Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Ki viseljen monokróm szetteket?

 

Szeretjük a monokróm összeállításokat, mert látványosak, elegánsak, stílusosak, azonban amikor saját magunk számára igyekszünk ilyen szetteket összeállítani, gyakran elbizonytalanodunk. Ebben az írásban megmutatom, hogy kinek milyen monokróm szettekkel érdemes próbálkoznia.

Természetesen egy monokróm szett esetében a megfelelő szín kiválasztása döntő szempont. A választásunkat alapvetően két tényező befolyásolja:

  1. színtípusunk
  2. testalkatunk

Először nézzük, hogy a testalkatok milyen korlátokat állítanak a monokróm szettek viselése elé!

Magas, magas+testes

A nagyon magas hölgyeket óvnám attól, hogy egy színből válogassák össze a szettjeiket. Fokozottan igaz ez a magas és testes hölgyekre. Egy szín nagy tömegben méginkább felerősíti azt az érzete, hogy egy "nagy testet" takarnak. A világos és élénk színek optikailag méginkább nagyítják a formákat. Az élénk színek nagy tömegben egyébként is túlságosan harsány benyomást keltenek. Ezek a testformák vízszintes tagolást és kontrasztokat igényelnek, amit leginkább az egymástól eltérő színekkel és/vagy mintás anyagokkal érhetünk el.

Amal Clooney magas vékony alkata miatt a monokróm megoldásokban hórihorgas, fogas benyomást kelt, különösen, ha élénk, monokróm szettekbe öltözik. Ha egy másik szín megtöri az egyszín hatást, máris arányosabbá válik az összkép.

Testes, alacsony+testes

A testes hölgyeknél kicsit árnyaltabb a helyzet. Nekik sem előnyös az élénk és/vagy világos monokróm öltözet, mert egyrészt felhívja a figyelmet az alkat méretére, másrészt az egyszínű ruhadarabok a test egyenetlenségeit is kiemelik. Ugyanakkor egy sötétebb tónusú monokróm szett éppen előnyös is lehet számukra, ha a ruhadarabok szabása illeszkedik a testalkatukhoz. A tavasz színtípusúak számára nehéz lesz megfelelő sötét színt találni, így nekik lehet, hogy le kell mondaniuk a monokróm összeállításokról. A világos nyarak próbálkozhatnak a középszürkével.

Hilary Clinton, bár nagyon kedveli, de nem mutat jól az élénk és világos monokróm összeállításokban. A sötét színek, tavasz típus lévén nem állnak jól neki, de ha mindenképpen monokróm szettre vágyik, inkább az utóbbi megoldást kell választania...

Az átlagos és/vagy alacsony testalkatúak számára ideális a monokróm. Itt sem szabad azonban megfeletkezni a megfelelő szabásvonalakról és a színtípusnak megfelelő színekről.

Nézzük meg színtípusonként, hogy milyen színeket érdemes választani!

Élénk télAz élénk tél típusba tartozók megengedhetik maguknak, hogy élénk színeket válasszanak a monokróm összeállításokhoz. Számukra ez a legkedvezőbb megoldás, ugyanakkor a tél sötét színeit is választhatják.
Sötét télA sötét telek leginkább a tél sötét színeiben gondolkozzanak, ha monokróm szetteket terveznek. A bátrabbak próbálkozhatnak a tél legélénkebb, tiszta színeivel is.
Hideg télA hideg telek számára a tél legélénkebb és legsötétebb árnyalatai nem előnyösek önmagukban. Inkább a legvilágosabb, jeges árnyalatokat, vagy a kevésbé telített téli színeket javaslom a monokróm szettek színéül.
Sötét őszA sötét ősz számára a legideálisabbak a sötét őszi színek, ha monokróm összeállítás a cél. A melegebb őszi színek sem kizárhatók.
Meleg őszA meleg ősz remekül mutat a legmelegebb, legélénkebb őszi színek egyikében, de a sötétebb őszi színek is alkalmasak lehetnek monokróm szettek össszeállításához.
Lágy őszA lágy ősz számára sem a túl sötét, sem a túl élénk őszi színek nem alkalmasak monokróm összeállítások színéül. A legvilágosabb és közepesen telített őszi színek közül érdemes válogatni.
Meleg tavaszA meleg tavasz számára a tavasz legmelegebb színei lesznek alkalmasak egy monokróm összeállításhoz, ugyanakkor a meleg ősz palettájának bizonyos színei is alkalmasak lehetnek erre a célra.
Élénk tavaszAz élénk tavasz számára, az élénk télhez hasonlóan az élénk, telített színek lesznek a legjobbak. Az élénk tavasz palettájának legsötétebb színei a monokróm szettekhez túl sötétek.
Világos tavaszA világos tavasz számára az egészen pasztell, meleg színek ajánlhatók monokróm összeállításokhoz. Az élénk és sötét színek nem megfelelők erre a célra.
Hideg nyárA hideg nyár a nyári paletta legélénkebb, legtelítettebb színeiben fog jól mutatni. Sem a nagyon sötét, sem a pasztell árnyalatok nem megfelelőek számára monokróm összeállításokhoz.
Lágy nyárA lágy nyár a legsötétebb és kevéssé telített színek közül válogathat. A legvilágosabb és legtelítettebb színeket monokróm szettekhez jobb, ha kerüli.
Világos
nyár
A világos nyár a pasztellekben fog a legjobban mutatni. A sötét, vagy élénk színek nagyobb mennyiségben előnytelenek számára.

Milyen stílushoz illik?

A monokróm összeállítások eleganciát és kifinomultságot tükröznek, színtől függetlenül felhívják a figyelmet a viselőjére. A semleges, földszínű, vagy pasztell színekből kialakított monokróm szettek az időtlen stílus stílusjegyei közé tartoznak. A sötét monokrómok elegánsak és emelkedettek ugyan, de hétköznapi viseletként sem hivalkodóak. A klasszikus és az időtlen stílushoz is illenek, de a kreatív, vagy az olyan alternatív sítlusok, mint az EMO is szívesen alkalmazzák. Az élénk színekből álló monokróm szettek inkább ünnepi, alkalmi viseletként funkcionálnak, hétköznapra eléggé harsogóak. A drámai, vagy az extravagáns megjelenés kedvelői persze remekül érezhetik magukat egy tűzpiros, vagy egy napsárga monokróm szettben is. A személyiségünk és a színtípusunk nagymértékben befolyásolja, hogy milyen monokróm összeállításban fogjuk jól érezni magunkat.

A szürke remek szín egy
hétköznapi monokróm szetthez
a hideg színtípusok számára.

A meleg színtípusok bátran
választhatnak föld színeket
a monokróm összeállításhoz.

A pasztell rózsaszín, vagy a mályva is remek
hatást eredményezhet egy monokróm szettben.

Az élénk monokrómok túlságosan harsányak egy egyszerű hétköznapra,
a magam részéről, inkább alkalmi viseletként ajánlanám.

A sötét monokrómokat hétköznapra és alkalomra is bátran viselhetjük.

A képek forrása: pinterest.com

***


vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8