Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Neked is lehet tökéletes a ruhatárad!

 

Mindenki vágyik egy könnyen kezelhető, minden igényt kielégítő, csodás ruhatárra. Ez a vágyunk némi segítséggel és időráfordítással könnyű szerrel valóra válhat az alapruhatár tervező program segítségével. Hogy mit is értünk alapruhatár tervezés alatt, azt ebből az írásból megtudhatjátok.

Először is szeretnék eloszlatni egy félreértést. Sokan azt gondolják, hogy az alapruhatár tervezés lényege, hogy minimális darabszámúra redukáljuk a ruhatárunkat. Ez azonban félreértés, melynek oka valószínűleg az, hogy manapság a „minimalista gardrób mozgalom” is sokat hallat magáról. A két dolog azonban, bár ugyanazokon az alapokon nyugszik, más-más célt szolgál. Egyik sem jobb a másiknál, de filozófiájában és céljában különböznek egymástól.

Az alapruhatár tervezés célja, hogy rendezetlen, átgondolatlan, túlburjánzó ruhatárunkat ráncba szedjük és egy szilárd bázist biztosító alapruhatárat, vagy életformától függően esetleg több alapruhatárat hozzunk létre. Ez az átgondolt, letisztult struktúra nagy segítséget nyújt az öltözködéshez és a további vásárlásokhoz is. Természetesen legtöbbször mindez együtt jár azzal, hogy a gardróbunk darabszámra némileg csökken, hiszen azoktól a holmiktól, amelyek színben, fazonban nem illenek hozzánk, vagy amelyek például a megváltozott életmódunk miatt évek óta lapulnak a szekrény mélyén, igyekszünk majd megválni. Végeredményben azonban nem az a célunk, hogy a ruhatárunkat minimalizáljuk, inkább, hogy racionalizáljuk, strukturáljuk, hogy csak igazán hozzánk illő ruhadarabokat vásároljunk és viseljünk, minek következtében reggelente egyre könnyebben és tudatosabban választjuk ki a viselni kívánt darabokat.

A minimalista gardrób tervezésének ezzel szemben az alapvető célja, hogy a ruhatárunkat az életvitelünknek megfelelően, a lehető legkevesebb ruhadarabból állítsuk össze úgy, hogy az ne legyen sem szegényes, sem unalmas, sem kényelmetlen, ellenben ne is tartalmazzon a szükségesnél több elemet. Mire is jó ez a funkcionalista megközelítés? A kisebb ruhatár kevesebb helyet foglal, sokkal kevesebb pénzbe kerül a fenntartása, hiszen csak akkor kerülnek bele új darabok, ha a minimalista gardrób valamelyik eleme elhasználódik, vagy más módon kikerül a ruhatárból. De fontos lépés a környezettudatos élet felé is, hiszen a ruhaneműk nagyüzemi előállítása rengeteg energiát von el, ugyanakkor a technológia, a szállítás szennyezi a környezetet. Nem is beszélve arról, hogy a mérhetetlen mennyiségű ruhanemű előállítása tulajdonképpen az éhbérért foglalkoztatott felnőttek, (vagy gyerekek!) kizsákmányolásával érhető el – mondják a mozgalom képviselői.

Amíg az alapruhatár(ak) létrehozására véleményem szerint mindenkinek szüksége van, addig a minimalista gardrób elvének alkalmazása csak azok számára járható út, akik eldöntötték, hogy ezen túl kevesebbet költenek ruházkodásra, egyszerűbb, visszafogottabb életet szeretnének élni, de az is elvárásuk, hogy a ruhatáruk ne legyen szegényes, vagy unalmas és az életmódjukból adódó minden alkalomra tartalmazzon megfelelő elemeket.

Érdemes alaposan végiggondolni, hogy melyik megoldás, vagy filozófia áll közelebb az elképzelésünkhöz. A minimalista gardrób megtervezése hosszú folyamat, hiszen meg kell tapasztalnunk, hogy mely ruhadarabok valóban nélkülözhetetlenek számunkra és mi az a "minimális" ruhamennyiség, amelyből kényelmesen válogathatunk az év minden napján. Másrészt a minimalista gardrób elvének követése életmódváltást is magával hoz majd, a kényeztető vásárlások, az új trendek naprakész követése lassan kikopik majd a szabadidős tevékenységek közül, helyet adva más programoknak.

Első lépésként mindenképpen az alapruhatár tervezést javaslom, amit aztán lassan tovább szelektálhatunk, ha erre van igényünk.

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8