Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Divattanácsadó, stylist, stílustanácsadó, melyiket válasszam?

 

Divattanácsadó, stylist, stílustanácsadó - ezeket a kifejezéseket nap, mint nap olvashatjuk, de vajon egymás szinonimái ezek a szavak, vagy tartalombeli különbségeket rejtenek?
Bár a különféle szótárak, szómagyarázatok szinonimaként használják ezt a három kifejezést, valójában más-más szakmát takarnak. Erről olvashattok ebben a bejegyzésben.

Divattanácsadó

Ha szeretnénk eligazodni a legfrissebb divatirányzatok útvesztőjében és a lehető legdivatosabb megjelenésre vágyunk, azt gondolnánk, hogy legjobb a legújabb trendek szakavatott ismerőjéhez, vagyis egy divattanácsadóhoz fordulni, aki minden bizonnyal naprakész a divattervezők, a milánói, new yorki, londoni kifutók világában. Ezzel szemben a divattanácsadó nálunk leginkább a bolti eladók szofisztikált, vagy finomkodó megnevezése. A kettő persze nem zárja ki egymást (mármint, hogy a bolti eladó egyben a divatirányzatok szakavatott tudora is legyen), ám, ha betérünk egy ruhaüzletbe, a legritkábban támad az a benyomásunk, hogy az eladó egyben divattanácsadó is. Tisztelet a kivételnek!

Stylist

A stylist valóban rendelkezik a divat szakma naprakész ismeretével, emellett kellően kreatív is ahhoz, hogy trendi külsőt alakítson ki bárki számára. A stylist jólképzett szakember, mély divattörténeti ismeretekkel rendelkezik, emellett alkotóművész, akár dizájnernek is nevezhetjük. Stylistok közreműködnek a filmek karaktereinek képi megvalósításában, showműsorokban, divatfotózásokon, részt vesznek egy-egy celebritás „megteremtésében”. A stylist egyfajta vizuális világ megalkotására törekszik, esztétikus látvány, hangulat, életérzés létrehozása a célja.

Stílustanácsadó

Míg a stylist alkotóművész, a jó stílustanácsadó egyszerre kommunikációs szakértő és pszichológus. Feladata, hogy a hozzá forduló emberek egyéniségét a középpontba állítva, szakmai tudásával hozzásegítse őket, hogy rátaláljanak egyéni stílusukra. Egyfajta harmónia és önazonosság elérése a cél. Ahogyan a pszichológus rávezeti a páciensét a helyes útra, de nem oldja meg helyette a feladatot, úgy a stílustanácsadó is inkább irányt mutat, mintsem kész megoldásokat nyújt. Tanácsokkal és szakmai fogásokkal segíti a vendégeit abban, hogy önmagukra találjanak és könnyebbé váljék számukra a stílusos megjelenés a mindennapokban. Ilyen szakmai fogások például a gardróbrendezés, az alapruhatár tervezés, a színanalízis, vagy az alkatelemzés.

Stíluskommunikátor

A teljesség kedvéért a stíluskommunikátorokról is essen néhány szó, bár ez a kifejezés egyelőre nem terjedt el a köztudatban. A stíluskommunikátor a divat és a stílustanácsadás területére szakosodott (ideális esetben) kommunikációs szakember, aki nem csupán a megjelenés, de a protokoll és a nyilvános szereplések terén is tanácsokkal, javaslatokal látja el a hozzá fordulókat (elsősorban közszereplőket). Hazánkban egy éves posztgraduális képzés keretében oktatják, bölcsész, vagy tanár alapképzettségűek számára.

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8