Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Hogyan találd meg a tökéletes nyakláncot

 

Divatékszer boltokban járva, elvarázsol a bőséges kínálat. De melyiket válasszam? Melyik illik hozzám? Általában több ékszer került a kosarunkba, mint amit terveztünk és számos darabról bebizonyosodik, hogy nem volt jó választás. Ismerős ez a helyzet? Nos, az ékszerválasztásnál sem árt a tudatosság! Ebben az írásban azt járjuk körül, hogy a nyakláncok kiválasztásánál milyen szempontok szerint érdemes válogatni és bemutatom nektek a Senga színesékszert.

Először is nézzük meg, hogy általában milyen lánchosszúságokkal találkozhatunk!

Az átlagos nyak körméret (33-35 cm) és átlagos testmagasság (165-170 cm) esetén a nyakláncok hossza és a felsőtest a képen látható módon aránylik egymáshoz. Ezekkel a méretekkel mindenképpen számolj a nyaklánc kiválasztásakor!

Testméret és a nyakláncok

Mint az öltözködésben általában, a nyakláncok kiválasztásánál is érdemes a testünkre koncentrálni, ez esetben leginkább a nyak hossza, a felsőtest formája, a mell mérete, a dekoltázs területe a leglényegesebb. Szerepet játszik ezen kívül a termetünk. Egy petit termetű hölgy általában furcsán fest hatalmas statement nyakláncokban, összenyomja, még kisebbnek láttatja a pici méreteket, míg a magas, termetesebb hölgyeken a pirinyó láncok csak arra jók, hogy felnagyítsák az amúgy is nagy méreteket.

Nyakhossz és szélesség és a nyakláncok

A férfiak általában tisztában vannak a nyakuk körméretével, hiszen ez fontos adat az ingek kiválasztásakor, de vajon mi, nők tudjuk-e, hogy mekkora a nyakbőségünk?

Emellett a nyak testhez viszonyított hossza is fontos. Természetesen ebben az esetben nincs átlagos méret, hiszen a magasságtól, a test arányaitól függ, hogy milyen nyakhossz számít rövidnek, hosszúnak, vagy átlagosnak. Itt az arányérzékünkre kell hagyatkoznunk. Nézzünk a tükörbe (a hosszú hajat érdemes összefogni) és próbáljuk objektíven megvizsgálni magunkat.

A rövid, netán szélesebb nyakformához nem passzolnak a rövid nyakbavalók, így a collar és a choker hosszúság nem javasolt. Ezek a hosszú, vékony nyakon mutatnak jól. A hosszú nyakkal rendelkezők azonban viselhetnek hosszú láncokat is (opera, rope), amennyiben a hozzá viselt ruhadarab magasan záródik, azaz álló nyakú, félgarbó, vagy garbó szabású.

Mellméret és a nyakláncok

A nyaklánc elhelyezkedését, esését természetesen a mellméret is befolyásolja.

Nagy mellek

Nagyobb melleken a hosszabb láncok esetleg kényelmetlenek, vagy kevésbé mutatósak lehetnek (ez a lánc jellegétől, méretétől függ), amit érdemes figyelembe venni. Nem szép, ha a lánc beékelődik a két mell közé, vagy ide-oda hullámzik a melleken, felhívva ezzel a figyelmet a mellméretre. A nagyobb mellméreteknél a mélyebben dekoltált ruhamegoldások az előnyösek, így legjobb, ha a lánc a V kivágásban, vagy a kigombolt blúznyakban foglal helyet, erre a legalkalmasabb a princess méret.

Ha magasabban záródó felsőrészt viselsz (pl. csónaknyak), akkor lehet picit hosszabb a lánc, a matiné és az opera méret is használható, de a mellcsúcs alá semmiképpen ne érjen a nyakék.

A hosszú nyakbavalókról sem kell teljesen lemondani, a puha textilekből készült, vagy többsoros modellekkel lehet kísérletezni.

Kis mellek

A kis mellek remek lehetőséget adnak a hosszabb láncok viselésére. Mivel a kisebb mellméretekhez jól passzolnak a magasabban záródó felsőrészek, ezeken is remekül mutat egy színes nyakék. Egy mélyebben dekoltált ruha, vagy blúz ellensúlya lehet ugyanakkor egy rövidebb, a dekoltázsba simuló megoldás.

Végül nézzük meg, hogy a különféle nyakkivágásokhoz milyen láncformák illenek leginkább!


Garbó, félgarbó

Ehhez a nyakkivágás típushoz a hosszú láncok illenek leginkább. A lánc hosszát, nagyságát a test méreteihez, arányaihoz kell igazítani és persze figyelembe kell enni azt is, hogy a felsőrész milyen anyagból készült. Egy vastag kötésű téli pulóverhez egy sportosabb, hangsúlyosabb lánc kívánkozik, mint egy vékony pamut anyaghoz.

Kerek nyakú felsők

A kerek nyakú felsőkhöz viselhetünk hosszú és egészen rövid nyakbavalót is. A választást ez esetben is a testarányok döntik el, amelyeket fent már taglaltunk.

Mély dekoltázsok

Az U alakú, a szív alakú. az aszimmetrikus, a V alakú, vagy a szögletes dekoltázsoknál adja magát a nyaklánc helye. A nyakkivágásban elhelyezett láncok követhetik a dekoltázs formáját, azaz a szögleteshez szögletes formák, a V kivágáshoz háromszög formák, a kerek kivágáshoz ovális formák illenek leginkább. A váll nélküli megoldásokhoz a rövid és a többsoros láncok az ideálisak.

Ingnyakak

Az ingnyaknál a dekoltázsba is helyezhetjük a láncot, de a hosszabb láncokat tehetjük a galléron kívülre is. Ebben az esetben is a testi adottságok függvényében kell megválasztani a nyakbavaló hosszát.

Elsőre talán túlságosan összetettnek tűnhet ez a szempontrendszer, de némi kísérletezés után meg fogod találni azokat a láncformákat, amelyeket magadénak érzel és onnantól fogva már magabiztosan fogod kiválasztani a láncaidat.

Hogy egy igazán jó hírrel szolgáljak, a megfelelő színek kiválasztásán már nem kell törnöd a fejed ugyanis Senga márkanévvel elindult a webshopunk, ahol színtípusonkénti bontásban találod meg a kiegészítőket, láncokat, fülbevalókat, karkötőket. A választék folyamatosan bővül, változik, hiszen itt zömében egyedi, kézzel készült termékeket találsz. Kattints a webshop menüpontra és máris nézelődhetsz színtípusok szerint. Kellemes válogatást!

Már készülök az újabb bejegyzéssel, amelyben a kiegészítők különféle stílusairól olvashatsz majd.

Keszler Ági

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8