Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Divatos stílustalanságok

 

Amikor az ember a következő szezon divatját felvonultató modelleket várja, azt reméli, hogy esztétikai élményben lesz része. A tervezők azonban sok esetben a stílusficamból próbálnak erényt kovácsolni és esztétikai élmény helyett a felháborodás hullámai öntik el a stílustanácsadót.

A tervezők persze művészek, jogukban áll a legvadabb elképzeléseiket is megvalósítani. A tragédia számomra az, hogy ezek az elrugaszkodott, vagy ahogy Náray Tamás fogalmazta meg "előremutató" megoldások szép lassan a fast fashion hálózatoknak köszönhetően jó gyorsan leszivárognak a hétköznapi viseletek szintjére és egyszerűen, de hatásosan rongálják az egyébként sem túl magas szinvonalú közizlést.

Ebben a bejegyzésben mutatok néhány példát arra, hogy napjaink öltözködési trendjeiben nálam mi veri ki a biztosítékot.

1. Öv a blézeren

Természetesen nem az eleve övesnek tervezett megoldásokról beszélek, hanem arról, amikor az egyenes szabású, karcsúsítás nélküli fazonokat otromba módon ruházzák fel övvel. Gyerekkoromban viseltem ilyesmit a tükör előtt, amikor apukám zakóját próbálgattam és mivel lógott rajtam, mint tehénen a gatya, anyukám egyik övével igyekeztem javítani a helyzeten. Valószínűleg ennek a stílustrendnek az ötletgazdája is a gyerekkori élményeiből építkezik...

Az illusztrációként választott modell felér egy állatorvosi lóval. Nem elég, hogy a selyemblézer kapott egy ízléses kis övet, de a földet söprő nadrághossz, a felhajtott blézerujj és az a mérhetetlenül ízléstelen táska sem javítja az összhatást.

2. Pizsamában az utcán

Értem én, hogy a divat világában manapság már nagyon nehéz korszakalkotó új ötlettel előállni, de ha nem megy, ne eröltessük, inkább maradjunk a klasszikusoknál. A pizsamára hajazó kosztümök értelmi szerzőjének valószínűleg rémálma volt egy éjszaka. Azt álmodta, hogy pizsamában rohangál az utcán. Aztán amikor felébredt és konstatálta, hogy csak egy rossz álom volt az egész, örömében lekoppintotta a pizsamáját és megalkotta legújabb hétköznapi? alkalmi? outfitjét. Mit mondjak, a számomra ismeretlen tervező nem ér Coco Chanel nyomába ezzel az ötlettel. Aki szereti a polgárpukkasztó, figyelemfelkeltő összeállításokat, nyugodtan bújjon a pizsamájába és irány a belvárosi forgatag!

3. Bokalengető nadrágszárak házipapuccsal

Jelentkezzen akinek jól áll a térd felett végetérő, bőszárú halásznadrág! Nem szeretnék csalósást okozni, de ez az a nadrágfazon ami SENKINEK nem előnyös. A kinőtt nadrág érzet garantált, ezt megfejetni már csak egy házipapuccsal lehet, amit vagy a nagypapánktól, vagy a nagymamánktól vettünk kölcsön. Ha már lúd, legyen kövér, én a pizsamára hajazó kosztümhöz javaslom ezt a lábbelit... Mit mondhatok erre? Stílusbotrány!

4. Kétszemélyes oversize kabátok

El tudom képzelni, hogy egy szombat délutáni összebújós sétához közös kabátot viseljek a párommal. Annak legalább lenne valami értelme. De ezek a formátlan, nevetséges, mi több kényelmetlen modellek teljesen öncélú kreálmányai a divatiparnak. Egy előnye azért akad: jól alá lehet öltözni, de akár még a gyerekhordozó is aláfér a gyerekkel együtt...bőven.

5. Csili-vili csizmák

Ami jól mutatott Michael Jacksonon a színpadon, vagy tetszetős egy báli cipő esetében, az utcai viselet gyanánt nem biztos, hogy működik, főleg, ha nem egy nyári könnyed viseletről beszélünk, hanem egy karakteres csizmáról. Ez olyan, hogy is mondjam... bazári.

Tudnám még folytatni a sort, de azt gondolom egyszerre elég lesz ennyi az ízlésromboló stílustalanságokból. Próbáljunk meg a saját ízlésünkre hagyatkozni és ne engedjük elbizonytalanodni magunkat az efféle trendiségekkel. Ha a legújabb divathóbortokat stílustalannak, ízléstelennek találjuk, biztosan nem bennünk van a hiba...

Természetesen bátran kísérletezhetünk, feszegethetjük a komfortzónánkat, de ha a jóízlésünk tiltakozik egy bizonyos irányzat ellen, ne erőszakoljuk meg magunkat, még akkor sem, ha minden velünk szembe jövőn azt a bizonyos stílust, trendet látjuk visszaköszönni. És ami a legfontosabb: mindig saját magunkból, az egyéniségünkből, az adottságainkból induljunk ki, ne pedig az aktuális divatból.

A képek forrása: google.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8