Keszler Ágnes - stílustanácsadó

A negyvenen túli hölgyek stílusszakértője

Öltözködési stílusok

Előbb-utóbb mindenki megkísérli kialakítani az egyéniségéhez és/vagy mindennapi tevékenységéhez leginkább illeszkedő öltözködési stílust, vagy stílusokat. Több stílust is alkalmazhatunk az alkalomnak megfelelően, de öltözködésünk fő vonulatában maradjunk meg egy stílus mellett. A különböző stílusok folyamatos váltogatása (főleg a nők esetében fordul elő gyakran) a kialakulatlan személyiségre utaló jelzés, amit jobb, ha elkerülünk. Az egyszer dámának, máskor pajkos tinédzsernek öltöző hölgyek ne csodálkozzanak, ha senki sem veszi komolyan őket.

 Először is gondoljuk át, hogy hogyan telnek a napjaink:

  1. Mozgalmas (sok jövés-menéssel, testmozgással jár a napi tevékenységed), vagy csendesebb: (irodában, kocsiban ülsz a nap nagyobb részében), stb.
  2. Mi a legfontosabb számunkra az öltözködésben: kényelem, jó megjelenés, feltűnő megjelenés stb.
  3. Ha sok emberrel érintkezünk, milyen benyomást szeretnénk kelteni: megbízhatóság, összeszedettség, gazdagság, vidámság, szigorúság stb.
  4. Egyéniségünknek mely, számunkra fontos jellemzőjére szeretnénk felhívni a külvilág figyelmét.
Ha szeretnél profi segítséget a külsőd alakításához, hogy a megjelenésed harmonikus és önazonos legyen, válassz a szolgáltatásaim közül az igényeid szerint!

Klasszikus stílus

E stílus követői számára a minőség, az egyszerűség és az elegancia előbbre való, mint az aktuális divat. Megjelenésük nem hivalkodó, a természetes és egyszerű fazonok uralják a ruhatárukat. A kiegészítők sem feltűnőek, inkább visszafogottak, de elegánsak.

Kinek ajánlott?

Ez a stílus az irodai munkát végzők viselete. A legtöbb hivatalban, ügyfelekkel érintkező szakmákban, legyen az pénzügyi szakember, ügyvéd, vagy akár politikus, a klasszikus stílus az elfogadott megjelenés. Összeszedettséget, eleganciát, kiegyensúlyozottságot sugároz és bizalmat kelt.

Kinek nem ajánlott?

A művészek világában mozgók számára talán kicsit unalmasnak, zárkózottnak és merevnek tűnhet a klasszikus stílus, a kényelmes öltözetet igénylő tevékenységekhez pedig nem praktikus.

 

Időtlen stílus

A klasszikus és a sportosan elegáns stílus között áll az időtlen stílus. Azok a nők, akiknél a kényelem és az elegancia ugyanúgy fontos, ezt a stílust választják. Ruhatáruk minden darabja variálható, kényelmes, kevés, de összeillő színekből áll. A ruhák a legtöbb  programra alkalmasak és bármely életkorban viselhetők.

Kinek ajánlott?

A klasszikus stílushoz hasonlóan decens, ízléses és visszafogott, de kissé lágyabb, lezserebb stílus. Semlegessége miatt nyugalmat, bölcsességet, ugyanakkor lazaságot és nyitottságot sugároz. Kíválóan alkalmas pszichológusok, tanárok, orvosok számára.

Kinek nem ajánlott?

A megfelelően összeállított időtlen stílusú ruhatárhoz nincs ellenjavallat. Bárki és bármikor viselheti.

Romantikus stílus

Az érzékenységet, a finomságot, kedvelő, a részletekre is odafigyelő típusú emberek stílusa. A romantikus stílust választó emberek szeretik a kiegészítőket, sálakat, kendőket, ékszereket, a lágy anyagokat.

Kinek ajánlott?

A kreatív munkát végzőknek, a kisgyerekekkel foglalkozóknak, a művészetek világában dolgozóknak nagyon jól áll ez a stílus.

Kiknek nem ajánlott?

A hivatali környezetben dolgozók, az orvosok, az ügyvédek fellegekben járónak, szétszórtnak tűnhetnek az első benyomás alapján egy romantikus összeállításban.

Drámai stílus

A drámai stílus a merész, az egyénit és a feltűnőt kedvelő, esetenként hivalkodó nők stílusa. Az élénk színek, a nagy minták, a drága és feltűnő ékszerek odavonzzák a tekintetet, ami a drámai stílusú nők célja is az öltözködéssel.

Kinek ajánlott?

A romantikus stílushoz hasonlóan a kreatív, vagy művészi tevékenységet végzők számára ez a stílus jó választás. A sikerességet, gazdagságot, önbizalmat sugárzó stílus üzletasszonyok számára is megfelelő lehet.

Kinek nem ajánlott?

Akik a hivalkodás látszatát szeretnék elkerülni, ne válasszák a drámai stílust. Különösen előnytelen, ha emberek problémáival foglalkozók, orvosok, pszichológusok, tanácsadók viselnek hivalkodó öltözetet. Nem az empátia és a segítőkészség jut az emberek eszébe elsőre egy drámai stílus képviselőjéről.

 Sportos stílus

A kényelmet előtérbe helyező, sportos életmódot folytató emberek az eleganciát különleges alkalmakra tartogatják. De a mindennapokban az eleganciát, a drámai hatást, vagy a romantikus stílust kedvelők is szoktak kirándulni, vagy sportolni. Ilyenkor biztosan előkerül a farmer, a tornacipő és a póló.

Kinek ajánlott?

A kényelmes ruhaviseletet megkívánó napi tevékenységekhez és a szabadidős tevékenységekhez kiváló és nagyon népszerű viselet.

Kinek nem ajánlott?

A helyes kérdés inkább az, hogy mikor nem ajánlott, hiszen ez a stílus leginkább az alkalom függvénye. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy soha, semmilyen helyzetben nem ölt sportos ruhadarabokat. Számos munkahely és foglalkozás nem engedi meg a sportos stílust.

Sportosan elegáns

Aki a kényelmes ruhadarabokat szereti és a farmerről sem akar lemondani, de munkahelyén és az emberek között szeretne jól öltözöttnek, igényesnek mutatkozni, válassza a sportosan elegáns stílust. Talán nem tévedek, ha azt gondolom, hogy ezt a stílust követik világszerte a legtöbben.

Kinek ajánlott?

A sportos és az elegáns elemek arányaitól föggően bármilyen alkalomra és bármilyen tevékenységhez, foglalkozáshoz alkalmazható.

Kinek nem ajánlott?

A klasszikus stílust megkövetelő munkahelyeken nem nézik jó szemmel a vászon nadrágokat, a farmert, vagy a kötött pulóvert.


Az alapstílusok variációja végtelen számú. Például a drámai stílust fűszerezhetjük az ellenkező nem öltözködését felhasználó androgün, vagy akár a népies elemekkel variáló etno stílussal is. De a sportos, vagy kreatív stílust is kiegészíthetjük az etno, vagy az androgün stílus elemeivel, ugyanakkor elvihetjük extravagáns irányba is a sportos viseletet. Az itt felsorolt változat csak néhány ízelítő a lehetséges stílusirányzatok közül.

Androgün stílus

Aki kedveli ezt a stílust, az ellentétekre épít, nőiességét és férfiasságát az ellenkező nem által kedvelt ruhadarabokkal, színekkel, formákkal emeli ki. Nem érdeklik a szokások, a konvenciók, szereti a meglepő öltözeteket.

Etno stílis

Sokan vonzódnak a különböző népek népviseleteihez, melyek egyedivé teszik, feldobják a ruhatárat. Számos stílussal ötvözhetők az etno ruhadarabok, lehetnek sportos, sportosan elegáns, kreatív, drámai, de akár extravagáns stílus kiegészítői is.

Extravagáns stílus

Az exhibicionista, a meghökkentő megoldásoktól sem visszariadó emberek harsány színekkel és meglepő kombinációkkal „sokkolják” a környezetüket. A japánból eredő Lolita stílus az extravagancia egy női változata.

Emo és Reggae stílus

Végül két, a fiatalok által manapság nagyon kedvelt stílust mutatok be. Mindkettő egy életérzést képvisel és egy-egy zenei irányzathoz kapcsolódik.

Az emo eredete egy punk zenei irányzat. A stílus elnevezése az emotional, vagyis érzékeny szóból ered. Az emo stílus által képviselt életérzés a túlérzékenység, a szomorúság, a visszavonultság, a csendesség. A fekete szín, a pirszing, az arcot elfedő haj, a halálfej-motívum a divat legjellegzetesebb jegyei.

A reggae zenei stílus a szabadságot, az elnyomásellenességet hirdeti. Ebből ered a jellegzetes raszta hajviselettel, az élénk színekkel (zöld-sárga-piros-fekete), kötöttsapkákkal fémjelzett reggae stílus, mely szintén népszerű a fiatalok körében.

 ***

google-site-verification=BymNDThcaq9iRYTJKVcQOjn4qhm-ZPrIkSujbkakkB8