Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Öltözködési javaslatok a HASÁB és az OSZLOP testalkatúaknak a nyári szezonra

 

A hasáb az igazi "H" forma, melyet a szögletes idomok, a széles váll, a kisebb mellek, a széles derék, a keskenyebb csípő és az erőteljesebb lábszárak jellemeznek.
Az oszlop testalkatúak, azaz "I" formájúak magasak, vékonyak, testük nem ívelt, kicsi mellek, lapos fenék jellemzi őket.

Mindkét testalkatnál az a célunk, hogy az öltözködéssel kicsit lágyabb formákat kölcsönözzünk a testnek. A melleket és a csípőt optikailag “gömbölyítjük”, a szögletes vállakról, széles derékról eltereljük a figyelmet.

A kosztüm

A vékony, oszlop alkatúak számára a rövid, lefelé bővülő blézer fazonok a legelőnyösebbak. Érdemes sűrűbb szövésű, merevebb  anyagokat választani, melyek formát adnak a testnek, a csípőtől elállnak, így szélesítik azt. A blézer alatt a blúz lehet bő, fodros, ami szintén jól áll a vékony oszlop alkatúaknak. Az is jó megoldás, ha a blúzt nem tűröd a szoknyába, vagy a nadrágba. Az sem baj, ha kilóg a blézer alól.

 

Ha hasáb alkatú vagy, egyenes szabású hosszabb blézerkabátokat, esetleg enyhén karcsúsított, de nem a derékra símuló szabásvonalat válassz. Remek megoldás a gomb nélküli, nyitott fazon, de az is jó, ha a gombos blézert egyszerűen nem gombolod be. Alatta a blúz lehet bővebb.

Nadrág

Ha nagyon vékony a lábad a trapéznadrág, a bőszárú, vagy a lefelé szűkülő nadrág a megfelelő. Farmerból is inkább ezt válaszd, mint a testhez símuló skinny-t.

Itt is érdemes a vastagabb, testesebb szöveteket előnyben részesíteni, amelyek tartással rendelkeznek.

Azoknak a hasáb alaktúaknak, akiknek nem vékony, de nem is formás a lábuk, az egyenes szabású, vagy trapéz nadrágot érdemes kipróbálni.

Aki olyan szerencsés, hogy formás a lába, bármilyen nadrágfazonnal próbálkozhat ízlése és stílusa szerint.

Ruha

Az oszlop alkatúaknak remekül állnak a fidres-fordos, rakot pliszérozott “A” vonalú, vagy hordó szabású szoknyák, ruhák. Magasságtól és a láb formájától  függően mindenféle szoknyahossz szóba jöhet. A magas oszlop alkatúaknál a maxi is jó lehet, ha megfelelő a szoknya bősége. A szűk, testhez álló szoknyákat inkább felejtsd el, ha ebbe a testalkat típusba tartozol.

Az oszlop alkatúaknak a válltól, vagy a mellvonaltól bővülő, bő ruhavazon is remekül áll.

A keskeny vállúak a vállon fodros, puffos, vagy válltöméses fazonokat helyezzék előtérbe. Jó megoldás a csónaknyak is, mely szintén szélesebbnek mutatja a felsőtestet. Akinek kicsi a melle a mell vonalában rakott, húzott, bővebb szabásvonalakat keressék.


Oszlop alkatú híresség: Cameron Diaz

Hasáb alkatú híresség: Diana hercegnő

Képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8