K&S Stúdió

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Az ősz haj és a színtípusok. Bevállaljam?

2016.04.22.

Az őszülés, bár természetes folyamat, legtöbbünk elutasítja, vagy legalábbis nem örül neki, mivel az idő múlására, az öregedésre utaló, igen szembetűnő jelnek tekinti. Arról nem is beszélve, hogy színtípustól függően, kinek kevésbé, kinek jobban átrendezi a színpalettáját, és így a jól bevált színkombinációk már nem olyan mutatósak, változtatásért kiáltanak.

A különböző színtípusokat különbözőképpen érinti az őszülés. Egy világos nyár számára például színtanilag nem jelent drámai változást az ősz haj, hiszen továbbra is hideg és világos lesz az összhatás.

A sötétebb hajú hideg típusoknál, különösen a teleknél már kicsit más a helyzet. Itt is megmarad a hideg jelleg, de a világos-sötét skálán jelentős változást eredményeznek az ősz fürtök.

A meleg típusoknál a hideg-meleg skálán történik jelentős mozgás, hiszen az ősz, ezüst haj hideg hatású.

A világos szőkéknél a világos-sötét skálán nem jelent nagy változást a haj pigmenttartalmának csökkenése, ám az aranyos csillogást ezüstös fény váltja fel és ez igen látványos változás.

A sötét és meleg színtípusoknál minden irányban változás történik, a melegből hideg, a sötétből világos lesz.

A szép ősz tincsek, ha elvonatkoztatunk annak az öregedésre utaló jelentésétől, nagyon mutatósak, ezért számos esetben sokkal jobb megoldás, ha bevállaljuk, mint, ha megkíséreljük a fiatalkori hajszínünket rekonstruálni.

Az ember lánya azonban nem őszül meg egyik napról a másikra (bár állítólag nagy stressz hatására ez is lehetséges). Szóval az őszülés egy folyamat, mely valljuk be, ritkán kelt azonnal szép egyenletes benyomást. Az, jó esetben, a folyamat végeredménye.

Az itt-ott ősz hajszálakkal tarkított, vagy sárgás, barnás, fakó haj nem esztétikus látvány. Nem csoda tehát, ha az őszülésnek induló hölgyek szaladnak a fodrászhoz. Kivétel ez alól a hamvas szőke eredeti hajszínnel megáldottak tábora, akiknél szinte észre sem venni a kezdeti deresedést.

Amíg a haj nem ölt ősz jelleget, csak itt-ott őszülget, érdemes elfedni az elütő hajszálakat. Sokan melírozással igyekeznek a kezdeti nehézségeken átlendülni, ám ez a meleg típusok számára csak akkor ajánlható, ha a világos melírcsíkok is meleg tónusúak. A hamvas melír elnyomja a meleg típusok aranysárga, vagy vöröses ragyogását és fáradt, fakó hatást eredményez, vagyis semmivel nem lesz jobb a végeredmény, mint az ősz hajszálakkal tarkított eredeti haj.

A hideg típusba tartozók hamvas barna, hamvas szőke haja viszonylag hamar egységes összhatást kelt, közülük többen, már fiatalabb életkorban felvállalják az ősz hajat és lemondanak a hajfestésről.

A meleg típusba tartozók arany, vagy vörös fürtjei között nem érvényesülnek az ősz hajszálak, az összhatás matt, fakó, élettelen. Számukra marad a hajfesték mindaddig, míg a haj teljesen meg nem őszül.

Hogy a kép teljes legyen, szóljunk arról is néhány szót, hogy ősz és ősz haj között is van különbség. Az alap hajszíntől és az őszülés fokától függően számtalan ősz árnyalat létezik.

És most nézzünk néhány hölgyet a művészvilágból, akik büszkén viselik ősz fürtjeiket.

Itt van mindjárt Glenn Close, aki fiatalabb korában tavasz típus volt. Világos, szalmaszínű haja, élénk, ragyogó szeme, arany tónusú bőre árulkodott erről.

A kor előrehaladtával nem csupán a haja színe változott meg és lett szép, ezüst fényű ősz (bár itt-ott még fellelhető benne némi aranyló tónus), de a melanin termelődés csökkenése következtében - mint minden embernek - neki is világosabbá vált a bőre. Összhatásában a meleg és élénk jelleg hűvösebbé, lágyabbá vált, átcsúszott a világos nyár színeibe. Ami maradt, az a világos összhatás.

Egy másik meleg színtípusú híresség, Maggie Smith. Meleg, őszi színei mára lággyá váltak. Bár hajában még tetten érhetőek a vöröses szálak is, az ősz haj mégis a melegből a kissé hidegebb lágy ősz felé tolta a színtípusok sorában.

Míg a tavasz és az ősz palettáját kissé átrendezi az őszülés, a telek számára a színválasztások tekintetében nem jelent különösebb változást a haj deresedése. A tél altípusai ugyanis igen közel állnak egymáshoz, így a világos ősz haj ugyan hidegebbé teszi az összhatást, de a jól bevált színválasztásokon nem kell változtatni.

Jamie Lee Curtis fiatal korában sokszor kacérkodott a sötét ősz típus színeivel. Igazi stílusát és színeit csak akkor találta meg, amikor a haja őszbe fordult. Élénk télként minden hideg élénk szín remekül mutat rajta, ugyanakkor a sötét, hideg színek közül is bátran válogathat.

Végül egy nyát típusú hölgy következik. Diane Ceatonnak kifejezetten jót tett az őszülés. Megjelenése a hideg nyár színeivel karakteresebb lett, mint amilyen eredeti, lágy nyár színeivel volt.

További hírességek ősz hajjal: Tyne Daly, Helen Mirren, Melissa McBride, Julie Walters, Judi Dench, Mary Beth Peil, Selly Field, Sharon Gless.

Remélem sikerült megmutatni, hogy az ősz haj nem egyenlő az öregséggel és talán az is világossá vált, hogy ősz hajjal is lehetünk egyediek. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ha eljött az idő, mindenkinek az ezüst fürtöket kell választania. Egyéniségünk és hajunk állapota, minősége döntse el, hogy a természetre bízzuk-e a hajszínezést! És ha bevállaljuk ősz hajunkat, ne felejtsü el a színpalettánkat a megváltozott színeinkhez igazítani.

A képek forrása: pinterest

***

vissza