Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Rendhagyó színösszeállítások – 2. Sötét színtípus (Tél, ősz)

 

Mit is tudunk a sötét színtípusokról?

A színtípusok legmélyebb tónusai tartoznak ide, sötétbarna, vagy fekete haj, barna, vagy fekete szem. A bőrszín igen változatos, vannak világos, de egészen sötét bőrszínek is ebben a típusban.

sötét őszsötét tél

  • a sötét ősz összhatásában sötét és meleg (barnás, sárgás tónusok),
  • a sötét tél pedig sötét és hideg hatású (fekete, kékes, szürkés tónusok)

Az elemzők éles különbségeket látnak a két típus között, hiszen a sötét tél, mint hideg színtípus számára alapvetően a hideg színek javasoltak, ezzel szemben a sötét ősz meleg színeihez a meleg színek illenek.

A sötét tél színvilága (Gryllus Dorka)

A sötét ősz színvilága (Julia Roberts)

A két színtípusnak vannak azonban közös színei is szép számmal, bár egyes színtanácsadók szigorúan elkülönítik a két altípust. Most ezekkel a, mindkét sötét típus számára megfelelő színekkel foglalkozunk.

A feketéről sokan azt tartják, hogy a sötét ősz számára előnytelen. Ez azonban nehezen igazolható, hiszen a legtöbb sötét ősz és sötét tél is remekül mutat feketénben. Ennek oka gazdag és sötét természetes színeikben keresendő, melyekkel jól harmonizálnak a nagyon sötét színekkel.

Minden színnek van saját fekete árnyalata, így meleg és hideg feketék is léteznek. Gondolhatnánk, hogy a sötét ősz számára a meleg feketék, míg a sötét tél számára a hideg feketék javasoltak, de ez sem egyértelműen igaz. A hideg kékes-, vagy lilás fekete például jól mutat a sötét őszön is, ugyanakkor a sötét tél is nyugodtan viselheti a barnásfeketét.

(Ha néhány fekete holmit egymás mellé helyezel, azonnal látni fogod a különbséget!)

A sötét színtípusok a semleges földszínekben is remekül mutatnak. Bár inkább az élénk, vagy sötét színeket javasolják a tanácsadók a sötét színtípusok számára, az olyan semleges színek, mint például a homokszín, a barnásszürke, az ónszürke, vagy az elefántcsont szín, a teveszőrszín, vagy a kőszürke a sötét színtípust üdévé teszik, tartozzanak akár a tél, akár az ősz típusba.

Régebben a fekete-barna, vagy a barna-szürke színpár "tiltólistán" szerepelt, ezeket a színeket nem használták együtt, mondván, hogy nem illenek egymáshoz. Nos, mint sok tétel, ez is megdőlt. Különösen a sötét színtípusok számára javaslom ezeket a színpárosításokat. Mély, meleg, izgalmas hatású, télen kiváltképp jó választás!

Érdemes tehát új utakat keresni a megszokott, jól bevált színek mellé. A merészebb, szokatlanabb színeket az óvatosabbak variálhatják a már bevált árnyalatokkal.

Le a sablonokkal! :)

A képek forrása: pinterest.com

***

 

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8