Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

Az ősz haj és a színtípusok. Bevállaljam?

Az ősz haj és a színtípusok. Bevállaljam?

Az őszülés, bár természetes folyamat, legtöbbünk elutasítja, vagy legalábbis nem örül neki, mivel az idő múlására, az öregedésre utaló, igen szembetűnő jelnek tekinti. Kézenfekvő megoldás ilyenkor a hajfestés, de számos probléma felmerül ezzel kapcsolatban is, így aztán az őszülő nők halmaza kettészakad.

Az első ősz hajszálakat még nem vesszük komolyan: vagy nemes egyszerűséggel kitépjük (megjegyzem a nagymamám mindig azt mondta, hogy egy kihúzott ösz hajszál helyére kettő nő... :) ), vagy legyintünk és nem foglalkozunk vele, de amikor a halántékunk táján már jól láthatóak az őszülés jelei, nem tudjuk nem észrevenni a változást.

Akik nem vállalják be az ősz hajszínt

Ebben a fázisban a legtöbben azonnal a hajfestés mellett döntünk. Sok esetben az lesz a cél, hogy az eredeti hajszín természetessége megmaradjon, ám ez nem mindig egyszerű feladat (még a fodrászok számára sem), de ha végül sikerül eltalálni a saját hajszínünk árnyalatát, akkor az első akadályon túljutottunk.

A hölgyek egy része azt gondolja, ha már festetni kezdi a haját, legyen valami újdonság a dologban, így a természetes hajszínt egy újra váltaná, nade milyen legyen az az új hajszín? Hosszabb-rövidebb kísérletezés után jó esetben akad egy hajszín (nem biztos, hogy a legelőnyösebb), ami mellett letáborozik.

Az új hajszín újabb kérdéseket is felvet: pl. milye színű ruhákat viseljünk az új hajszínünkhöz? Ez egy messzebbre vezető kérdés, most nem megyek bele, de azt elárulom, hogy a vendégeim jelentős része ebben a fázisban kér tőlem tanácsot.

A hajfestés, bármilyen szín mellett döntöttünk is, szépen elfedi ugyan az ősz hajszálakat, ámde a hajtöveknél 3-4 hét elteltével újra megmutatják magukat. Valljuk be, a lenövő ősz hajnál csúnyább nincsen. Így hát a háromhetenkénti hajfestést be kell vezetnünk a naptárunkba és a havi költségvetésünkbe is.

Akik bevállalják az őszülő hajat

Amíg a férfiak sármját kedvezően befolyásolja az őszülő halánték, addig a nőknek számos negatív sztereotípiával kell szembenézniük, ha az ősz haj mellett döntenek.

Ebben a csoportban egyre több bátor lázadó amazon található, aki csak azért is bevállalja az ősz tincseit. Olyan is előfordul, hogy valaki egyszerűen ráun az örökös hajfestésre, vagy allergiás lesz a festék valamelyik összetevőjére. És természetesen van, aki köszöni, de nem kér a kemikáliákból.

Problémákból persze ebben a csoportban is akad bőven. Hogy mindjárt a legrázósabbal kezdjem, egyik vendégem azt mesélte, hogy a munkahelyén szóvá tették, hogy ősz a haja, ami nem "illeszkedik" az üzletpolitikába. Nos, ez az a bizonyos sztereotípia, amitől sürgősen meg kelljen szabadulnia ennek a társadalomnak...

Ha ennél kicsit modernebb közegben mozgunk, akkor is lehet gondunk az őszülő hajunkkal, mert például nem mindenkinek áll jól az őszülés. Ez függ többek között az eredeti hajszínünktől, a hajunk minőségétől és mennyiségétől, a színtípusunktól, az egyéniségünktől és még sorolhatnám...

Mi a megoldás?

 

Azt hiszem, hogy a megoldás kulcsa a színtípusunk megismerése. Ha ismerjük azokat a színtulajdonságokat, amelyek bennünket jellemeznek választ kapunk nem csak arra, hogy milyen hajszínt válasszunk az ősz hajtincsek elfedésére, de arra is, hogy amennyiben inkább őszek lennénk, hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni a megjelenésünkből.

A különböző színtípusokat különbözőképpen érinti az őszülés. Csak néhány példa:

Nyár típusok és az őszülés

Az őszülés kezdetén nem tetszetős a hajszín változása, de a teljesen ősz haj jól állhat a nyár típusoknak.

  • Egy világos nyár számára például színtanilag nem jelent drámai változást az ősz haj, hiszen továbbra is hideg és világos lesz az összhatás.
  • A lágy nyár hajában megjelenő ősz szálak kezdetben még telítetlenebbé teszik a hajszínt, később, amikor a haj teljesen őszbe vált, egyértelműbb, telítettebb és persze világosabb lesz a hajszín.
  • A hideg nyár haja is "kopottabbá" válik az őszülő szálak hatására, ám a teljesen ősz haj visszaadja a hideg és kontrasztos hatást.

Tél típusok és az őszülés

A sötétebb hajú hideg típusoknál, különösen a teleknél már kicsit más a helyzet. Itt is megmarad a hideg jelleg, de a világos-sötét skálán jelentős változást eredményeznek az ősz fürtök. Ennek ellenére a tél típusoknak általában jól áll az őszülés, mert az ősz hajszálak kontrasztot képeznek a sötét hajszálakkal és ezüstös, hideg hatást eredményeznek. Az egyenletesen ősz "mákos" haj kissé telítetlenebb lesz az eredeti hajszínnél, így "lágyítja" az összhatást, amit a színtípusnak megfelelő sminkkel érdemes ellensúlyozni.

Tavasz típusok és az őszülés

A meleg típusoknál a hideg-meleg skálán történik a legjelentősebb mozgás, hiszen az ősz, ezüst haj hideg hatású. Azonban a többi színtulajdonságban is történnek kisebb-nagyobb elmozdulások.

  • A világos tavasz színtípusok haja kissé telítetlenebb és persze jelentősen hidegebb lesz, mint az eredeti hajszín. Összességében azonban a meleg típusok között kisebb változást okoz az őszülés.
  • A meleg tavasz számára drámai változást hoz az őszülés és sajnos nem kedvező irányban. A színtípusnak megfelelő öltözködéssel és sminkkel javíthatunk az összhatáson.
  • Az élénk tavasz sem fog örülni az őszülésnek, de bízhat az arcbőre és szeme ragyogásában és természetesen a színtípusa színeiben, melyeket az öltözködésben és a sminkelésben is alkalmazhat.

Ősz színtípus és az őszülés

A sötét és meleg színtípusoknál minden irányban változás történik, a melegből hideg, a sötétből világos lesz.

A lágy ősz lelítetlen színeinél kevésbé látványos a változás, de hamvasabbá, még telítetlenebbé, fakóbbá válik az összhatás.

A meleg ősz számára, hasonlóan a meleg tavaszhoz, a sminkelés és az öltözködésben használt színek még fontosabb szerephez jutnak, mint korábban.

A sötét ősznél minden színtulajdonságban jelentős változást hoz az őszülés. A színei tompábbak, lágyabbak és világosabbak lesznek.

Hogy a kép teljes legyen, szóljunk arról is néhány szót, hogy ősz és ősz haj között is van különbség. Az alap hajszíntől és az őszülés fokától függően számtalan ősz árnyalat létezik.

Ha szeretnéd tudni, hogy a színtípusodhoz milyen színárnyalatok illenek, vagyis az őszülő hajadat milyen hajszínekkel érdemes elfedni, olvasd el a "Színtípusok/hajszínek" című írást.

És most nézzünk néhány konkrét példát arra, hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az őszülő hajunkból.

Itt van mindjárt Glenn Close, aki világos tavasz típus. Világos, szalmaszínű haja, élénk, ragyogó szeme, arany tónusú bőre árulkodott erről korábban.

A kor előrehaladtával nem csupán a haja színe változott meg és lett szép, ezüst fényű ősz (bár itt-ott még fellelhető benne némi aranyló tónus), de a melanin termelődés csökkenése következtében - mint minden embernek - neki is világosabbá vált a bőre. Összhatásában a meleg és élénk jelleg hűvösebbé, lágyabbá vált, átcsúszott a világos nyár színeibe. Ami maradt, az a világos összhatás.

Egy másik meleg színtípusú híresség, Maggie Smith. Meleg, őszi színei mára lággyá váltak. Bár hajában még tetten érhetőek a vöröses szálak is, az ősz haj mégis a melegből a kissé hidegebb lágy ősz felé tolta a színtípusok sorában.

Míg a tavasz és az ősz palettáját kissé átrendezi az őszülés, a telek számára a színválasztások tekintetében nem jelent különösebb változást a haj deresedése. A tél altípusai ugyanis igen közel állnak egymáshoz, így a világos ősz haj ugyan hidegebbé teszi az összhatást, de a jól bevált színválasztásokon nem kell változtatni.

Jamie Lee Curtis fiatal korában sokszor kacérkodott a sötét ősz típus színeivel. Igazi stílusát és színeit csak akkor találta meg, amikor a haja őszbe fordult. Élénk télként minden hideg élénk szín remekül mutat rajta, ugyanakkor a sötét, hideg színek közül is bátran válogathat.

Végül egy nyár típusú hölgy következik. Diane Ceatonnak kifejezetten jót tett az őszülés. Megjelenése a hideg nyár színeivel karakteresebb lett, mint amilyen eredeti, lágy nyár színeivel volt.

oszhaj

Remélem sikerült megmutatni, hogy az ősz haj nem egyenlő az öregséggel és talán az is világossá vált, hogy ősz hajjal is lehetünk egyediek. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ha eljött az idő, mindenkinek az ezüst fürtöket kell választania. Egyéniségünk és hajunk állapota, minősége döntse el, hogy a természetre bízzuk-e a hajszínezést!

És ami talán a legfontosabb: harmonizáljuk a megjelenésünket, azaz teremtsünk összhangot a hajszínünk, az öltözködésünk és a sminkünk színei között. 

A képek forrása: pinterest

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."