Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Mihez viseljük a mintás cipőt?

2015.04.07.

Divat a mintás cipő, különösen a tavaszi-nyári szezonban. Szebbnél szebb modelleket találunk az üzletekben, megcsodáljuk, felpróbáljuk, aztán az esetek többségében nem vesszük meg. A mintás cipő ugyanis felvet néhány – többnyire jogos – kérdést a vásárlóban:

  1. illik a mintás cipő a stílusomhoz?
  2. mihez fogom hordani a mintás cipőt?
  3. túlzás-e munkahelyre a mintás cipő?
  4. lehet-e az én koromban mintás cipőt hordani?

1. A mintás cipő és a lábméret

Nos, a mintás lábbeli feltűnő, a lábfejre tereli a figyelmet, különösen, ha az öltözetünkben a cipő kapja a legnagyobb hangsúlyt. A mintás, feltűnő fazonú, vagy feltűnő színű cipő kisebb lábon valóban jobban  mutat. A 39-es, 40-es lábméret nem igényel külön hangsúlyozást, így jobban járunk, ha inkább szolidabb cipőt választunk.

Ha lábméret ide-vagy oda, beleszerettünk egy mintás modellbe, próbáljunk meg okosan öltözni hozzá, azaz ne a cipő legyen a leghangsúlyosabb darab az öltözetünkben. Nézd meg, mire gondolok! A mintás cipő egy kis fekete mellet főszereplővé válik, míg például egy izgalmas felső, vagy egy feltűnő ruha felülkerekedik a cipőn, így az kellemes kiegészítővé válik.

2. A mintás cipő és a stílus

Minta-és minta között nagy különbség lehet. Egy konszolidált, több színből összevarrt és egy harsány tarka, virágmintás modell között számtalan megoldás lehetséges. Így aztán minden stílushoz találhatunk megfelelő mintázatú darabokat. Sok esetben két stílus keverése is nagyon izgalmas, de ilyenkor csak a saját ízlésünkre hagyatkozhatunk, nincsenek kőbe vésett szabályok.

3. A mintás cipő és a szett

Ahogy már az előzőekben is említettem fontos eldönteni, hogy a mintás lábbeli a főszereplő lesz-e a szettünkben, vagy csupán kiegészít egy másik, főszerepet betöltő ruhadarabot. Ha az utóbbi megoldást választjuk, a karakteres, a szettet meghatározó ruhadarab, lehet a cipő mintájával megegyező mintájú, vagy attól eltérő, de azzal harmonizáló mintázatú. Ha egy karakteres színhez választunk mintás lábbelit, akkor is több lehetőségünk van: a cipő mintájában visszaköszönhet a ruhadarab élénk színe, de lehet annak komplementere, vagy analóg párja is, hogy csak a legismertebb színhangzatokat említsem.

4. A munkahely és a mintás cipő

Mintája és munkahelye válogatja, hogy milyen mintás lábbelit viselhetünk a munkanapokon. Ha a szigorú business formal szabályokhoz kell alkalmazkodnunk, nem engedhetjük túlságosan szabadjára a mintás cipők iránti vonzalmunkat, de azért nem feltétlenül kell az egyszínű cipők világában maradnunk.


5. A mintás cipő és az életkor

Nos, a mintás cipők terén a kor nem játszik szerepet. Ha egy mintás cipő illik a stílusunkhoz, ne az éveink számától tegyük függővé, hogy megvásároljuk-e. Inkább a láb formája legyen a meghatározó. Ahogy a nagy lábfej esetében, úgy a kor előrehaladtával kisebb-nagyobb mértékben eldeformálódott lábfej (kalapácsujj, öregujj, bokasüllyedés, visszerek stb.) esetében sem cél a tekinteteket a lábfejre terelni.

Légy kreatív!

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8