Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Egyéni stílustanácsadás, kontra csoportos stílustanácsadás

 

Sokszor nekem szerezik a kérdést a vendégeim, hogy az egyéni stílustanácsadást, vagy a csoportos stílustanácsadást érdemes-e választani. Mielőtt erre a kérdésre válaszolok, érdemes a stílustanácsadás fogalmát kicsit mélyrehatóbban megvizsgálni.

A stílustanácsadásnak sok ága-boga van, és mindig a vendégek igénye határozza meg, hogy egy adott alkalommal mi is kerül a fókuszba:

Színtanácsadás

A színanalízis során megállapítjuk a színtípusodat, közösen megkeressük azokat az árnyalatokat, melyek leginkább illenek a természetes színeidhez, és amire felépítheted a ruhatáradat. Egy alapos színanalízis 1-1,5 órát vesz igénybe, melynek során közel 100 színes kendő segítségével derül fény arra, hogy melyik színtípusba tartozol. A színanalízist igény szerint kiegészítheti hajszín (paróka) próba, ékszerpróba, mintás kendő próba, valamint a sminktermékek (alapozók, púderek, szemhéjfestékek, rúzsok, pirosítók, árnyékolók, szemöldök- és szempilla festékek) színek szerinti átvizsgálása is.

Testalkat elemzés

A testalkat felmérése mindig optikai felméréssel kezdődik, azaz szemben a tükörrel megállapítjuk, hogy a testnek milyenek az arányai és a sziluettje. Ezt követően a legfontosabb méreteket mérőszalag segítségével is rögzítjük. A test jellegzetességeinek megfigyelése után megbeszéljük, hogy melyek az ideális szabásvonalak és anyagfajták.

Az öltözködési stílus meghatározása

Az életviteled, a munkavégzésed jellege, a testedhez való viszonyod, mások elvárásai és mindenek előtt az egyéniséged határozza meg, hogy milyen öltözködési stílust kedvelsz, melyiket érzed a magadénak. Ha bizonytalan vagy abban, hogy milyen stílus áll jól neked, többek között az előbb felsorolt  tényezőknek az átgondolása fog elvezetni az ideális megoldáshoz. Az én dolgom, hogy rávezető kérdésekkel segítsem a gondolkodást (és nem az, hogy én mondjam meg, hogy milyen stílust válassz).

Alapruhatár kialakítása

Ha egy jól áttekinthető, variálható ruhatárat szeretnél kialakítani, ennek megvalósítása is a stílustanácsadás keretein belül valósítható meg. Egy tökéletes ruhatár kialakítása természetesen csak akkor képzelhető el, ha már ismered a színtípusodhoz illeszkedő színeket és a testalkatod szempontjából előnyös szabásvonalakat. A tökéletes gardrób kialakítása egy olyan stabil alapruhatárral indul, melyre tudatosan építhetsz majd a jövőben. Ennek a 12-20 darabos kapszulának színben, szabásvonalaiban és stílusában is kifogástalannak kell lennie.

Stílusváltás

Személyiségünk fejlődése, de akár életmódunk változása is előidézheti a stílusváltás iránti igényt. Sok esetben egyik életszakaszból a másikba átlépve érezzük szükségét a külsőnk megváltoztatásának. Ahogyan a fogyás, úgy a stílusváltás is fejben dől el, kell hozzá elhatározás, önismeret és motiváció. A stílustanácsadók ebben az esetben kicsit a pszichológus szerepében is tetszelegnek, hiszen ahhoz, hogy a stílusváltásban segíteni tudjunk, a felszín mögötti rétegekbe is be kell, hogy lássunk.

Dress code

A munkahelyi megjelenés, és/vagy protokolláris eseményeken való rendszeres részvétel sokszor gondot okoz, hiszen íratlan és írott szabályokhoz kell igazítanunk az egyéniségünkből fakadó öltözködési stílusunkat. Hogy mi illik és mi nem, sokszor nem is olyan egyértelmű. A stílustanácsadás ilyen dilemmák feloldására is alkalmas. Egyes esetekben a dress code betartása és az egyéni adottságok figyelembevétele még a szakember tudását is próbára teszi. Persze minden helyzetre van megoldás.

Sminktanácsadás

A megjelenés tagadhatatlanul fontos része a megfelelő smink. A stílustanácsadó (amennyiben sminkes végzettséggel nem rendelkezik) általában a sminkszínek megbeszélésére szorítkozik. Amennyiben a stílustanácsadó sminkes is egyben, az arcforma és a szemforma, valamint a bőrtípus figyelembevételével egyénre szabott sminkelési technikákkal is segíti a vendégeit. Tapasztalatom szerint a legnagyobb igény a nappali, natúr sminkek elkészítésére mutatkozik.

Egyéni stílustanácsadás

Mindezek fényében, azt gondolom, hogy egy személyre szabott, mélyre ható stílustanácsadásnak négyszemközt kell zajlania. Bár ez a megoldás a lehetőségek közül tagadhatatlanul a legköltségesebb, de a leghatékonyabb is, így ár-érték arányban szerény véleményem szerint a legkifizetődőbb. Arról nem is beszélve, hogy egy komplex (pl. szín-, stílus- és sminktanácsadás) egyénenként 4-5 órát vesz igénybe.

Páros stílustanácsadás

A páros stílustanácsadások általában nagyon jó hangulatúak. Leginkább házaspárok, anya-lánya és barátnők szokták igénybe venni ezt a lehetőséget. Mindhárom esetben előny, hogy adott egy olyan külső szempár is, aki a másik felet nagyon jól ismeri. Ugyanakkor hátránya lehet a másiknak való megfelelés vágya, a befolyásolás veszélye. A stílustanácsadó szempontjából nehezebb a feladat, kicsit megoszlik a figyelem és természetesen fele annyi idő jut személyenként a részletek megbeszélésére.

Csoportos stílustanácsadás

Nos, kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert tudom, hogy a szakmában nagyon elterjedtek a stílustanácsadás workshop-ok, és nem szeretnék ezek ellen beszélni, de ha őszinte akarok lenni, azt kell, hogy mondjam, nem vagyok híve ennek a megoldásnak, különösen akkor nem, ha vadidegeneket ültetünk egy csoportba. A színanalízis és a testalkat elemzés igencsak felületes, a különféle „gyorstesztek” tapasztalatom szerint nem mindig pontosak és többnyire nem személyre szabottak az idő rövidsége miatt. Hiányzik az intimitás és mélyebb odafigyelés, és ha egymás számára idegenek a vendégek, még a feszélyezett légkör sem kizárt.

A csoportos stílustanácsadások szerintem inkább arra valók, hogy a közönség kapjon némi betekintést, hogy miről is szól ez az egész stílustanácsadósdi. (Megjegyzem ez sem lebecsülendő). Szórakoztató közös program lehet egy baráti, vagy munkahelyi társaságnak, feltéve, hogy mindenkit érdekel a téma. A munkahelyi csoportos stílustanácsadás akkor különösen hatékony, ha a téma a dress code, vagy a protokoll. Ebben a kérdéskörben számos olyan általános tudnivaló akad, amit érdemes csoportosan megbeszélni, esetleg a dolgozók igényeit, véleményét figyelembe véve kialakítani a dress code-ot, vagy megterveztetni a formaruhát.

U.I.: Cikkem megjelenése után több levelet is kaptam, amelyekben pozitív tapasztalatokról számoltatok be a csoportos stílustanácsadásokkal kapcsolatban. Hogy teljes legyen a kép, kiegészítem ezekkel ezt a bejegyzést, hiszen valóban nem az volt a célom, hogy bárkit lebeszéljek a workshopokról, inkább a személyes szakmai véleményemet fogalmaztam meg. Úgy tűnik, hogy az egész napos, kiscsoportos (5-6 fős) workshopok működőképesek, ezeken legalább 1 óra jut mindenkire, így személyre szabott tanácsokra is van idő. A csoportos stílustanácsadás előnye még, a beszámolóitok szerint, hogy a beszélgetés során egymást inspiráló kérdések, megjegyzések hangzanak el, így végeredményben érdekesebb és több is tud lenni az egyéni stílustanácsadásnál. A konklúzió tehát, hogy mindenki válasszon az igényeinek és habitusának megfelelő tanácsadást. :)

Illusztrációk: Isabel Castillo Guijarro

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8