Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Harisnyanadrág – átok, vagy áldás?

 

A harisnyanadrág a nőiesség egyik szimbóluma. Segít érvényre juttatni viselőjének ápoltságát, eleganciáját, női vonzerejét, de ha nem megfelelően építjük be a szettünkbe és nem vesszük figyelembe a testalkatunk adta korlátokat, hamar ellenségünkké válhat.

A harisnyanadrág története

Mint sok egyéb női ruhadarabot, a harisnyanadrágot is a férfiak számára találták ki, mert kényelmes viseletet biztosított a lovagláshoz, hidegebb évszakokban is jó szolgálatot tett és –nem mellesleg – kiemelte a „férfiasságot”. A reneszánsz korban különösen nagy divat volt a férfi harisnya és ekkor már nem csupán a praktikuma miatt hordták a férfiak.

A XVI. században feltalált kötőgép új távlatokat nyitott a harisnya számára, a gyapjú, selyem és pamut alapanyagú, szűk szabású ruhafélét ekkor már nők és férfiak is viselték, a nők természetesen kizárólag alsóruhaként.

Forradalmi változást a XX. század hozott a harisnyaviselésben. Ekkorra már a férfiak is kizárólag alsóruhaként viselték, de a nők számára egészen új értelmezést kapott ez a ruhadarab.

Az 1920-as, ’30-as években elfogadottá vált a lábszárat kisebb-nagyobb mértékben szabadon hagyó ruhahossz. Ettől kezdve vált igazán fontossá a harisnyanadrág a női divatban. 1935-ben felfedezték azt a szintetikus szálat, melyből elkészítették az 1940-ben a boltokba került nylon harisnyákat. (A nylon nevének első két betűje New Yorkra utal, ahol először árusították ezt a terméket). A nylon, vagy műselyem harisnya jelentőségét mutatja, hogy már az első nap 780 ezer pár kelt el belőle.

A második világháború alatt és még az ’50-es években is igen nehéz volt hozzájutni a műselyem harisnyanadrághoz, luxuscikknek számított, az elegancia és a nőiesség szimbóluma volt. Használata csupán a ’60-as évektől vált mindennapossá, mindenki számára elérhetővé. Ekkorra már a rugalmasságot biztosító elasztán felhasználásával gyártották a műselyem harisnyát, így még kényelmesebb és esztétikusabb lett a viselete.

 Harisnyanadrág anyagai

Ma már a harisnyanadrágot számtalan természetes és szintetikus szálból, vagy azok keverékéből állítják elő, a XXI. századi nők igényeinek, valamint az újabb és újabb divatirányzatoknak megfelelően.

A nylon szál finomságát denier-ben (den) mérik. Minél kisebb a harisnyanadrág den száma, annál vékonyabb, finomabb az anyaga. (6-15 den ultra vékony, 15-20 den vékony, 20-40 den fél-vastag, 50 den és felette – vastag).

A nylon szálat más szálakkal keverve a harisnyanadrágot matt, félmatt, selyemfényű, vagy akár magas fényű hatásúvá tudják tenni.

 • nylon (poliamid) – áttetsző, rugalmatlan, tartós
 • elasztán (poliuretán) – rugalmas, formatartó
 • lycra – általában más anyagokkal (például nylon, gyapjú stb.) szövik egybe – rugalmas, hosszú élettartamú  
 • egyéb szintetikus anyagok: szintetikus cellulóz, mikrofibra, poliakryl, poliamid, poliészter stb.
 • természetes anyagok: selyem, pamut, gyapjú, bambusz stb.

A harisnyanadrágok kötésének módja is sokféle lehet. Léteznek sima, szimplán fedett lycra szálas, duplán fedett lycra szálas, necc és csipkekötött anyagminták is.

A harisnyák szabása

A harisnyanadrágot lényegében két hosszított szárú harisnyaszár és a csípő táján betoldott, lépésbetéttel ellátott nadrág alkotja. Attól függően, hogy a nadrágrész milyen méretű, többféle lépésbetét-formát használnak.

A nadrágrész, a lépésbetét, a sarkakat és a lábujjakat fedő részt sok esetben vastagabb szálból készítik, hogy tartósabb legyen a harisnya.

A harisnyanadrág fajtái (a teljesség igénye nélkül):

 • krepp nadrágrészes, krepp orrerősítéses,
 • lábujjakat szabadon hagyó
 • T-band ( tanga fazonú),
 • meztelen hatású,
 • csípő fazonú,
 • bikini fazonú
 • vasalatlan,
 • formára vasalt
 • alakformáló, hasleszorító, fenékemelő

 A harisnyanadrág méretezése:

Méret

Magasság

Csípőbőség

2

S

158-164

88-96

3

M

164-170

96-100

4

L

170-176

100-104

5

XL

176-182

104-128

Miért is visel egy XXI. századi nő harisnyanadrágot?

 • hogy a lábat melegítse a hűvös évszakokban
 • hogy megkönnyítse, kényelmessé tegye a cipő és a szoknya viselését
 • hogy vonzó megjelenést biztosítson
 • hogy elrejtse, ellensúlyozza a fizikai hiányosságokat (pl. visszér, vastag lábszár stb).
 • hogy egyes lábat érintő betegségeket megelőzzön, a kialakult betegségek tüneteit enyhítse
 • hogy eleget tegyen az előírt dress code-nak

A harisnyanadrág hátrányai

A nylon harisnyanadrágok elhasználódásával kapcsolatos városi legenda, hogy már régen feltalálták azt a technikát, amellyel szembiztos anyag állítható elő, mivel azonban a gyártóknak nem érdekük a forever harisnya, örökre az asztalfiókban maradnak az ezzel kapcsolatos feljegyzések. Tény, hogy a harisnyák tartósságának hiányosságai sok bosszúságot okoznak a hölgyeknek.

Ráadásul a nagyanyáink, anyáink korában még természetes szemfelszedés is kiment a divatból, így nem csoda, hogy a természetvédők is a műszálas harisnyanadrágok ellen emelik fel szavukat. A műselyem harisnyanadrágok ugyanis nem bomlanak le, így igencsak környezetszennyezőek.

A harisnya viselésének írott/ íratlan szabályai

 • hivatalos helyen (irodák, hivatalok, iskolák) a szoknya alá minden évszakban kötelező viselet a vékony átlátszó harisnyanadrág
 • szandálhoz, nyitott orrú cipőhöz soha nem viselünk a láb ujjait befedő harisnyanadrágot (ma már kapható a lábujjakat szabadon hagyó szabású harisnyanadrág is, melyeket éppen ezekhez a lábbelikhez találtak ki)
 • a harisnyanadrág színe nem lehet sötétebb a cipő színénél (pl. fekete harisnya, bézs cipő)
 • a leggings nem harisnyanadrág, a fej nélküli testhez álló leggings nem helyettesíti a harisnyanadrágot

Testalkatok és harisnyák

Kezdjük mindjárt a legkegyetlenebb mondattal: A harisnyanadrág a hosszú, vékony, formás lábú nők igazi terepe. Ők használhatják ki leginkább a harisnyanadrágok nyújtotta lehetőségeket. Mindenki más csak módjával, jól megfontoltan válogathat a lábakat burkoló, a nőiesség egyik szimbólumává lett kiegészítőből. Bár kegyetlenül hangzik, de saját tapasztalatból tudom, hogy ez a hozzáállás segít a kevésbé tökéletes lábakhoz megtalálni a megfelelő harisnyát.

A hosszú, formás lábak tehát sok lehetőséget tartogatnak a harisnyanadrágok viselésével kapcsolatban. Érdemes kihasználni a sokak által irigyelt adottságokat és bátran kalandozni a színek és minták világában.

A kevésbé formás lábakat nem ajánlatos élénk színekkel és mintákkal hangsúlyozni. Ha mégis egy feltűnőbb modell mellett döntesz, úgy illeszd a szettbe, hogy ne az legyen az összeállítás leghangsúlyosabb része. Éppen csak „villantsd meg” a harisnyát.

A rövid és/vagy vastagabb lábszárnak jót tesznek a sötét, a szettbe olvadó, a cipő színével megegyező színű és nem túlságosan vastag szálú harisnyanadrágok. A minták közül a slankító megoldások jöhetnek szóba.

A testszínű harisnyanadrágot bárki hordhatja, érdemes azonban jó minőségű, félmatt és selyemfényű modellt választani. A magas fényű harisnyanadrág természetellenes, "porcelánláb" hatású, a nem kimondottan formás lábakon különösen rosszul mutat. A testszínű  legyen valóban testszínű! A láb bőrének színétől elütő, sokkal világosabb, vagy sokkal sötétebb árnyalatú harisnya nem esztétikus. És még egy jó tanács. Testszínű harisnyád mindig legyen vékony szálú, egyébként "gyógyharisnyának" látszik majd a lábadon.

Az alakformáló harisnyanadrágok megemelik a popsit és leszorítják a hasat, így formálják az alsótestet. Bár jól mutatnak, elég kényelmetlen a viselésük. Mivel általában vastagabb szálból készülnek, mint a hagyományos harisnyanadrágok, nyáron melegek és többségük esztétikailag sem nyújtanak tökéletes hatást.

Keresd a stílusodnak, alkatodnak megfelelő megoldásokat!

A képek forrása: pinterest.com

***

Kapcsolódó cikk: Harisnyabolt

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8