen letöltenéd ingyenes tájékoztató füzetemet, regisztrálj az oldalamon!

Olvasnál még ehhez a témához kapcsolódó blogbejegyzéseket? Akkor gördíts tovább ↓

A képek forrása: https://mimigstyle.com

szoknyahossz

 

 

***

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."