Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Alapozó kisokos

A sminkelés sikerének kulcsa a megfelelő alapozó megtalálása, ezért érdemes körültekintően kiválasztani és szakember tanácsát kérni. Akkor jó az alapozó, ha színe az arcbőröd színéhez közelít, egységesíti, üdévé teszi a bőrödet, azaz, ha színtónusa megegyezik a bőröd színével, textúrája megfelel a bőrtípusodnak, fedése pedig a bőröd állapotához igazodik.

Vásárláskor az alapozó színét az állkapocs vonalán teszteld, mivel a nyakad színe általában világosabb, mint az arcod. Ilyenkor a nyak színéből indulj ki, inkább az arcot világosítsd pár árnyalattal, hogy elkerüld a maszkhatást. Semmiképpen ne a csuklódon próbáld ki az alapozót, mert annak színe jelentősen eltérhet az arcod és a nyakad színétől. (Természetesen, amennyiben hidratált, egyenletes és szép a bőröd, nem kell mindenképpen alapozót használnod).

Irizáló krém, primer, báziskrém

Mindhárom kifejezés ugyanazt jelenti. Olyan krémről van szó, melyet az alapozó alatt használunk abból a célból, hogy előkészítsük a bőrünket az alapozáshoz és tartósabbá tegyük az alapozó hatását. A bőrünk tulajdonságainak megfelelő primert kell választanunk, így a tág pólusú bőrhöz pólusösszehúzó hatású, a kipirosodó bőrhöz pirosodást ellensúlyozó, a fénytelen, sápadt bőrhöz ragyogást adó primert válasszunk.

BB és CC krémek

Színezett hidratálók, melyek nem adnak erős fedést, de egységesítik a bőrfelületet. Hidratáló anyagokat és fényvédőt tartalmaznak. Hétköznapi használatra kiválóak, mivel nem tömítik el a pólusokat és nem ülnek az apró ráncokba. A száraz bőr azonban egy idő után a nagy részét beissza, így szükség lehet napközben egy keveset újra felvinni az arc bizonyos területeire. Ez azonban elkerülhető, ha sikerül a bőrtípusodnak leginkább megfelelő BB vagy CC krémet megtalálni

Folyékony alapozó

Könnyű textúrájú, de a BB krémeknél jobban fedő alapozó, mely általában vizes, vagy olajos alapú. A vízhiányos száraz bőrre vizes állagút, míg a zsírhiányos száraz bőrre inkább olajos állagút érdemes választani. Ez a legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapozó típus. Sokféle formulában kapható, a könnyűtől a teljes fedésig. A folyékony alapozót ecsettel, vagy szivaccsal érdemes felvinni.

Krémalapozó

Sűrűbb, krémes állagú alapozó fajta, ezért száraz bőrhöz jól használható, ellenben az erősebben ráncosodó bőrhöz nem javasolt, mert beleül a mélyedésekbe. Bár erősen fedő hatású, de sűrű állaga miatt nem igazán természetes a hatása és rendszeres használat esetén eltömítheti a pólusokat. Nedves szivaccsal eldolgozva kicsit lehet „hígítani”.

Krémpúder

Nem minden az, aminek látszik! Az alapozónak látszó krémpúder az arcra felkenve púderré alakul. A zsíros bőrűek számára jó megoldás, mert krémes alapállaga miatt könnyű felvinni a bőrre, ezt követően azonban púderes állagú lesz és mattít, szárít.

Hab állagú alapozó (mousse)

A krémalapozó habosított változata. Jól fedő, mégis természetes hatású alapozó féle. Érett bőrre különösen ajánlott, mert nem ül be a ráncokba. Szárító, mattító hatása miatt azonban a nagyon száraz bőrűek számára nem javasolt.

Kompakt púder

Préselt porpúder, amelyhez esetenként folyékony alapozót kevernek. Zsíros bőrre javasolt. A vegyes bőrtípusoknál a T vonalra érdemes transzparens (áttetsző) púdert felvinni a folyékony állagú alapozóra.

Alapozó stift

A krémalapozó és korrektor elegye, mely erősen fedő hatású, így az értágulatokat, pigment foltokat jó eredménnyel fedi el. Normál és száraz bőrre alkalmas.

Kőpúder

Laza szerkezetű por, mely zsíros bőrre kifejezetten jól használható, mert segít felszívni a felesleges zsírt. A kőpúder könnyebb fedést biztosít a folyékony alapozóhoz képest, és matt felületet biztosít.

Ásványi alapozó

Ásványi anyagokat tartalmazó kőpúder érzékeny bőrre. Nem tartalmaz káros anyagokat, viszont bőrtápláló ásványokat igen.

 

Korrektorok

Az alapozó mellett időnként szükségünk van korrektorokra is. A szem alatti sötét karikák, a pigment foltok, a májfoltok, a rozaceas értágulatok vagy a pattanások elhalványítására korrektorokat használunk. Hogy melyik bőrhibára melyiket választjuk, az egyáltalán nem mindegy, így jó, ha a korrektorok világában is kiismerjük magunkat.

Korrektor stift

Erős fedést biztosít, de nehéz szépen eldolgozni. Csak az olyan feltűnőbb bőrhibák esetén érdemes alkalmazni, mint a pattanások, májfoltok. A korrektor éppúgy, mint az alapozó, akkor megfelelő, ha színe megegyezik a bőrünk tónusával. Szem körüli bőrhibák javítására nem javaslom, mert sűrű állaga miatt beleül a ráncokba.

Tégelyes korrektor

Több hidratáló anyagot tartalmaz, mint a stift, ezért krémesebb az állaga, jobban lehet dolgozni vele. Legjobb egy kisebb ecsettel felvinni a problémás területre. Szem alatti területekre ezeket a korrektorokat sem javaslom.

Tubusos korrektor

Érett bőrre kiválóan alkalmas, mert hígabb, krémesebb állagú. Kicsit kevésbé fed, mint a stift, vagy a tégelyes változat, cserébe természetes hatású.

Applikátoros korrektor

Még lágyabb állagú, mint a tubusos korrektor, így, ha az arcbőr színével megegyező árnyalatú, akkor BB krém használata mellett is bártan használható, nem üt el a bőrtől.

Korrektorceruza

A korrektorceruzával apróbb bőrhibákat is el lehet fedni, de kiemelésre is használható, így a száj kontúrját, vagy a szemöldökcsontot is hangsúlyozhatjuk vele.

alapozók

 

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."