Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A platform cipő

2014.07.31.

Nem is gondolnád, hogy a platform cipőnek mennyi változata létezik! Sajnálatos módon a magas talpú cipőket többnyire egy kalap alá veszik a cipődivatról szóló cikkekben. A kínálatot látva, azt hiszem, hogy érdemes elmerülni a különféle modellek rengetegében.

Nézzük meg először, hogy honnanis ered ez a cipőtípus!

Európában először a görög színházakban használtak magasított talpú cipőt, hogy a színészek jobban látszanak, de jó szolgálatot tett a sáros, szennyvízzel áztatott utcákon is. Japánban és Kínában is használtak magasított talpú cipőket.

A XX. században először az 1930-as években, az Egyesült Államokban kezdték hordani a magasított talpú lábbeliket, de igazi népszerűségre csak az ’60-as, ’70-es években tett szert a platform, melynek talprésze ekkor már leggyakoribban fából, parafából, műanyagból és gumiból készült.

Eleinte „Kork Ease” márkanév alatt futott, de népszerűsége nyomán sokan kezdték utánozni a jellegzetes fazonú platform cipőket. Ennek a lábbelinek köszönhette népszerűségét a ’80-as években a skandináv klumpa is.

A ’90-es években Viviene Westwood, brit divattervező hozta ismét divatba a platformot. Ezek a cipők olyan magas talppal készültek, hogy már balesetveszélyesek voltak, Naomi Campbell is elesett benne a kifutón. A Spice Girls nevű brit lányzenekar tagjai ennek ellenére előszeretettel viselték ezeket a modelleket.

A platform cipő kiállta az idő próbáját és számos platform modell ma is divatosnak számít. Nézzük meg, hogy milyen típusok népszerűek manapság!

A magas sarkú platform cipők

Ezek a fazonok hasonlóak a magas sarkú körömcipőkhöz, de a magas talp miatt még jobban magasítják a testet. Vannak fazonok, melyeknél a magasított talp látható, de az olyan modellek is népszerűek, melyeknél a magasított talpat elrejtik.

Ezek a platform típusok megfelelőek lehetnek szinte bármilyen elegáns alkalomra. A cipő stílusától függően szórakozóhelyekre, de akár esküvőre, állásinterjúra is megfelelőek lehetnek.

 A tele talpú platform cipő

Bár az extra magas talp, mint említettem, balesetveszélyes, a szolidabb változatok oly módon magasítják az alkatot, hogy közben a lábfejnek nem kell kiállnia a tűsarkúak okozta kényelmetlenségeket.

A tele talpú platformok emlékeztetnek a ’70-es években oly divatossá vált fazonokra, de a modellek többsége mégis követi a modern trendeket is. Ennél a típusnál is előfordul, hogy a magasított talpat a cipő anyaga mögé elrejtik.

A sarok nélküli platform

Napjaink egyik újdonsága a sarok nélküli platform változat, melyet például Lady Gaga tett népszerűvé. Ezeknél a modelleknél a talp magas, 10 cm körüli és a cipő súlypontja teljes mértékben a talp elülső részére tevődik, ebből következően nem túl kényelmes viselet. Extrém, merész viselet, de csak különleges alkalmakra ajánlott.

Platform csizma

A platform csizma először az 1970-es években vált népszerűvé. Olyan zenészek tették ellenállhatatlanná ezt a csizmatípust, mint a Rolling Stones és a KISS tagjai. Ma a nőiesebb platform csizmák számítanak stílusosnak. A platform csizma egyébként biztonságosabb, mint a cipő változat, mert megtámasztja a bokát és így kisebb az esélye, hogy elesik benne a viselője.

Platform szandál

A szandál lehetővé teszi, hogy a láb lélegezzen, így kényelmes, ugyanakkor elegáns. Egyik népszerű típusa a bokapántos megoldás, melyet a római gladiátorok viselete ihlette.

Mivel a platform cipő népszerűsége nem látszik lankadni, számos cipőgyártó készít ilyen fazonú lábbeliket. Vannak azonban külön a platformokra specializálódott márkák is, ilyen például a  Christian Louboutin platform cipő, melynek különösen népszerűek a rejtett talpú változatai.

Jeffrey Campbell merész , toronymagas, fémmel, szegecsekkel díszített platform cipői is rendkívül népszerűek a fiatalok körében.  

Jessica Simpson cipői különösen népszerűek napjainkban, nem utolsó sorban azért, mert mindenki számára elérhető az áruk. Ezeket a platform cipőket leginkább az élénk színei teszik egyedivé. 

 

A képek forrása: google.com

***

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8