Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Klasszikus kapszula gardrób

 

Időnként a stílustanácsadó is feszegeti a hivatása határait és belevág olyasmibe, amit a mission impossible kategóriába lehet sorolni. Az én lehetetlen küldetésem abból ered, hogy rendszeresen nekem szegezitek a kérdést a stílustanácsadás folyamán, hogy létezik-e olyan kapszula gardrób, vagy másképpen alapruhatár, amely mindenki számára egyformán ajánlható.

A válasz persze az, hogy nem létezik, hiszem más-más stílussal, életvitellel, más-más adottságokkal rendelkezünk, így nyilvánvaló, hogy nem egyforma alapokra kell építenünk a ruhatárunkat. Mivel azonban szeretem a kihívásokat, és mert nem hagyott nyugodni a gondolat, megkíséreltem összeállítani egy klasszikus és univerzális alapruhatárat, amelyről azt gondolom, nem baj, ha minden nő ruhatárában helyet kap.

A klasszikus kapszula gardrób jellemzői:

  • Mint minden kapszula gardróbnak, úgy az univerzális gardróbnak is egy (vagy több) bázisszínre kell épülnie. Egy mindenkinek ajánlható alapruhatár számára kézenfekvő megoldás a tengerészkék. Ez a semleges és sötét árnyalat minden színtípus palettájába beilleszthető és ha nem is tökéletes, de megfelelő minden színtípus számára.
  • A szabásvonalak terén mindenképpen a klasszikus, egyszerű, letisztult megoldásokat kell keresnünk. Nem vehetjük figyelembe az aktuális trendeket, így olyan szabásvonalakat kell keresnünk, amelyek soha nem mennek ki a divatból.
  • Ez a kapszula természetesen csak egy alap, így az elemek számát minimalizáljuk. Íme a végeredmény:

Klasszikus kapszula gardrób

* semleges színű ballonkabát
* klasszikus szabású, tengerészkék blézer
* csíkos pamut póló
* kis fekete helyett tengerészkék koktélruha
* farmernadrág
* kardigán
* klasszikus szabású tengerészkék szoknya
* ingblúz
* tengerészkék szövetnadrág
* cipő

Klasszikus kapszula gardrób No.1=Trencskó

A ballon kabát praktikus, négy évszakos ruhadarab. Az átmeneti, nagy hőingásokkal tarkított őszi és tavaszi időjárásban, a hűvösebb  nyári hónapokban, jó, ha elő tudjuk kapni a gardróbból. Nem engedi át a szelet és többé-kevésbé vízálló, így az enyhébb téli hónapokban is viselhetjük, egy vastagabb kardigánnal, vagy pulóverrel kiegészítve, vagy a tetején egy stólával. Fontos, hogy semleges színe legyen, hiszen így biztosíthatjuk, hogy szinte bármely összeállításba beilleszhető legyen.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a trencskó.

Klasszikus kapszula gardrób No.2 = Tengerészkék blézer

A tengerészkék, mint univerzális, vagyis minden színtípus számára alkalmas szín természetesen nem maradhat ki egy klasszikus alapruhatárból. A kék blézerről korábban már írtam egy hosszabb bejegyzést, melyben körbejártam ezt a „must have” ruhadarabot.  

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a tengerészkék blézer.

Klasszikus kapszula gardrób No.3 = Csíkos póló

A csíkos felsőrészek egyszerre játékosak és elegánsak, klasszikusak és modernek, szóval igazi időtlen ruhadarabok. Hogy milyen legyen a top szabása és színe? Nos, ez már az egyéni adottságok függvénye, mint ahogyan az is, hogy a csíkok milyen irányban haladjanak, vagy milyen vastagságúak legyenek...

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a csíkos póló.

Klasszikus kapszula gardrób No.4 = Tengerészkék koktélruha

A kis fekete ruha sokszínűségéről korábban már írtam. Azt gondolom, hogy a tengerészkék ruha, mint alapdarab jobban megállja a helyét egy klasszikus és univerzális alapruhatárban, mint a fekete. Egy jólszabott koktélruha természetesen a hétköznapokon is hordható, nem kell, hogy a megfelelő alkalomra várva lapuljon a szekrényünk mélyén. A koktélruha titka a visszafogottságában és kiegyensúlyozottságában rejlik.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a tengerészkék koktélruha.

Klasszikus kapszula gardrób No.5 = Farmernadrág

Kimaradhat-e egy univerzális alapruhatárból a farmernadrág? Természetesen nem. Hétköznapi és sportos viseletként verhetetlen. Azonban azt gondolom, hogy egy klasszikus alapruhatárban nincs helye az extrém megoldásoknak, így a szakadt farmer, vagy a csak cipőkanállal felhúzható super skinny is kiesik a rostán. Helyette egy, a test vonalát követő, vagy egyenes szárú fazont javaslok.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a farmernadrág.

Klasszikus kapszula gardrób No.6 = Kardigán

A hűvösebb napokra mindenképpen szükségünk van egy melegebb holmira, legyen szó bármelyik évszakról. Meggyőződésem, hogy a kardigán sokkal praktikusabb és csinosabb megoldás, mint a pulóver, így az általam összeállított klasszikus alapruhatárból ez sem hiányozhat.

A klasszikus kapszula gardrób egyik eleme a kardigán.

Klasszikus kapszula gardrób No.7 = Tengerészkék szoknya

Egy klasszikus ceruzaszoknya sem maradhat ki ebből az alapruhatárból. A klasszikus vonalvezetés, a letisztult forma alapja lehet bármilyen stílusnak. Hogy minden színtípusnak megfelelő legyen és a variálhatóság kívánalmának is megfeleljen, ismét a tengerészkék a megfelelő választás. A blézerrel párosítva akár kosztümként is funkcionálhat.

Klasszikus kapszula gardrób No.8 = Ingblúz

Egy világos ingblúz remekül használható az alapruhatár részeként. Szándékosan nem írtam, hogy fehér, hiszen ez alatt álltalában a hófehéret értjük, Korábban már írtam arról, hogy fehér és fehér között óriási különbségeket találhatunk és ezeket a különbségeket érdemes is használni, a különböző színtípusoknak ugyanis más-más a legideálisabb fehér árnyalatuk. Jó tisztában lenni azzal, hogy kinek áll jól a hófehér és kinek ajánlottak helyette a törtfehér különböző arnyalatai.

Klasszikus kapszula gardrób No.9 = Tengerészkék szövetnadrág

Egy klasszikus szövetnadrág sem lehet más színű, mint tengerészkék az univerzális kapszula gardróbban. Egy megfelelő szabású szövetnadrág elengedhetetlen kelléke egy klasszikus alapruhatárnak.

Klasszikus kapszula gardrób No.10 = Cipő

Milyen elvárásaink vannak egy cipővel kapcsolatban? Elsősorban legyen kényelmes. Ha kevés cipőnk van, egy kényelmetlen lábbelivel megkeseríthetjük a mindedennapjainkat. Személyes tapasztalatom, hogy legyen bármennyi cipőm is, a leggyakrabban használt darab mindig egyszerű, klasszikus és semleges színű...

***

vissza
google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8