Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Színtanácsadás haladóknak: mályva, vagy lazac?

2018.11.09.

Ebben a sorozatban igyekszem a színtanácsadások alkalmával és a hozzám írt levelekben, vagy Facebook posztokban feltett kérdésekre válaszolni, hiszen valószínűleg másokban is felmerülnek ugyanazok a gondolatok a színtípusokkal, színekkel kapcsolatban. Ezek a részletkérdések nagyon fontosak lehetnek a színtípusotoknak megfelelő árnyalatok beazonosításakor.

Színtancsadás haladóknak

A tört és kevert színek beazonosítása igazi kihívás. Már a színek leírása, vagy meghatározása is akadályokba ütközhet, hiszen nehezen tudjuk nevén nevezni a színárnyalatokat. Ezeket a színeket a hideg-meleg skálán is nehezebben tudjuk elhelyezni, így nem csoda, hogy felmerül a kérdés, hogy például hol a határ a mályva lilásrózsaszínje és a lazac melegebb rózsaszíne között. Ez a dilemma természetesen leginkább a lágy típusok esetében merül fel. Esetleg a világos típusok is találkozhatnak ezzel a kérdéssel...

A mályva szín tulajdonságai

A mályva is egy ilyen nehezebben körülírható szín. Leginkább tompa lilásrózsaszínként tudjuk meghatározni, de mivel egy telítetlen színről beszélünk, összességében kissé szürkésnek látjuk. Ez a szürke hatás leginkább élénkebb színek mellett érzékelhető. A szürkés hatás egyébként minden hideg és telítetlen színre jellemző.

Foglaljuk tehát össze, hogy mi jellemzi a mályva színt:

  • a bíbor, vagy lilásrózsaszín színtartományban találjuk
  • telítetlen
  • hideg
  • közepes világosságú

A mályva szín helye a színtípusok rendszerében

Színtulajdonságaiból adódóan a mályva a hideg, világos és telítetlen színek közé tartozik és mint ilyen, a nyár színtípus palettáján helyezkedik el. Azon belül is a lágy nyár számára lesz megfelelő.

A lazac szín tulajdonságai

A lazac szín helye a színtípusok rendszerében

A lazac is kevert szín, egyfajta narancsrózsaszín. Lágyabb és hidegebb a korallnál és melegebb a jeges rózsaszínnél, így a hideg-meleg skálán nehéz elhelyezni, narancsos hatása miatt mégis inkább a meleg színek közé soroljuk.

A lazac a meleg színtípusok számára ajánlható. Mivel világos és kevésbé telített, leginkább a világos tavasz, a lágy ősz és kiegészítő színként a meleg ősz tudja kihasználni.

A lazac szín jellemzői:

  • a narancs színtartományban helyezkedik el
  • telítetlen
  • meleg
  • világos

Lehet, hogy most azt gondoljátok, hogy ezt a két színt biztosan nem lehet összetéveszteni, de még mielőtt ebben a tudatban elhagynátok ezt az oldalt, felhívom a figyelmeteket, hogy ezeknek a színeknek (mint ahogy minden más színnek is) számtalan árnyalata van. Az egyik kicsit élénkebb, a másik kicsit világosabb, a harmadik kicsit melegebb és így tovább.

Ahogyan azt a színkörön is láthatjátok, a mályva és a lazac nincs közel egymáshoz, de leginkább csak a hideg-meleg skálán nagyobb ez a távolság. A sötét-világos és a telített-telítetlen skálán közel állnak.

A mályva és a lazac közötti átmenetben találunk olyan árnyalatot, melyekről már nehezen tudjuk megmondani, hogy valyon a hideg mályva, vagy a meleg lazac színcsoportba soroljuk-e.  A jó hír, hogy ezek az árnyalatok a lágy nyár és a lágy ősz, esetleg a világos tavasz számára is megfelelőek lehetnek. Ugyanakkor a meleg ősz számára már biztosan túl hidegek ezek az árnyalatok. Ennek oka abban áll, hogy a lágy ősz és a világos tavasz is a nyár felé közelítő altípus. Erről a színtípusokról szóló bejegyzésekben olvashattok.

Az eddigiekből következően, minél sárgásabb, narancsosabb az adott árnyalat, annál valószínűbb, hogy a meleg színtípusok számára megfelelő és minél lilásabb, szürkésebb, annál valószínűbb, hogy a hideg színtípusok valamelyikének palettáján lesz a helye. Ha egy "köztes" árnyalattal találkozunk bánjunk velük óvatosabban. Győződjünk meg róla, hogy illeszthető a palettánkhoz, azaz párosítható-e a színtípusunkhoz tartozó színekkel.

Remélem sikerült a mályva, kontra meleg rózsaszín kérdést tisztázni. Várom a további kérdéseiteket! :)

A képek forrása: google.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8