Regisztrálj, hogy minden új blogbejegyzéshez és más fontos információkhoz hozzájuss:

A stílustanácsadó alapruhatára, avagy a puding próbája …

A stílustanácsadó alapruhatára, avagy a puding próbája …

Sokat beszélek az alapruhatárról, szolgáltatásom is épül erre a témára, e-bookot írtam róla, workshopokon tanítom az alapruhatár kialakítását, de még soha nem mutattam meg, hogy az én szekrényemben milyen alapruhatár lapul. A tavaszi gardróbrendezés most kiváló alkalmat adott arra, hogy a ruháimat felpróbáljam és, ha már úgyis ezzel töltöttem az időt, hát be is fotóztam az alapruhatáramat. De mondhatnám azt is, hogy az egyik alapruhatáramat, mert több ilyen ruhacsoportot is össze tudok állítani a ruháimból. Az én ruhatáram tulajdonképpen több, egymáshoz kapcsolódó alapruhatárból áll.

Ha te még csak most ismerkedsz az alapruhatár kialakításának módszerével, tökéletesen elégedett lehetsz, ha egy, megfelelő ruhacsoportot össze tudsz állítani, hiszen ez már azt jelenti, hogy stabil alapot képeztél és kijelölted az irányt a ruhatárad számára. Meg fogod látni, hogy egy kapszula is elegendő ahhoz, hogy megszűnjön a tanácstalanság az öltözködést és a vásárlást illetően!

Mi az az alapruhatár?

Az alapruhatár, ahogy az elnevezése is mutatja nem a teljes ruhatárad, inkább egy biztos alap, amelyre építkezhetsz és, amely irányt szab a stílusodnak. Egy olyan átlátható, rendszerezett, jól variálható, az egyéniségedet tükröző ruhacsoport, amely az alapját képezi az egész ruhatáradnak. Az alapruhatár, vagy más néven kapszula gardrób akkor jó, ha egyedi, vagyis a te adottságaid, életstílusod, életmódod, a te ízlésed és stílusod az alapja, és a darabszáma is a te igényeidhez igazodik.

Mire jó az alapruhatár?

1. Időt takarítasz meg reggelente az öltözködés során

Egy ilyen kapszulában minden, mindennel passzol. Nincs benne felesleges darab, ugyanakkor nem hiányzik belőle semmi nélkülözhetetlen. Ez a rendezettség és variálhatóság lehetővé teszi, hogy reggelente soha ne állj tanácstalanul a szekrényed előtt. Vásárláskor is időt takaríthatsz meg, hiszen tudni fogod, hogy mit, miért és mihez keresel.

2. Pénzt takarítasz meg vásárláskor

 Ha követed a kapszula gardrób koncepcióját, idővel sokkal egyszerűbbé válik a vásárlás és rengeteg pénzt megtakarítasz majd, mert minimálisra csökken az impulzus vásárlásaid száma. Ha a minőséget a mennyiség elé helyezed, szintén pénzt takarítasz meg, hiszen a legdrágább ruha az, amit soha nem viselsz, vagy rövid használat után a szemétbe dobsz.

3. Környezettudatosabb életet élsz

A tudatos ruhavásárlással ritkábban vásárolsz, és kevesebb szemetet termelsz. A minőségi áru vásárlásával nem támogatod azokat a silány termékeket előállító gyártókat, akik kihasználják a munkaerőt és szennyezik a környezetet.

4. Növekszik az önismereted

Az alapruhatár tudatos összeállítása átgondoltságot, tervezést és önismeretet igényel, így csökken a balul sikerült vásárlások, a használhatatlan, vagy semmihez sem illő ruhadarabok száma.

5. Fejlődik a kreativitásod és örömöd leled az öltözködésben

A tudatos ruhatár tervezés nyomán folyamatosan edzésben tartod a kreativitásod, hiszen kevesebb ruhadarabból több öltözetet fogsz létrehozni.

Az alapruhatár jellemzői:

  • Színek

A kapszulának néhány, rád jellemző színre kell épülnie. Ezek között jó, ha van 1-2 semleges szín, amely minden más színnel jól működik és 1-2 élénkebb szín, amely egymással is harmonizál. Legjobb, ha a színtípusodnak megfelelő színeket választasz (amennyiben ismered azokat), ezek ugyanis garantáltan illenek egymáshoz.

  • Szabásvonalak

A szabásvonalak terén mindenképpen az egyszerű, letisztult megoldásokat érdemes keresned, hozzátéve, hogy a testalkatod sajátosságait is figyelembe kell venned a ruhadarabok kiválasztásánál. (Itt olyasmire gondolok, hogy pl. milyen legyen a nadrág dereka: magasított? normál? alacsonyabb? csípő fazon? Milyen legyen a szoknya fazonja: ceruza? egyenes?  A vonalú? stb.).

  • Stílus

Olyan klasszikus darabokat ajánlott keresned, amelyek időtállóak. Ez a ruhacsoport az egész ruhatárad alapja lesz, amelynek önmagában is meg kell állnia a helyét, de építkezhetsz is rá, ha úgy tartja kedved.

Az én alapruhatáram

Az én tavaszi-nyári alapruhatáram jól tükrözi a stílusomat, az életformámat. Szeretem az egyszerű, lezser, kényelmes, időtlen ruhadarabokat, amelyekben keverednek a sportos és a klasszikus elemek, így többféle alkalomra is megfelelőek. Inkább nadrágokat és ruhákat hordok, szoknyát ritkán. Természetesen a szabásvonalakat a testalkatomat figyelembe véve (160 cm, körte alkat) választottam ki.

A színek tekintetében igyekeztem a színtípusom (hideg nyár) keretein belül maradni, odafigyelve arra, hogy semleges és élénkebb színek is legyenek a kiválasztottak között. Így esett a választásom a törtfehérre, a pinkre, a búzavirágkékre és a farmerkékre.

15 ruhadarab került a kapszulába: 4 nadrág, 2 blézer, 1 farmerdzseki, 2 kardigán, 2 ruha, 2 mintás blúz, 1 farmer ing, 1 rövid ujjú, kötött felső.

alapruhatár

Ebből a 15 ruhadarabból nem kevesebb, mint 88 teljes értékű szettet lehet összeállítani.

kapszula_gardrob

Nézzünk néhány példát a szettekből!

Sportos

A sportos ruhadarabok közül nem maradhat el a farmernadrág. Néhány éve rákaptam a farmerdzsekire és a farmeringre is, bár korábban ezeket nem kedveltem különösebben. Mostanában azonban jól érzem magam csupa farmerben is. Szívesen kombinálom a farmert kevésbé sportos ruhadarabokkal is, így a farmerdzsekit mindkét, a kapszulában elhelyezett ruhámmal, a szövetnadrágokkal és bármelyik felsővel, ami az alapruhatárba bekerült. A farmernadrágot is boldogan kombinálom akár elegáns blézerrel, vagy blúzokkal. Ezeket a szetteket a szabadidőmben, de munkanapokon is szívesen felveszem.

sportos_szettek

Sportosan elegáns

A sportosan elegáns kategóriában található szetteket gyakorlatilag bármilyen alkalommal szívesen viselem, amikor nincs kedvem a farmerhez, vagy az alkalom mást kíván. Ez az alapruhatár rengeteg lehetőséget tartogat, így soha nem jövök zavarba a szekrényem előtt állva.

Három különböző szabású nadrágot választottam: a kék chino, a törtfehér egyenes szárú, a pink pedig trapéz szabású. A blézerek közül a kék sportosabb, míg a törtfehér elegáns, kissé gyöngyház fényű anyagból készült. A felsők közül a pink-fehér mintás egyenes szabású, húzott ujjal, a törtfehér egy laza szövésű kötött rövid ujjú, a kék mintás pedig egy elasztikus dzsörzé ingblúz. A két ruha egyforma, A vonalú, pliszírozott és kerek nyakkivágású.

sportosan_elegans

Elegáns

Őszintén szólva, én az elegáns szettjeimben is szeretem az időtlen stílusra jellemző lezserséget. Amikor középvezetőként dolgoztam egy „komoly” cégnél, akkor sem viseltem a klasszikus business öltözeteket, mert nem éreztem a magaménak. Azt gondolom, hogy ebből a kapszulából, néhány kiegészítővel, megfelelő számú elegáns szettet össze tudok állítani üzleti megbeszélésekre, színházba, vagy vacsorára.

elegans

Remélem ez a bejegyzés segített neked megérteni, hogy miért érdemes tudatosan megtervezni a ruhatáradat és, hogy miért célszerű egy alapruhatár felépítésével kezdeni. Ha szeretnél profi segítséggel nekilátni a kapszula gardróbod felépítésének, szívesen segítek.

***

 

Vissza
Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Helló, Keszler Ágnes vagyok, a te stílustanácsadód

Ha a blogom egyik bejegyzése ragadta meg a figyelmedet és most jársz először a honlapomon, engedd meg, hogy bemutatkozzam!
2010 óta foglalkozom stílustanácsadással, emellett sminkes is vagyok. Több ezer elégedett ügyfél és számtalan szakértői megbízás áll a hátam mögött.
A stílustanácsadáson túl 25 éves kommunikációs tapasztalatom van, így nem csupán stylistként közelítem meg a hozzám fordulók adottságait, hanem kommunikációs szakemberként is. Számos ügyfelem nem csak a megjelenésében kér tanácsot, hanem a cége, vállalkozása arculatának kialakításában, vagy megújításában is.
info@kommunikacio-stilus.hu +36 20 475 4977
ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

ISMERKEDJ MEG AZ ÉN MÓDSZEREMMEL!

Ha stílustanácsadót keresel, érdemes körültekintően választanod, hogy az igényeidnek megfelelő szolgáltatást kapj. Hogy mi az én módszerem és miért érdemes engem választanod, megtudhatod ebből a tájékoztató füzetből.

Fekete Márta

"Szeretném megköszönni a szakértő segítséget és maximális odafigyelést! Igazán értékelt embernek éreztem magam a nálad töltött órákban és ez az érzés aztán egész nap elkísért. Nagyon büszkén viseltem a sminket, sokan meg is dicsértek, hogy milyen szép. Este sajnáltam is lemosni."

Gáspár Andrea

"Hálásan köszönöm a velem töltött sok idődet, igazán élveztem minden percét! Az összerakott anyag óriási segítségemre lesz. A rengeteg információtól, amit kaptam, csak úgy zsong a fejem. :)"

Hlaváta Gyöngyi

"Nagyon köszönöm, még életemben nem volt ilyen jó sminkem, remélem én is el tudom majd készíteni! Nagyon jól éreztem magam Nálad."