Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A tengerész stílus

2016.05.20.

Azt hallottam, hogy az idén is lesz nyár... :) És ha így lesz, érdemes a tengerész stílusról beszélni, hiszen ez az irányzat leginkább a nyárhoz kötődik.

Az angolszász területek tengerészei már az 1800-as évek óta kék-fehér egyenruhában járnak. Természetesen nem azért, mert mutatós, hanem mert a kontrasztos viselet messziről is jól látszik, így ha vízbe pottyant egy matróz, nagyobb eséllyel vették észre.

A tengerészeket mindig tisztelte és elismerte a társadalom, így nem csoda, ha a bátor és erős férfiak feltűnő viseletét megkedvelték és utánozni kezdték az emberek.

Igazi divatirányzattá Coco Chanel tette a kék-fehér csíkos tengerészruhákat, amikor 1917-ben a francia tengerparton megnyitott ruhaszalonjában a matrózruhákra hasonlító, lezser és kényelmes női öltözeteket árult.

A második világháború idején Amerikában a haditengerészet tevékenysége nyomán a hazafiasság jelképévé vált ez a stílus.

Tulajdonképpen azóta is, minden évtizednek megvan a maga tengerész stílusa. A szabásvonalak már ritkán idézik a klasszikus tengerész egyenruhát, de a színvilág és a csíkok megmaradtak.

Manapság, amikor a csíkos felsőrészek amúgy is reneszánszukat élik, a kék-fehér összeállítások igencsak divatosnak számítanak.

A klasszikus színpáros mellett jellemző harmadik szín a piros, de nem ritka, hogy zölddel, vagy sárgával párosítják.

A tengerész stílus a XXI. században összeforr Ralph Lauren nevével, aki a klasszikus, lezser eleganciát, az időtlen és kortalan megjelenést  - többek között - a tengerész stílussal jeleníti meg.

Ralph Lauren-nál még az is előfordul, hogy a csíkokat pöttyök váltják fel...de a stílus marad :)

nautical

A képek forrása: pinterest.com

***


vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8