Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A műszőrme

2014.12.08.

A műszőrme a természetes szőrmét utánzó textil, melyet abból a célból hoztak létre, hogy a nagyértékű állati szőrméket helyettesítse.

Az első műszőrme 1929-ben jelent meg a piacon, ezt alpaka (teveféle) szőréből készítették. Minősége azonban meg sem közelítette a természetes szőrméét: csak az alpaka gyapjú eredeti színeiben (szürke vagy sárgásbarna) készült és nem versenyezhetett az akkor nagyon divatos vidra- vagy hódprémmel. A fejlesztők mégis fantáziát láttak a termékben, elsősorban annak versenyképes ára miatt, és tovább dolgoztak azon, hogy javítsák a minőségét, szebbé, kopásállóbbá és más színekben is készíthetővé tegyék. 1940-re sikerült is sokkal magasabb színvonalú műszőrmét előállítani, de az igazi lendületet ennek a technológiának a poliakrilnitril szál megjelenése adta az 1950-es években. Ez a szálasanyag-típus nagy mértékben hasonlóvá tehető a gyapjúhoz, könnyen színezhető bármilyen színre, és ezeket a tulajdonságait nagyon jól lehet érvényesíteni a műszőrme gyártásában is. Ehhez járult később az a nagy hatású törekvés, hogy a szőrmék használatához ne kelljen élő állatokat pusztítani.[i]

Először tehát azért merült fel a szőrme utánzásának igénye, mert az állati szőrmék nagy része igen drága volt (ma is luxuscikk), így csak a gazdagabbak tudták megfizetni. Később az állatvédelem is a műszőrme előállítása felé terelte a gyártókat. A korszerű gyártástechnológia ma már lehetővé teszi, hogy az igazi szőrméhez akár megszólalásig hasonlító műszőrméket állítsanak elő, bár ezekből a kiváló minőségű anyagokból ugyancsak luxuscikkek készülnek.

A műszőrméket ma pamutból, selyemből, gyapjúból vagy szintetikus szálakból készítik, sok esetben a természetes és a szintetikus szálakat keverik. A jó minőségű műszőrme sokszor valóban nehezen különböztethető meg a valódi szőrmétől. A különbséget a szőrme alatti részben lehet csupán felfedezni, mely az igazi szőrme esetében az állat bőre, míg a műszőrménél textil. Ebből eredően a műszőrméből készült termékek, főleg a kabátok, könnyebbek, mint ha a valódi szőrméből készültek volna.

A műszőrméket a valódi szőrméhez hasonlóan fésüléssel lehet rendben tartani. Egyes műszőrmék langyos vízben moshatók, míg akad olyan műszőrme is, mely csak vegyileg tisztítható.

Ma a műszőrme piacon kétféle irányzat is megfigyelhető:

  • az egyik az igazi szőrmét utánzó műszőrme,

  • a másik a műszőrme jelleget hangsúlyozó irányzat.

 

Nagy divat a műszőr mellény és a műszőrből készült kiegészítők.

 

 

Az is trendinek számít, ha a télikabát bélése készül műszőrből.

Képek forrása: pinterest.com
***

[i] Forrás: wikipedia

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8