Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Az androgün stílus

2015.01.21.

A pszichológusokat régóta foglalkoztatja az a napjainkban egyre inkább megfigyelhető tendencia, hogy a féri és női szerepek összemosódnak, közelítenek egymáshoz. A férfiak kissé nőiesebbek, a nők kissé férfiasabbak, ami a családban, párkapcsolatokban, a társadalomban betöltött szerepüket illeti.

Ez a tendencia természetesen a megjelenésben is tükröződik. Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy nő nadrágban és ingben járjon, és rövid hajat viseljen, addig ma ez természetes. Ugyanakkor a rózsaszín inget, vagy a virágmintás nadrágot viselő, hosszú hajú férfi akár a közelmúltban is kiverte volna a biztosítékot, de ma már meg sem lepődünk rajta.

Az androgün stílus követői nyíltan arra törekszenek, hogy az ellenkező nem ruházkodására jellemző jegyeket építsenek be az öltözködésükbe. Ennek célja lehet a nemi identitás kontrasztokkal való kiemelése, a nemi identitás elfedése, de egyesek csupán divatból, vagy feltűnési vágytól vezérelve vonzódnak ehhez az irányzathoz.

Az androgün stílus nem egyenlő a transzvesztiták öltözködésével. Annak célja ugyanis, hogy leutánozzák az ellenkező nem megjelenését. Az androgün stílus azonban nem leutánozza a másik nem külsődleges jegyeit, csupán egyes elemeket vesz át és a maga képére, egyéniségére formálja. Inkább kiegyensúlyozza a nőies és férfias jelleget, mint nemet cserél.

Egyesek csak finom jelzéseket vesznek át a másik nem öltözködéséből és megmarad a stílus klasszikus jellege. Számomra ez a megoldás a legvonzóbb, legkifejezőbb. Nagyon pikáns és kihívó, ugyanakkor kiemeli viselőjének női, vagy férfi jegyeit.

Mások erőteljesebb gesztusokkal élnek. Ez már az extravagancia határait súrolja, exhibicionista egyéniségre vall.

Amikor egy nő férfinak akar látszani, vagy fordítva:

Ezt a megjelenést is az androgün stílusba sololják, bár itt már nem a férfi és női jegyek kiegyensúlyozása a cél, inkább a nemi jelleg elfedése. Amint látható ez a megjelenés nem csupán az öltözetről szól, hanem az egész személyiségről.

Talán az a legjellemzőbb, amikor az androgün stílus bohókás, kreatív stílussal ötvöződik.

A képek forrása: pinterest.com

***

Kapcsolódó cikk

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8