Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Hogyan készíts natúr sminket

2018.06.25.

A K&S Stúdió sminktanácsadásainak legnépszerűbb szolgáltatása a natúr smink elkészítése. A XXI. századi hölgyek kortól függetlenül előnyben részesítik a visszafogott, természetes hatású, mégis szépítő megoldásokat.

A natúr smink természetesen nem azt jelenti, hogy kisebb gondossággal készítjük el, mint a látványosabb sminkeket. A bőrt ebben az esetben is elő kell készítened, azaz megtisztítanod, tonizálnod és hidratálnod mielőtt hozzálátnál a sminkeléshez.

A "natúr", vagyis a természetes hatást minden esetben úgy érheted el, ha a saját színeidhez közelítő, vagy azokkal harmonizáló árnyalatokat választasz. Ilyen formán színtípusonként más-más árnyalatok eredményezik a természetes végeredményt. Fontos hangsúlyozni, hogy  a natúr sminkszínek nem egyenlőek a földszínekkel. Ezt különösen a hideg színtípusok esetében érdemes szem előtt tartani, hiszen ezeknél elsősorban a szürkék, a rózsaszínek, a hideg bézsek, a mályvák  használatával érhető el a natúr összhatás. A natúr smink tehát nem korlátozódik a semleges bézs árnyalatokra (egy zöld szem esetében például a zöld szemhéjceruza is eredményezhet natúr hatást), de készüljön az bármely színtípusú hölgynek, nélkülözi az élénk árnyalatokat, a csillogó, vagy fémszínű festékeket és az erős tusvonalakat.

Az alapozó használata nem kötelező, ha szép és bőrhibáktól mentes az arcod, elegendő egy BB, vagy CC krémet választani, de, ha nagyon szép a bőröd, még ez sem szükséges. Használhatsz például a bőrtípusodtól függően ragyogást biztosító, vagy mattító primert. Az arc ilyetén előkészítése azért szükséges, hogy egységes hatású legyen a bőröd, és hogy a sminked tartósabb legyen.

Az alapozók, a színezett hidratálók és a korrektorok esetében a megfelelő árnyalat kiválasztása kulcsfontosságú. Egy rosszul megválasztott alapozószín elronthatja az egész sminket, még mielőtt igazán hozzáláttunk volna. Erről egy régebbi cikkemben írtam részletesebben.

hideg alapozószínek

meleg alapozószínek

A szemhéj árnyékolásához a színtípusodnak megfelelő (hideg, vagy meleg) natúr árnyalatokat célszerű választanod. Ezek az árnyalatok természetes hatást eredményeznek. Az árnyékoláshoz az arc és a szemformádnak megfelelő sminktípust érdemes választanod. (Ezt a sminktanácsadáson részletesen megbeszéljük és meg is mutatom neked a gyakorlatban).

  • Kezd a szem sminkjét szemhéj primerrel, ami tartósabbá és egyenletesebbé teszi a sminkedet. Válassz egy világos natúr árnyalatot és használd az egész szemhéjadon a szempillavonaltól a szemöldökvonalig.
  • Keress egy sötétebb natúr árnyalatot a palettádról és a mozgó szemhéjon a külső szemzugtól a szemhéj közepéig haladva árnyékold a szemedet. Ügyelj arra, hogy az alapszínt és az árnyékoló színt satírozd egymásba és a külső szemzug legyen a legsötétebb. Ha a szem térhatását tovább szeretnéd növelni, vigyél fel egy kevés semleges színű gyöngyházfényű szemhéjpúdert a mozgószemhéj közepére.

hideg, semleges árnyalatú szemhéjárnyékolók

meleg, semleges árnyalatú szemhéjárnyékolók

  • Válassz egy, a szemhéjpúderhez illő natúr árnyalatú szemceruzát és a szempilla vonalában húzz egy egyenletes vonalat a felső szemhéjadon egészen a belső szemzugig. Ismételd meg ezt a mozdulatot az alsó szempillavonalnál is, de itt csak a szem közepéig húzd meg a vonalat a külső szemzugtól indulva. A természetes hatás érdekében egy hegyes végű ecsettel satírozd el a vonalakat alul és felül is.

  • Szempillaspirállal tedd hangsúlyosabbá a pilláidat, használj természetes (szürkésfekete, vagy szürkésbarna) szempillaspirált.
  • Igazítsd ki a szemöldöködet ceruzával és/vagy porral, ügyelve arra, hogy ezek színe megegyezzen, vagy egy árnyalattal világosabb legyen a szemöldököd színénél. Csak akkor használj a szemöldöködnél sötétebb színt, ha az nagyon világos és ezért alig észrevehető.
  • Ha elmosódott az ajkad vonala, használj a natúr árnyalatú rúzzsal megegyező árnyalatú szájkontúr ceruzát, ha kifejezett a szád vonala, nem feltétlenül szükséges a kontúrozás, csak színezd be a szád a kiválasztott árnyalattal. A natúr ajakszínezéshez választhatsz matt hatású rúzst, de a kissé fényesebb, natúr színű rúzs is jó választás.

hideg természetes árnyalatú rúzsszínek

meleg, természetes árnyalatú rúzsszínek

  • Végül helyezz fel egy leheletnyi arcpírt a neked megfelelő natúr színben.

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8