Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Öltözködési tanácsok a HARANG alkatúaknak nyárra

2014.05.24.

A harang alkat fő jellegzetessége a kiugró csípő, a csípővel szinte egybeolvadó derék és a keskeny felsőtest. Akinek harang alkata van keskeny vállakkal és viszonylag kis mellel rendelkezik.

A vásárlás nem könnyű, hiszen a felsőtest és az alsó test között legalább egy méret az eltérés, ugyanakkor a széles derék miatt, ami vállban és mellben megfelelő, az a derék táján már szűk. 

Az öltözet kiválasztásánál az a cél, hogy az alsó és a felső test közötti aránykülönbséget kiegyensúlyozzuk. A mell és a vállak tájékát kissé megnöveljük, a derék és a csípő területét pedig optikailag kisebbnek láttatjuk. Nézzük, hogyan:

1. Kosztüm

Ha ebbe a testalkat típusba tartozol és nem találsz magadra kosztümöt, ne keseredj el! Csinos leszel egy compose-ban is, ahol a blézer más anyagú és színű, mint a hozzáillő szoknya, vagy nadrág.

A blézerek lehetnek világosak, mintásak, jó, ha kis válltömés emeli ki a vállrészt. A nyakkivágás lehet sálfazon, vagy kihajtós, de mindenképpen legyen mélyen dekoltált. A blézerekről részletesebben a "Blézerfajták A-tól Z-ig" című cikkben olvashatsz.

2. Nadrág

A nadrágok közül az enyhén bővülő, "A" vonalú szabások javasoltak, melyek kissé ellensúlyozzák a csípő erőteljes vonalát. A sötétebb színek előnyösebbek, de azért nyáron választhatsz a világosabb színek közül is, ha a fazon megfelelő. A most divatos mintás nadrágokat inkább hagyd meg a vékonyabbaknak.

3. Ruha

Ha ruhát választasz két dolgot tarts szem előtt: 1. ne legyenek nagy minták a derékvonaltól lefelé 2. ne legyen testhezálló a ruha, mert az kihangsúlyozza a csípő, a fenék, a has és a comb vonalát. Előnyösebb, ha a ruha nem egyszínű, de ha megfelelő kiegészítőkkel (övek, ékszerek, bolerók) viseled, az egyszínű is jól mutathat rajtad. A mély dekoltázs hosszítja a felsőtestet, de a csónaknyak is jó választás, ez ugyanis szélesebbnek mutatja a vállat.

Ha nem akarsz lemondani a szűkebb ruhafazonokról, válassz az optikailag vékonyító "testformáló" szabásvonalak és minták közül.

4. Alkalmi ruha

Az elegáns alkalmi ruhák többsége egyszínű, ami "tömegnövelő" hatású lehet, ezért nagyon jól kell megválasztani a ruha szabását. A lágy esésű, "A" vonalú szoknyarész, a mell alatti karcsúsítás és a mellrészen redőzött, mélyen dekoltált fazonok biztosan kellemes összhatást eredményeznek.

5. Fürdőruha

A nyári öltözet elmaradhatatlan része a fürdőruha. A harang alaktúaknak jól áll a tunikaszerű felsőrészes fazon, melynél a mellrész lehet színes, virágmintás, ami optikailag nagyítja a mellet. Az egyrészes fürdőruhák közül érdemes olyan fazont választani, amely rafináltan slankítja az alkatot. A száras fürdőruhákat kerüld, ha harang alkatod van, mert az előnytalan formát ad a széles csípőnek és combnak.


Harang alkatú híresség: Hillary Clinton

***

Kapcsolódó cikk: A testalkat-elemzés alapjai

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8