Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Jeggings, a 2010-es évek farmernadrágja

2017.05.02.

Az ezredforduló táján a trapéznadrág divatjának ellenpontjaként a teljesen szűk, skinny farmernadrágok árasztották el a divatpiacot. (Megjegyzem, mindkettő volt már divatban, az előbbi a ’70-es években, az utóbbi a ’80-as évek elején).

Bár az ezredfordulós skinny már tartalmazott spandexet, így kényelmesebb viselet volt, mint a ’80-as évekbeli elődjei, mégis adódott néhány probléma: a zipzár rész, a zsebek, a tűzések és varrások túlságosan otrombának mutatkoztak.

freesoul-italy-womens-color-jeggings-2012-2013-fall-autumn-winter-collection-02x.jpg

A tervezők a leggings mintájára olyan farmernadrágot szerettek volna létrehozni, mely tökéletesen követi a test vonalát, kényelmes és mentes a skinny kellemetlen vonásaitól. Így született meg 2009-ben a jeggings, mely vékonyabb, kényelmesebb vászonból és a szuper rugalmasságot adó spandexből készül. Az új farmernadrág sikerességét mutatja, hogy 2010-ben már a legelterjedtebb ruhadarabok között tartották számon.

reki4.jpg

Hordhatóságát nagymértékben növeli, hogy a tűzések, varrások sokkal finomabbak, mint egy átlagos farmernél, de a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a slicce és az első zsebei is lágyabbak, finomabbak, vagy csak díszítőelemek, így rendkívül kényelmesek és nem látszanak át a felette viselt blúzon, pólón. Az igazi jeggings kidolgozása ugyanolyan igényes, mint egy farmernadrágé, a derék része még véletlenül sem egy rémes gumiház, hanem szépen kialakított, és övbújtatókat is tartalmaz. Ez utóbbira praktikus okokból is szükség van, ugyanis a jeggings egyetlen hátrányos tulajdonsága, hogy a rugalmassága miatt könnyen lecsúszik, ám ezen egy finom övvel könnyen segíthetünk.

164485e835a303f5866f6ecfb1b3278f.jpg

A jeggingset (a leggingssel ellentétben) véleményem szerint bátran sorolhatjuk a nadrágok közé és viselhetjük is úgy, mint bármely más szabású nadrágot – természetesen a testalkatunk függvényében.

299e3dc100000578-3135299-image-m-21_1435049929200.jpg

Nézzük, hogy - szerintem, azaz a stílustanácsadó szemével - milyen a jó jeggings:

  • puha, de nem túl vékony vászonból készült, mely tartást ad és nem tűnik át rajta az alsónemű sziluettje
  • igényes kidolgozású, ránézésre semmiben nem különbözik egy farmernadrágtól
  • minőségi kivitelezésű varrások, tűzések
  • a derékrész szépen kidolgozott, övbujtatók is vannak rajta
  • az első zsebek és a zipzár rész csak díszítővarrásként vannak jelen, de messziről úgy néznek ki, mint ha lenne a nadrágnak slicce. (Ez azért fontos, hogy a nadrág forma látványra megmaradjon, de kényelmi szempontból jobb, ha nincs slicc. Én azért is kedvelem ezt a megoldást, mert a jeggings fölött viselt blúzt, pólót, pulóvert nem nyomja ki a vastag zipzárral és gombbal kombinált slicc).
  • szépen kidolgozott, valódi hátsó zsebek
  • a nadrágszár vége is befejezett, szép tűzés, vagy a most divatos visszahajtott rész is igényesen eldolgozott

Tévhitek:

  • a jeggings csak egészen fiataloknak való
  • csak sportos viselet része lehet
  • ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a leggingsre, vagyis a jeggings sem nadrág

Azt hiszem, mindhárom tévhitet eloszlatja ez a fotó:

freesoul-italy-womens-color-jeggings-2012-2013-fall-autumn-winter-collection-03x.jpg

A képek forrása: pinterest

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8