Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

A fekete harisnya

2016.11.22.

Az őszi-téli-koratavaszi időszakban mindig felmerül a fekete harisnya kérdése. Viseljük? Ne viseljük? Mikor viseljük? Mivel viseljük? Számtalan kérdés előkerül, szóval érdemes kicsit elidőzni a témánál.

Egy régebbi bejegyzésemben - Minnie Mouse a divatdiktátor - már pedzegettem ezt a kérdést. Akkor a fekete harisnya + színes cipő kombo divatjával foglalkoztam, most azonban kicsit részletesebben elemzem a fekete harisnya viselésének módozatait.

Érvek és ellenérvek

A fekete harisnya kedvelői a következő érveket szokták felvonultatni a fekete harisnya mellett:

1. Nem átlátszó, elfedi a láb kisebb–nagyobb
bőrhibáit
 igaz
2. Jó tartást ad, összefogja a combot,
a lábszárat, a hasat
 igaz
3. Kényelmes, nem olyan kényes, mint
a vékonyabb harisnyák, nem szalad fel
olyan könnyen
 igaz
4. Optikailag vékonyít hamis 
5. Meleg (viszonylag) igaz
6. Bármivel viselhető hamis

A valódi érvekkel nem érdemes vitatkozni, a tévhiteket azonban itt az ideje eloszlatni!

A sötét színek, különösen a fekete valóban kisebbnek, vékonyabbnak mutatják a testet, ám a vastagabb szálú harisnyanadrág éppenhogy vaskosabbá teszi a lábat. Célszerű megelégedni a 30-40 denes vastagsággal, ha a lábunk nem igazán karcsú.

Nem tudom, hogy miért, de néhány éve divattá vált a fekete harisnyanadrágokat lenge nyári szoknyákkalal, ruhákkalal, vagy mindenféle színű cipővel, nopláne szandállal párosítani. Nem állítom, hogy ezek a variációk soha nem mutatnak jól, de bizony az esetek többségében igen bizarr lesz a végeredmény.

Mikor viseljük?

Valahol azt olvastam, hogy a fekete harisnyát csak az "R" betűs hónapokban "szabad" viselni. A fekete harisnya valóban nem nyári viselet, de, ha jól számolom, 8 "R" betűs hónap van egy évben, így aztán még rá is únhatunk a végén. :)

Milyen stílushoz illik?

A fekete harisnya viselésével kapcsolatban ellenérvként leggyakrabban az merül fel, hogy nem elegáns viselet.

Valóban nem protokolláris eseményekre találták ki, én leginkább a sportos - sportosan elegáns stílus kiegészítőjének tartom. Mindemellett láttam már olyan elegáns szettet, melyet nem rontott el a fekete harisnya...

Sportos stílus fekete harisnyával (engem a nyitott orrú cipő kicsit zavar)

A sportosan elegáns stílus elmaradhatatlan őszi-téli kiegészítője a fekete harisnya

Elegáns szetthez sem bűn fekete harisnyát viselni, ha stílusos az összeállítás. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a cipő fekete legyen.

Ezt a szettet is a sportosan elegáns kategóriába sorolnám, romantikus stílusjegyekkel.

Mivel viseljük?

Azt már tisztáztuk, hogy a fekete harisnya őszi-téli viselet, így semmiképpen ne válasszunk hozzá nyáriruhát és szandált. Inkább a vastagabb kelmék (pl, gyapjúszövet, bársony, kordbársony, düftin, bőr stb.) közül keressünk párt a fekete harisnyánkhoz.

Ugye milyen disszonáns? Azonnal "kikívánkozik" a szettből a fekete harisnya, ha nem megfelelő anyagfajtával társul.

Igen, ez a Minnie Mouse hatás! :)

No comment!

A színek szerepe

A fekete markáns szín (nem is szín igazából), így aztán vigyázni kell azzal, hogy milyen környezetbe helyezzük. Én mindenképpen visszajátszanám a feketét valahol a szettben, így a cipő, a táska, a ruha, a kabát, a felső, vagy az egyéb kiegészítők, pl. sál, kesztyű, sapka stb. részben, vagy egészében legyen fekete (vagy tartalmazzon fekete mintát). A fekete jól mutat a fehérrel, az élénkebb színekkel, de szürkével is remek összhatás érhető el. Az erőtlen, pasztell szettekből azonban nagyon "kilóg".

Színtípusonként is változó lehet, hogy milyen színhangzatokat érdemes létrehozni.

A nyarak színpalettájának nem része a fekete. Ha mégis bekerül a fekete harisnya a gardróbba, szürkékkel, lilákkal érdemes kombinálni. A feketét itt is játszuk vissza a szettben, de ne az arc közelében.

A telek tobzódhatnak a feketében, lehet csupa fekete, vagy kontrasztos, akár fekete-fehér variáció is.

Az ősz színtípus kiválthatja, vagy akár kombinálhatja a feketét barnával, de itt is kerülni kell, hogy az arc közelében köszönjön vissza a fekete.

A tavasz típusokat, kivéve az élénk altípusát, inkább lebeszélném a fekete harisnyáról.

Amikor a szettbe símul a fekete harisnya és amikor nem...

Legjobb, ha a fekete harisnya színhatásban és anyagminőségben is beépül a szettbe és nem merül fel bennünk, hogy jobb lett volna az összkép más színű, más anyagú harisnyával.

A képek forrása: pinterest.com

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8