Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Magasnyakú kedvencünk: a GARBÓ

 

Talán nem is gondolnád, de igaz, hogy a magas nyakú póló (vagy pulóver) is férfi ruhadarabként indult világhódító útjára.

Kezdetben inkább volt munkaruha és sportruházat, majd viselték a haditengerészet tisztjei is. Később az értelmiségiek, művészek kedvenc szimbolikus viselete lett, az ing-nyakkendő párossal szembeni lázadás jelképeként. Mint sok más ruhadarab, a magas nyakú póló is a filmvásznon vált divattermékké. Viselte többek között Marcello Mastroianni és Yves Montand is.

Steve McQueen és Marcello Matroianni

A hölgyek körében a feminizmus térhódítása tette divatossá ezt a puritán felsőrészt, olyannyira, hogy népszerű elnevezése is egy hölgyhöz kötődik. Az 1940-es évek szépségideálja, Greta Garbo viselte előszeretettel a magas nyakú pulóvert, melyet azóta nevezünk garbó-nak.

Greta Garbo

A garbó töretlen népszerűsége abból fakad, hogy kényelmes és látványos viselet. A férfiak inkább a puha anyag kínálta kényelem miatt kedvelik, a hölgyek viszont kiváló lehetőséget találnak benne a szép női nyak hangsúlyozására, kiemelésére.

A hosszú, vékony nyak valóban remekül mutat a garbó által övezve. Egyszerre nőies és szolid, izgalmas és kényelmes. Sokféle szetthez, számtalan stílushoz és végtelen számú kiegészítővel viselhető, univerzális felsőrész.

Különösen elegáns és szexi az ujjatlan garbó, mely a vállakra tereli a figyelmet, ugyanakkor hangsúlyt kap a nyak is a kontraszt miatt.

Sajnos azonban, bármennyire is népszerű, a garbó nem mindenkinek áll jól.

A vastag és/vagy rövid nyak hangsúlyozása senkinek nem célja, így ilyen adottságokkal jobb megoldás a nyakat szabadon hagyni, mélyebb dekoltázst választani.

A túlsúly következtében kialakuló toka és a kor előrehaladtával az áll alatt megereszkedő bőrredők is nem kívánt hangsúlyt kapnak a szűk garbónyaktól. Ezekre az esetekre létezik néhány alternatív megoldás. Ilyen például a félgarbó, vagy a kámzsa nyakkivágás, melyek az áll alatti problémás területet szabadon hagyják.

Mielőtt megveszünk egy tetszetősnek tűnő garbót, érdemes figyelmet szentelni annak szabására és anyagára. A magas nyakú felsőrészek ugyanis hajlamosak kinyúlni, tartásukat elengedni, csúnyán lefittyedni. Az ilyen felsőrész rendetlen összhatást eredményez még az egyébként csinos szettben is.

Ha testalkatod kedvez a garbó viselésének, biztosan nem fogsz csalódni, legyen ősz, tél, tavasz, vagy nyár, mindig jó választás.

A képek forrása: pinterest.com

***  

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8