Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

5 gardróbrendezési technika, ha eluralkodott a káosz a szekrényedben

 

Többször írtam már a kapszula gardróbról, számos hölgynek és úrnak segítettem egy jól működő alapruhatár kialakításában és sokakat megtanítottam arra, hogy hogyan tudnak önmaguk számára praktikus kapszulákat létrehozni. Most arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a ruhatárolás módja legalább olyan fontos része az öltözködésednek, mint azok a ruhadarabok, amelyekkel megtöltöd a gardróbunkat.

A legtudatosabb, legkreatívabb kapszula sem lesz működőképes, ha a szekrényben átláthatatlan halmokban tárolod a ruháidat.

Most, hogy búcsút mondunk a nyári ruhatárunknak és előkerülnek a pulóverek, kiskabátok, újból felülvizsgáltam a gardróbomat. Már jó néhány éve tudatosan szervezem a ruhatáramat, így félévenként egy-két órát vesz igénybe ez a tevékenység. Persze mondhatjátok, hogy könnyű nekem, hiszen, „hivatásos gardróbrendező” vagyok, de elárulom, hogy nekem sem volt mindig ilyen rendezett és átlátható a ruhásszekrényem. Még élénken emlékszem azokra az időkre, amikor évszakváltáskor egy egész hétvégémet kitette a pakolás, mert túl sok holmit felhalmoztam és semmiféle rendszer nem volt a cuccaim tárolásában.

Arról ábrándoztam, hogy egyszer lesz egy saját gardrób szobám, egy olyasféle, amilyen Carrie Bradshaw „szentélye” volt a Szex és NY-ban, ahol minden darabnak megvan a maga helye, és nem kell évszakonként bőröndbe, ágyneműtartóba, dobozokba tuszkolni az éppen nem használt darabokat.

Sajnos még ma sincs ilyen budoárom, de a munkám során, jártam már néhány zavarba ejtő méretű gardrób szobában is és rá kellett jönnöm, hogy rendszerezettség nélkül lehet bármekkora a gardrób mérete, mégsem lesz egyszerűbb és gyorsabb a szettek összeválogatása. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy a helyhiány nem jelent problémát a tárolásban és az átláthatóságban, de azt igen is állítom, hogy nem a tárolóhely mérete a legfontosabb szempont. Ha kellően kreatív és elszánt vagy, kis helyen is létrehozhatsz működőképes gardróbot.

A gardróbodat a saját igényeid, logikád szerint kell rendezned. Alapvetően akkor tekintheted ideálisnak a tárolási koncepciódat, ha

  1. van elég helyed a ruhák tárolására
  2. valamilyen számodra logikus koncepció alapján csoportokba szervezettek a ruhadarabok (magyarul mindig megtalálod, amit keresel)
  3. ha igyekszel a kialakított rendszert hosszú távon fenntartani

 1.       A gardrób mérete és funkcionalitása

Az álomgardrób helyett többnyire egy ruhásszekrénnyel kell beérnünk, de valószínűleg sokan a párunkkal osztozunk még ezen is. Ha kevés a helyünk, a túlzsúfolt polcok és akasztós részek átláthatatlanok, a ruhadarabok pedig csúnyán meggyűrődnek. Mit tehetünk ilyenkor? Az első dolog, amivel javíthatunk a zsúfoltságon, hogy évszakonként különválogatjuk a ruháinkat és az éppen nem viselt holmikat bőröndökbe, dobozokba, vagy az ágyneműtartóba hajtogatva pihentetjük.  Ha mutatós dobozokat használunk erre a célra, akár a szekrény tetején is tárolhatjuk, de az ágy alatt is helyet találhatunk nekik.

Ne bánd, ha ilyen évszakonkénti pakolásra kényszerülsz, mert ez a  „rotáció” igen hasznos! A ruhák elpakolása és kipakolása mindig jó alkalom a ruhadarabok átvizsgálására, a kevésbé kedvelt, vagy elhasználódott holmik kiválogatására. Ha egy ruhadarab évek óta nem volt rajtad, érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban szükséged van-e rá. Lehet, hogy csak a szárát kellene végre felhajtani és máris a kedvenc nadrágjaid közé kerülne, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem kedveled.

Talán népszerűtlen leszek ezzel a javaslattal, de azt tanácsolom, hogy minél a kevesebb ruhát használj.

Természetesen az életmódod nagymértékben meghatározza, hogy mennyi az ideális ruhaszám a szekrényedben. Akinek szerteágazóak a napi teendői, naponta többször átöltözik, vagy ritkábban mos, annak nyilván több ruhadarabra lesz szüksége, mint annak, aki a munkában és a szabadidejében is ugyanolyan jellegű ruhákat visel, és gyakran mos (mert pl. kicsi gyerekei vannak).  Legjobb, ha ebben a kérdésben magadra hagyatkozol, és önreflexióval élve határozod meg a ruhatárad ideális méretét.

Ha sikerült leredukálnod és évszak szerint rendezned a ruhatáradat és még így is átláthatatlan a gardróbszekrényed, használj polcrendezőket. A gardróbszekrények polcai általában elég szélesek, mélyek és magasak, ám ez nem túl praktikus, hiszen, ha 20 pólót, vagy felsőt egymásra halmozunk, átláthatatlan ruhatömeg válik belőlük. Ha a polc magasságát és szélességét megosztjuk, praktikus, rendszerezett és átlátható lesz a polcunk. Ilyen polcrendezőket használhatsz akasztós részeken is és a fehérneműk, zoknik tárolását is remekül megoldhatod ezekkel.

2.       A gardróbrendezés koncepciója

Ha megbírkóztál a helyhiánnyal, vagy olyan szerencsés vagy, hogy bőségesen van hová pakolnod, a következő feladat, hogy az igényeidnek, a saját logikádnak és az életvitelednek megfelelő koncepciót találj a ruhák tárolására. Ha szereted a kreativitásodat próbára tenni, akkor találj ki saját megoldást, de ha inkább egy jól bevált ötletet választanál, most megmutatom, hogy én milyen megoldásokat javaslok.

Évszakok szerinti csoportosítás

Ha a fentiekben már tárgyalt helyhiány miatt erre rákényszerülsz, akkor mindenképpen külön választod a tavaszi-nyári és az őszi-téli ruhatáradat (általában a 2-2 évszak ma már együtt kezelendő, hiszen az átmeneti időszakok egyre rövidebbek). Az átláthatóság érdekében azonban akkor is elkülönítheted a szezonális holmidat, ha bőven van helyed a gardróbban.

Szettek szerinti csoportosítás

Azoknak, akik reggel nehezen térnek magukhoz, vagy kaotikusak a napindítások, egy olyan megoldást javaslok, amellyel garantáltan lerövidül az öltözködésre fordított idő. Nem ajánlom ellenben azoknak, akik nem szeretik a konzerv megoldásokat és szándékukban áll a ruhatárukban rejlő kreativitást kihasználni. A koncepció lényege, hogy szettekbe rendezve tároljuk a ruháinkat. A fogason ott lóg a blúz, a blézer és a szoknya, csak ki kell emelni a szekrényből. Aki szigorú protokoll szerint öltözködik és nincs nagy játéktér az öltözködésben, kedvelni fogja ezt a módszert.

Ruhatípusok szerinti csoportosítás

Elég praktikus megoldás az is, ha a ruhaféleségeket külön csoportokba szervezed. A szoknyák, a nadrágok, a kabátok, a blúzok, a topok elkülönítve találhatók a szekrényben. Ezt a módszert tovább finomíthatod, ha jellegük szerint is szétválasztod a ruhafajtákat, így a sportos pólók és a munkába viselt topok és blúzok is külön-külön csoportot képeznek.

Több kapszula egy szekrényben

Megint másik metódus, ha használat szerint különíted el a ruháinkat. A sportoláshoz, vagy szabadidős tevékenységhez használt kapszuláid így jól elkülönülnek a munkahelyi ruháidtól és az alkalmi ruhák is külön helyet kaphatnak.

Színek szerinti csoportosítás

Van, akinél a színek szerinti elkülönítést válik be. Leginkább azoknak ajánlom, akiknek tarkább a ruhatáruk, azaz sokféle szín megtalálható bennük. Ilyenkor érdemes a semleges színeket (pl. fekete, sötétkék, sötétbarna, fehér, törtfehér, szürke) egy csoportba rendezni, mert ezek bármilyen más színnel és egymással is variálhatók, a többi színes holmit pedig szín szerint külön-külön csoportosítani.

Kombinált csoportosítás

Bevallom, én a lehető legösszetettebb megoldást követem, azaz évszakonként, kapszulánként és ruhaféleségek szerint is csoportosítom a ruháimat. Így aztán most az őszi-téli ruhák foglalnak helyet a szekrényemben, külön választva az alkalmi és munkában használt, valamint a hétvégi és a sportoláshoz viselt ruhákat, mindezt ruhaféleségenkénti rendezésben. Így az alkalmi ruhák, blúzok és nadrágok, a sportos farmerek, pólók, a hétköznap viselt ruhák, szoknyák, nadrágok külön-külön csoportokra különítve találhatók meg a szekrényemben. Természetesen nem hermetikusan elkülönítve, inkább egymás mellett, de csoportokba rendezve. Az már csak hab a tortán, hogy színek szerint is igyekszem rendezni a csoportokon belüli darabokat. Természetesen polcrendezőket és elválasztó elemeket használok. Nekem ez vált be leginkább, de nem feltétlenül kell ennyire szerteágazó rendszert működtetni.

3.       A rendszer fenntartása

A gardróbodban kialakított rendszer nagy segítség az öltözködésben, ám a szervezettség kialakításával nem érezheted befejezettnek a feladatot. A gardrób karbantartása hasonló a kertészkedéshez, hiszen a csodás kertünket is ápolnunk kell ahhoz, hogy hosszú távon is rendezett és kellemes környezet maradjon, és ne vesse fel a gaz, vagy ne érjen égig a fű…

Hét közben gyakran már az is kihívást jelent, hogy a szék karfájáról a szekrénybe tereljem a holminkat, arra már végképp nem minden esetben van energiám, hogy minden a koncepciómban megálmodott rendszer szerinti helyére kerüljön vissza. Így aztán, még mielőtt a gardróbom struktúrája teljesen széthullana, a hét végén ezt a pár elkószált holmit a helyére teszem.

Ha kedvet kaptál a ruhatárad alaposabb átszervezésére, hajrá!

Ha menet közben megérik benned a gondolat arra, hogy csökkented a ruhatárad darabszámát, tedd ezt is átgondoltan! Először tekintsd át, hogy számodra melyek a nélkülözhetetlen alapdarabok és miből van több a kelleténél. Próbálj meg egy 20-30 darabos kapszulát összeállítani, amelyben fontos szempont legyen a variálhatóság.

Ha egymagad nem boldogulsz, válaszd az alapruhatár tervező mini kurzust.

 

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8