Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Alberta Ferretti

2014.07.24.

Ferretti napjaink egyik legsikeresebb tervezője, aki népszerűségét az egyszerű és hordható modelleknek köszönheti.

 

Ferretti 1950-ben született Olaszországban. Első butikját Lolly néven 18 évesen nyitotta meg és pár évvel később, 1974-ben már saját márkás termékeket dobott piacra.

A nyolcvanas években létrehozta az Aeffe nevű, luxuscikkeket gyártó és árusító cégét, mely neves tervezőknek is gyártott ruhákat.

Első saját kollekcióját 1981-ben mutatta be. 1984-ben rukkolt elő a Ferretti Jeans Philosophy névre keresztelt irányvonallal, melyet a fiatal nők számára tervezett.

 

1993 októberében Ferretti bemutatta az 1920-as évek flapper stílusú ruháit idéző ready-to-wear kollekcióját. A flapper stílus azóta is vissza-vissza tér a tervező kollekcióiban.

A flapper a vagány nők stílusa volt. A rövid, félhosszú és hosszú szoknyákat rojtokkal, csipkékkel, gyüngyökkel, tollakkal díszítették. A ruhák övvonala a csípőre csúszott, a topok és a blúzok is csípőig értek. Kiegészítőnek gyöngyöket, tollas hajpántokat, turbánokat, flitteres táskákat viseltek a hölgyek. A ruhaneműk jellemző anyagai a sifon, a brokát, a szatén, a bársony és a csipke voltak.

A '90-es évek végén Ferretti New Yorkban is butikot nyitott, ahol olcsóbb, hátköznapi viseletre készült, redy-to-wear ruhákat árult, majd reprezentatív pret-a-porter kollekciója számára Manhattanben is üzletet indított.

Alberta Ferretti 2001-es tavaszi-nyári kollekcióját a mindennapokra terveszte. Az elegáns sötétkék, a semleges törtfehér, az élénk narancssárga, az éteri  pasztellila és a meleg csokoládébarna kellemes elegyet alkot. Nem hivalkodó, inkább visszafogott, de mégis érdekes. A kollekció jellemző alapanyaga a szatén.

 A 2003. évi nyári kollekció jellemző motívuma a csipke a ráncok, fodrok, tűzések. A '60-as évek romantikus stílusa időnként felbukkan a modelleken. Számos ruhadarab áttetsző sifonból készült. A színek kellemes harmóniát árasztanak, pedig szokatlan párosítások jellemzik a modelleket. A középbarna és a türkiz, a khaki és a mogyoróbarna, az élénk és pasztell kékek és a meggypiros mély és meleg összhatást eredményeznek.

A 2007. évi ősszi kollekcióban a  tiszta, egyszerű formákat a jellemzőek. A színek többségében hidegek, acélosak, melyek éles ellentétben állnak a sifon és a szatén lágyságával és nőiességével. A borsózöld, vagy az élénk lila árnyalatok csak kevés modellel tarkítják az összképet. Az alkalmi ruhák díszítésében megjelennek a gyöngyök és a tollak.

 Ferretti munkáinak jellegzetessége az egyszerűség és a hordhatóság. A 2014. évi tavaszi redy-to-wear kollekciót az élénk színek, az energikusság és a játékosság jellemzi. A ruhák vidámak, a csíkok és a virágminták feltűnőek, kihívóak, de mégis rendkívül ízlésesek.

***

A képek forrása: style.com

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8