Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A romantikus stílus

2014.11.03.

A mai értelemben vett romantikus öltözködési stílus gyökerei minden bizonnyal a XIX. századi romantikából erednek, melynek fő jellemzői a gazdag fantázia és érzelemvilág, a nosztalgia, a szerelem központi szerepe, a meseszerű élmények, a természetközeliség volt.

A romantikus stílusú nő számára fontos, a finomságok, az apró részletek, a hangulatok, az érzelmek megjelenítése az öltözködésben. A lágy esésű, sejtelmes ruhaanyagok, a díszítések, a csipke, a fodor, a zsabó, a virágminták, a míves ékszerek, a gyöngyök, a szalagok mind jellemzői ennek a stílusnak.

Amikor a romantikus stílusról esik szó, egy másik stílust is meg kell említeni, ez pedig a vintage, melynek különlegessége abban áll, hogy a régi ruhadarabokat újakkal, modernekkel párosítja. Az összhatás a régi időket idézi, ugyanakkor egyedi, különleges és kreatív. Az irányzat szintén szívesen nyúl a virágmintás, csipkés ruhadarabokhoz, melyeket például kopott farmerrel párosít. A romantikus stílust kedvelők a vintage stíluselemeivel egyedivé tehetik öltözködésüket.

A romantikus stílus nem csak lelki alkat, de testalkat függő is. Bár kevesen beszélnek erről, de a romantikus stílus könnyedsége, cizelláltsága a vékony, törékeny hölgyeknek áll a legjobban. Az erősebb testalkatúak számára nem előnyös a romantikus stílusjegyek alkalmazása, (vagy csak egy letisztultabb, egyénre szabottabb megoldásban).

A romantikus stílus a divatvilágban is folyamatosan jelen van, néhány tervező különösen kedveli ezt a stílust. (A képekre kattintva a tervezők honlapjait is megtekintheted).

Az olasz Roberto Cavalli, aki a természetből vett motívumokkal (főleg állati mintákkal) díszített romantikusan burjánzó modelljeivel vált híressé.

A szintén olasz Domeniko Dolce és Stefano Gabanna (Dolce & Gabanna) is előszeretettel alkalmaznak állati mintákat, emellett jellemző a gyöngyök, rojtok és virágminták alkalmazása.

Alberta Ferretti az aprólékosan kidolgozott, légiesen elegáns romantikát képviseli a modelljeiben. A finom díszítések, a csipkemotívumok, a tolldíszek és más természetből vett motívumok sajátos egyvelege teszik egyedivé a munkáját.

A brit Georgia Chapman és Keren Craig, Marchesa márkanév alatt szintén a romantikus stílusjegyeket magukon hordozó modelleket terveznek. A fényűző anyagokat és dús díszítéseket alkalmazó tervezők modelljeire elsősorban a pompa jellemző.

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8