Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Őszi szettek színtípusok szerint, azaz hogyan használd a színeidet az őszi szezonban

Ebben a posztban az őszi szezonra ajánlok nektek szetteket. Legyen bármilyen évszak is, a kiindulópont mindig a színtípusunknak megfelelő paletta, mégis általában minden évszakban kicsit másképp használjuk ezeket a színeket. Azt, hogy milyen árnyalatokat részesítünk előnyben, befolyásolhatja az időjárás, a hangulatunk, vagy akár a viselt anyagok is meghatározhatják a színválasztásunkat. A cikk végén a Pantone aktuális divatszíneit is bemutatom és segítek közülük választani a színtípusod alapján. Tarts velem!

Tél színtípusok őszi szettjei

Elsőként nézzük a tél típus színeire komponált öltözeteket! A tél színeiről általánosságban elmondható, hogy hidegek, sötétebbek és élénkek, színkombinációik pedig kontrasztosak. Ez a paletta sokféle lehetőséget magában foglal, használhatunk sötétebb színeket, de az élénk színek mellett is dönthetünk az őszi hangulatunknak megfelelően.

tel_tipus-szinei

1. Élénk tél

A legkontrasztosabb kétségtelenül az élénk tél színtípus, amely egyes tavaszi színeket is bátran viselhet, így a sárgászöld árnyalatokkal is próbálkozhat. Ebben a szettben a feketével kombináltam, mert az erős kontraszt és a hideg-meleg ellentét izgalmassá, modernné teszi az összeállítást. Mint láthatjátok, a sárgászöld több árnyalata is megjelenik az összeállításban, ami plasztikussá teszi az összhatást.

2. Hideg tél

A sötét-világos kontrasztot kimaxolva, a hideg tél színtípus számára egy klasszikusnak mondható fekete-fehér kombinációt választottam, amelyet sötét, hideg lilával egészítettem ki. A lila a szett egészét nézve kiegészítő szín, de a bőrdzseki nélkül bázisszínné lép elő, amely ezüst ékszerrel még jobban mutat.

3. Sötét tél

Egy sötétkék alapon élénk és világoskék mintás ruhát választottam a sötét tél színtípusok számára. A különféle kékeket egy analóg zöldes-türkiz színnel egészítettem ki, hiszen a sötét telek is viselhetnek élénkebb árnyalatokat, a mélyebb tónusok mellett.

tel_tipus

 

 

Nyár színtípusok őszi szettjei

A nyár színtípus palettája hasonlóan hideg színekből áll, mint a tél típusokéi, ám sokkal világosabb színtartományból valók ezek az árnyalatok, és emellett a telítettségük is a tél színei alatt marad. Ezen a színtípuson belül azonban az altípusok igen változatosak akár a színtelítettséget, akár a színek sötétségi szintjét nézzük.

nyar_stintipus

1. Lágy nyár

A legkevésbé kontrasztos nyár színtípus a lágy nyár típus, amelynek remekül állnak a hideg kevert színek és a semleges árnyalatok is jól használhatóak. Az őszi szettbe egy sötét vadszilvaszínt választottam, amely a törtfehér kabáttal szép kontrasztot alkot. A lágy nyarak kevésbé élénk árnyalatai miatt érdemes a sötét-világos kontrasztokat alkalmazni, természetesen a színpaletta adta keretek között. Kiegészítő színként a mályvát választottam, amely kellemes átmenet a világos és a sötét árnyalatú ruhadarabok között.

2. Hideg nyár

A hideg nyár típusnak egy egészen sportos szettet állítottam össze, melynek bázisa a hideg meggypiros. Mivel ez egy viszonylag élénk szín, mellé semleges színeket, így világosszürkét és sötétebb farmerkéket választottam. Ennek a típusnak jól állnak az élénkebb színek, már-már téli élénkségű árnyalatokkal is lehet próbálkozni, azonban több élénk szín együtt sokszor már kevésbé szerencsés megoldás.

3. Világos nyár

Színvilágában ez a típus a legfinomabb, leglégiesebb, ezért az őszi-téli szezonban kicsit nehezebb megtalálni a megfelelő megoldásokat. Általában a világosszürke-púderrózsaszín kombináció a legnépszerűbb, amelyből én most a púderrózsaszín egy kicsit élénkebb változatát választottam, közepesen sötét türkizt. A szemfülesebbek észrevehetik, hogy ez egy komplementer színharmónia, igaz annak nagyon világos és telítetlen változata, így nem is tűnik vibrálónak az összhatás. A törtfehér kabát semlegessége és világossága kellemes harmóniát alkot a többi színnel.

nyar tipus

 

Tavasz típusok őszi szettjei

A tavasz típusok színei csodás meleg árnyalatokat tartalmaznak. Élénkek és világosak, sok energiát adó színkombinációt hozhatunk ki ezekből a színekből. Az őszi-téli szezonban a tavasz típusoknak az okozhat nehézséget, hogy sötét árnyalatokban nem bővelkedik a palettájuk, azonban a semleges földszínek között találhatnak olyanokat, amelyek jól harmonizálnak a palettájukkal.

tavasz_tipus

1. Élénk tavasz

Az élénk tavasz színtípus színválasztásait minden bizonnyal a telítettség jellemzi, ezen belül is a meleg és élénk árnyalatok a legalkalmasabb a természetes adottságok kiemelésére. Ettől függetlenül, néhány hideg és élénk árnyalat mindig izgalmassá teszi az összhatást. Az általam megálmodott őszi szett most egy klasszikus meleg összhatású szett, melynek a bázisszíne a pipacspiros és a sütőtök sárga és a nude színű cipő semlegessége semmit sem vesz el az összhatás dinamizmusából.

2. Meleg tavasz

A meleg arzén sárga és az almazöld, némi meleg pasztell társaságában már kissé emlékeztethet bennünket az őszi természetre. A meleg tavasz színtípus közelít az ősz típus színeihez, így ezen nincs mit csodálkozni. Érdemes azonban egy kis dinamizmust itt is adni a szettnek, hiszen mégiscsak tavasz típussal van dolgunk. :)

3. Világos tavasz

A tavasz típusnak szánt szettjeim közül a legvilágosabb következik, amely  a sárga mellett különféle türkizeket foglal magában. Az összhatás természetesen világos, de a kiegészítőkben egy kicsit mélyebb, pávazöld tónust választottam, ha már az őszi szezon a téma. Az összhatásban a hűvös érzetű türkizek és az energikus sárga kiegyensúlyozottsága érvényesül.

tavasz_tipus

 

 

Ősz típusok őszi szettjei

Szeptember elejétől november végéig az ősz típus a legautentikusabb színeket viseli. A természet csodás színei tükröződnek a színösszeállításaikban, amelyek mélyek és melegek. Remek lehetőséget tartogatnak ilyenkor a ruhaüzletek is, így nem véletlen, hogy az ősz színtípusba tartozók leginkább ősszel szeretnek vásárolni.

 

osz_tipus

1. Lágy ősz

A natúr földszínek kimeríthetetlen tárházat jelentenek a lágy ősz színtípus számára. Ebben a szettben a homokszín, a kávé és a fahéj szín mellett a semleges farmerkék is szerepet kap. Bár nem tipikusan őszi szín, de, mint látható, csodásan harmonizál a földszínekkel.

2. Meleg ősz

Ezúttal a meleg ősz színtípusnak szánt szett is inkább a semleges földszínekben, a barna különféle árnyalataiban pompázik. A kissé fáradt lazacrózsaszín hivatott a melegebb őszi árnyalatokat képviselni.

3. Sötét ősz

A sötét ősz színtípust számára különféle sötétbarnákat választottam, így a semleges étcsokoládészínt, vagy a kakaó barnát. Ezek mellett egy élénkebb okkersárga árnyalat kapott még helyet a szettben és kiegészítő színként az óarany, amely az ősz színtípus számára nagyobb felületen is jól használható.

osz_tipusMost pedig nézzünk szét a Pantone őszi New York Fashion Week divatszínei között, hiszen ezeket a színeket látjuk majd az üzletek kínálatában is... Bár a színek többsége leginkább az ősz színtípus palettájába illik, néhány remek hideg árnyalatot is találhatunk az őszi-téli szezon divatszínei között. Ennek a palettának a filozófiája éppen az, hogy nem kell feltétlenül az őszi színek korlátok közé szorítanunk magunkat. A Pantone elsősorban vitalitást és energiákat adó hideg árnyalatokat választottak az őszi meleg színek mellé.

pantone_22_fall

 

Készítettem egy-egy lehetséges színkombinációt a négy alap színtípus számára, de természetesen számtalan megoldás lehetséges. Ha tetszenek a szettek, próbáld ki te is ezeket a színkombinációkat.

Ha még nem ismered a színtípusodat, gyere el egy színtanácsadásra és hamarosan te is tudni fogod, hogy melyek a számodra ideális árnyalatok.

pantone_colors

***

 

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."